Juhtkiri: Tunded või teadmised

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Lääne-Nigula vallavolikogu on otsustanud sulgeda järk-järgult Taebla gümnaasiumi. Haridusministeerium lubab vastutasuks, et vald saab neli miljonit eurot uue põhikooli ehituseks Taeblasse.

Vallavalitsus on moodustanud laiapõhjalise komisjoni tegelema uue koolimaja küsimustega. Komisjoni kuulub vilistlasi ja riigikogu liikmeid, õpilasi ja mitut masti ametnikke ning koolijuhte. Esimese asjana on otsustatud, et lahendada tuleb uue koolimaja asukoha küsimus. Esialgu tundub see liigagi lihtne ülesanne. Taeblas on kooliharidust antud 1848. aastast, praegusele kohale kerkis esimene koolimaja 1869. aastal. Taebla kooli vilistlastel pole kahtlust, kuhu peaks uus koolimaja kerkima – praegusse asukohta! Kui Taebla inimesed nii arvavad, pole kellelgi õigust sinna vahele segada.

Oleks see vaid niisama lihtne!

Koolimaja ehitatakse aastakümneteks ja see, mis on praegu tähtis, ei pruugi nii olla 10, 20 või 50 aasta pärast. Pragmaatiliselt mõtlema seatud majanduskomisjon jätabki emotsioonid kõrvale ja püüab tekitada sisulist arutelu. Nende lipukiri on, et kool peab paiknema seal, kus on inimesed, mitte aga alevist väljas. Nende plaani kohaselt saaks lüüa mitu kärbest ühe hoobiga: teha haridusministeeriumilt saadava rahaga korda ja tuua elu nõukogude ajal ehitatud hiiglasuurde (valla)majja ning tagatipuks pookida selle kompleksi külge ka põhikool.

Lääne Elu meelest on majanduskomisjoni sekkumine asjakohane, sest tekitas võimaluse valida ja vaielda. Enne kui otsustamine jõuab volikogusse, peaksid Taebla inimesed saama oma vaidlused ära vaielda. Gümnaasiumi sulgemine oli kohalikel nagunii valus taluda, uut vaidlusteemat pole vaja üles kiskuda. Tulevase kooli asukoht on nii tähtis asi küll, et teha avalik arutelu ja küsitlus.

Positiivne on, et on kaasatud arhitekt, kes oskab näha neid külgi, millele tavainimene ei tule. Võimalik, et professionaal oskab välja pakkuda variandi, mis pole üks ega teine, aga mis sobib nii ühele kui ka teisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mõistmatu
9 aastat tagasi

kooli arengut nähakse ette 20-50-aasta peale aga aleviku terviklikku arengut selle aja jooksul nagu ei toimugi? Täna Taebla nn. uus alevik täis vaid kortermaju, aleviku arengu seisukohalt oleks hädavajalik kuhugi planeerida nt. eramaja ehituseks krundid. Mujal maailmas on kinnisvara hind oluliselt kõrgem ja likviidsem kinnisvaral, mis piirneb mõne veekoguga. Ei ole mina kunagi aru saanud, miks peab Taeblas vallamajast alates kooli poole minnes olema jõe äär täis jubedaid kasvuhoonelobudikke kui see on ometi kõige perspektiivikam ja kaunim looduslik jõekallas, kuhu inimesed võiksid oma eramajad ehitada. See lahendaks ära probleemi, et kool asulast kaugel (sic!), sest siis jääks see lihtsalt asula… Loe rohkem »

juku
9 aastat tagasi

a kas uus vallamaja tuleb sinna,kus valla vanem ühe pildi peal käega näitas?

.....
9 aastat tagasi

Oli…Paljugi ,mis oli.Nüüd vallapead püüavad kahte kärbest ühe hoobiga,st.kool nagu ka tuleb,aga saab ise oma istumise aluse soojaks sättida.

Oli
9 aastat tagasi

just tuttavatega juttu,et üks paljulapseline pere mõtleb piirkonnast lahkumisele selle koolijama tõttu-tulevik ebakindel.Võimalus lapsi kohapeal kuni täisealiseks saamiseni koolitada on praegu veel maale elama jäänud inimestele väga oluline argument.

kalle kusta
9 aastat tagasi

Tunded ei loe,teadmistega on nagu on,sest ei me ette tea,mis elu……Ärge laske end haneks võtta järjekordse hääletamisega.Sest—kuhu panna lapsed seni,kui vana peale uut ehitatakse?Palivere või Linnamäe kooli-ei tule kõne allagi.

reform
9 aastat tagasi

Suitsu,tuld ja VAHTU!Lääne Elu seda viimast oskab üles lüüa.Aga kogemustest peaks juba ammu selge olema,et Lääne-Nigula ei vaja Lääne Elu juhtkirju.

No,
9 aastat tagasi

sellele liimile ma ei lähe,sest mind huvitab ainult gümnaasiumi alles jäämine.Põhikooli uus maja-kui see tuleb?-ehitage,kuhu soovite.Kas või üle jõe põllu peale-mida iganes……

Rahva-
9 aastat tagasi

küsitlus rahvaküsitluseks-otsustab raha!

...
9 aastat tagasi

Arhitekt nagu advokaatki võib töötada selle heaks,kes ta palkas-ja säh sulle õiglust?

Arhitekt
9 aastat tagasi

**…kaasatud arhitekt, kes oskab näha neid külgi, millele tavainimene ei tule…** Kas kaasatud arhitekt on midagi suuremat, kui tavainimene?