Taebla kool: kas uus või vana

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kui siiani domineeris seisukoht, et Taebla uus koolihoone tuleb ehitada praeguse koolimaja juurde, siis nüüd tuli Lääne-Nigula volikogu majanduskomisjon välja ettepanekuga, et koolimaja võiks olla alevi keskel vallamaja juures.

Lääne-Nigula volikogu majanduskomisjoni esimehe Renek Loorensi meelest võiks tuua koolimaja vallamaja juurde. „Me ei saa lähtuda üksnes seisukohast, et kool oli, on ja peab jääma oma ajaloolisse asukohta,” ütles Loorens.

Loorensi meelest ei tohiks takerduda koolimaja ajaloolisse asukohta. Majanduskomisjon toetas Loorensi ettepanekut. Koolimaja asukoha küsimuse otsustab volikogu. Taebla ajalooline koolikoht jääb alevist umbes kilomeeter maad Tallinna poole. Praegu on seal kolm koolihoonet: vana juba aastaid tühjalt seisnud puitkoolimaja, endise kutsekooli hooned ja praegu töötav gümnaasium.

Uue koolimaja komisjon on tänavu kahel korral arutanud asukoha küsimust. Komisjoni esimehe Taivo Kausi sõnul on komisjonseda meelt, et uus koolimaja tuleb praeguse kooli asukohta, st alevist väljapoole. Selle kasuks räägivad nii emotsionaalsed kui ka ratsionaalsed argumendid. Kool on 166 aastat tagasi rajatud Koolmeistri talu maadele ja paljudel on selle asukohaga tugev side. Uue koolimaja tarbeks saaks alles jätta praeguse gümnaasiumi võimla, mis vajab vaid mõningast uuendamist. Koolimajal on uued vee- ja kanalisatsioonitorud. Kasutada saaks ka praegust pelletikatlamaja.

Maaküsimust ei ole, sest koolimaja juures on 7 ha sobiva kasutusotstarbega maad.

„Leidsime, et olemasolev infrastruktuur tuleb ära kasutada,” vahendas Kaus oma komisjoni seisukohta.

Kool keset küla

Palivere põhikooli direktori ja volikogu majanduskomisjoni liikme Tõnis Peikeli meelest tuleb kool ehitada sinna, kus on inimesed, seega alevikku. Kui koolimaja teha vallamaja juurdeehituisena, saaks ära kasutada vallamajas kino- ja aktusesaali ning spordisaali. Nagunii on kõik aktused peetud vallamajas. Kui ei ole enam kaht osalise koormusega spordisaali ega aulat, väheneb hoonete ülalpidamiskulu. Taebla alevik saaks (kooli)söökla, mida võivad ka teised inimesed kasutada.

Loorens pakub välja, et tulevikus saaks ka maantee Taebla alevikust mööda juhtida, ja on juba ühe võimaliku variandi kaardilegi joonistanud. Samuti on Loorens leidnud koha väikesele staadionile vallamaja läänetiiva ja aleviku puhastusseadme vahel.

Peikeli ja veel mõne majanduskomisjoni liikme arvates tuleks koolimaja asukohana kõne alla ka tühi maa-ala lasteaia kõrval.

Kausi hinnangul on majanduskomisjoni ettepanekul mitu nõrka kohta. Nõukogude ajal ehitatud vallamaja on külm ja puuduliku ventilatsiooniga. See käib ka spordisaali kohta. Vallamaja läänetiib on eraomanduses, see tuleks välja osta. Ka maa tuleks välja osta. Need väljaminekud tuleks vallal endal kanda, sest kinnistu ostuks toetust ei saa. Et vallamaja jääb maantee, jõe ja reoveepuhasti vahele, tuleb arvestada nende seatud kitsendustega.

„Majanduskomisjoni ettepanekul on plusse ja miinuseid. Kumb kumma üles kaalub, ei tea,” nentis Kaus.

Arhitekt vaeb

Täna õhtul koguneb Taivo Kausi komisjon kolmandat korda. Seekord on kavas ära kuulata arhitekt, kes kaalub mõlemat varianti. „Kaalume plusse ja miinuseid, aga midagi veel ära ei otsusta,” ütles Kaus.

Haridusministeerium on lubanud Lääne-Nigula vallale umbes 4 miljonit eurot, et ehitada pärast gümnaasiumiosa sulgemist uus põhikool. Praegu on Taebla gümnaasiumi põhikooliosas 140 last. Kui mitmele lapsele ja millise ruumiprogrammiga maja hakkab arhitekt joonistama, ei ole veel otsustatud. Sellega tegeleb komisjon pärast asukohavaliku tegemist. Koolimaja asukoha otsustab volikogu märtsiistungil.

Taebla uue koolimaja asukohtUue koolimaja võimalik asukoht Taebla alevis Haapsalu-Tallinna maantee ääres: kool võiks tull apraeguse Lääne-Nigula vallamaja vasakusse tiiba. Reovee puhastusseadmete kõrvale mahuks ka uus staadion. Vallamaja oli nõukogude ajal ehitusfirma kontor ja vajab põhjalikku renoveerimist. Kaart: Lääne-Nigula vallavolikogu

Koolimaja vallamaja juurde

Plussid

  • Kool on alevi keskel ja sulandub paremini kogukonda (õhtused huviringid kõigile jms).
  • Taebla alevik muutub atraktiivsemaks elupaigaks.
  • Saab ära kasutada kontserdi- ja spordisaali ning hoone läänetiiva. Spordisaal saab täiskoormuse.
  • Kooli juurde mahuks spordiväljak ja väike (250 m²) staadion.
  • Taebla katlamaja koormus kasvab, soojatootmine odavneb.

Miinused

  • Kinnistu ost ei ole abikõlblik.
  • Vallamaja vajab renoveerimist.
  • Maantee ja jõgi seavad kitsendusi, laienemisruumi ei ole.

Koolimaja praegusse asukohta

Plussid

  • Sobiv krunt ajaloolises asukohas Taebla jõe käärus.
  • Võimla olemas, saab alles jätta.
  • Taristu olemas: vee- ja kanalisatsioonitorustik, katlamaja.

Miinused

  • Alevist väljas.

Taebla kooli lihtsustatud õppekavaga klass 050Vana Taebla koolihoone (arhitekt Artur Pärna) avati õppetööks 3. novembril 1929. Foto: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lõpetuseks
9 aastat tagasi

Kool jääbki sinna kus ta on.Teised valikud ei lähe läbi,ja muretsemiseks pole põhjust-selles mõttes.

.....
9 aastat tagasi

Olgu siis,las jääb kool sinna,kus ta on.

aitäh
9 aastat tagasi

pakkumast,aga keda see huvitab?Nagu eelnenud küsimused valla lipp/vapp,gümnaasiumiosa eksistents,nüüd kooli asukoht……Kinnisideesid nagu kangutada -võimatu.

sorts
9 aastat tagasi

teen jälle ettepaneku kaaluda uue kooli ehitamist vana lammutatud ühiselamu kohale või siis 5-kordsete majade vastu söötis maale. plussid: -katlamaja ja muud trassid-liinid ligidal -lastel pole vaja ületada tiheda liiklusega tallinna maanteed -lastel kogu aeg kohalike silm peal,ei saa nurga taga suitsetamas käia -kasvõi täismõõdus staadioni jaoks maad küllaga -suuremal jaol lastel lüheneb koolitee, nigula omade jaoks panna sõitma koolibuss -vallamajas asuvat spordisaali saab kasutada samuti, sinna 3 minuti tee -kogu ümbrus rahulik ja lastele turvaline -saab täidetud ka ebaloomulik auk keset alevit vallamaja ümberehitus kooliks on mõttetu kuna vana asja uueks tegemine läheb kallimaks kui uue ehitamine ( olen… Loe rohkem »

teadmiseks
9 aastat tagasi
Reply to  sorts

Taebla Gümnaasiumi spordisaal on juba renoveeritud: soojustatud, kaasaegne ventilatsioonisüsteem paigaldatud. TG spordisaalis on Läänemaa kalleim (ja parim!) sportpõrand- spordibränd MONDEO. Analoogse kattega spordihallides toimuvad kõik saalihoki tippvõistlused- MM ja EM. Riietus- ja pesemisruumid on samuti renoveeritud.

teha muidugi saab, aga mõte??
9 aastat tagasi
Reply to  sorts

Siin on nii mõtet kui ka lahmimist. Jupp trassi ei maksa küll nii palju, et kooli asukoht sellega ära määratleda. 5-kordsete juurde kool ja täismõõdus staadion? Eraomand on täna veel puutumatu ja päris jõuga sinna rajatisi ehitada ei ole võimalik. Vallamaja spordisaali kasutamine? Iga kehalise kasvatuse tunniks sinna ja tagasi jalutada – ongi kooli tund otsas.

kati
9 aastat tagasi

milleks üldse uut ehitada!? -pole raha kuhugi panna? teha korralik kap. remont ja soojustus – köik on olemas ja lastel turvaline nurgake.

Pole
9 aastat tagasi

meil mingit võimu toimuva üle ja jääb ainult usaldada,et midagi ikka täkkesse läheb.

elanik
9 aastat tagasi

Hea kui lapsed saaks natuke ka õues jalutada. Vähemalt hommikul ja korra ka kui koolist tuleb, nagunii ülejäänd aeg arvutis.

Vaatleja
9 aastat tagasi

Kuidagi imelik see Lääne-Nigula meeste hariduse reformimine. Jahutakse hoone, ehk välise vormi üle. Hariduse sisust ei räägita. Selle asemel, et teha üks ja tugev Lääne-Nigula põhikool, on mindud seda teed, et valla igas nurgas on oma väike põhikoolike. Kui seda trendi jätkata, siis Taeblast tuleks teha kaks põhikooli- üks Taebla alevisse, teine Nigula külla. Mõlemad oleksid suuremad kui Risti või Palivere põhikool. Teistel valla küladel on oma põhikool, miks Nigula peab ilma koolita olema?

kukk
9 aastat tagasi

või kana….uus või vana?Kotkalendu ei tule……Kulisside taga ammu otsustatud,mis valik teha,rahva arvamus on asjatu siblimine.

kohalik
9 aastat tagasi

Nigula – Taebla vahele on reaalne koolibussi sisse seadmine võimalik, hetkelgi koolibuss teeb kaugemate külade vahel sõite , see on puhas logistika. Ja hetkel tehakse seda plaani ikka tulevikule mõeldes, Vaadake eelmise aasta rahva väljarännet meie valla suurematest küladest, siis ei ole ühtegi põhjust Nigulale ligemale seda kooli teha, kuna elanikud ise otsustavad seda, kui sealt lahkuvad… see arv oli ca 20 inimest eelmisel aastal miinuses. Meie vald ei ole nii rikas et jääbki üleval pidama kahte suurt spordisaali 1 km vahega, ja mõlematel kasutuskoormus on nii nagu se on hetkel. sama ka siis aulate või kulutuurimaja rolle täitvate ruumidega,… Loe rohkem »

endine kohalik
9 aastat tagasi
Reply to  kohalik

ega jah,p…sse need mälestused nostalgia ja kultuuriväärtused.Suretame siis juba eestluse ka välja ja laseme aga multi-kultil vohada.Tahaks kangesti teada mis erakonnast “kohalik” ise pärineb,siis teaks kauge kaarega mööda hoida.Kui infrastruktuur on vanas kohas säilinud siis ei näe küll põhjust miks ei peaks vana koha peale uut maja ehitama.Või on valla sakstel külm hakanud ja kohe hea kooli toetuse rahadega ka vallahärrade ruumid korda seada.See raha siiski kooli ehituseks mõeldud,nii et ehitagem ikka vanasse kohta.
Kõige õigem oleks ehk isegi asi panna valla elanike hääletada,ei oleks miskit virisemist kellegil pärast.