Geikristlaste kogu vastulause peapiiskop Urmas Viilma intervjuule

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

EELK peapiiskop Urmas Viilma ütleb 1. veebruaril 2015 Lääne Elu veebiväljaandes avaldatud intervjuus homoseksuaalse vaimuliku tagandamise kohta (oktoobris 2010), et seda tehti Geikristlaste Kogu asutamise mitte seksuaalse orientatsiooni tõttu.

„Selle põhikirjas oli taotlus, mis on kirikuseadusega vastuolus. Kui vaimulik loob organisatsiooni, mille eesmärk on muuta kiriku õpetust ja praktikat, ei saa me seda teisiti võtta kui kiriku vastu töötamisena,” ütles Viilma.

Tõenäoliselt peab Urmas Viilma kirikuseadusega vastuolus olevaks Geikristlaste Kogu põhikirja punkti 1.2, mille kohaselt on ühingu eesmärgiks „seksuaalvähemustele võrdse kohtlemise taotlemine ja võrdsete võimaluste tagamine ühiskonnas ning usulistes ühendustes”. Kas tõesti on inimõiguste ja -väärikuse eest seismine uue peapiiskopi arvates vastuolus EELK kirikuseadustega? Kui EELK põhikirja 1. peatüki paragrahv 3 nimetab kiriku eesmärkideks diakoonia- ja misjonitöö tegemise ja muul viisil kristliku usu ja armastuse levitamist, edendamist ja süvendamist, siis seksuaalvähemustesse kuuluvate (LGBT) inimeste välja arvamine nende inimeste hulgast on samuti  vastuolus kirikuseadusega.

Viilma toob ka paralleeli riigivastasusega: „Kui keegi looks organisatsiooni, mille eesmärk on Eesti riigivõimu kukutamine või demokraatliku korra muutmine, ei oleks see ka aktsepteeritav ega loomulik.” Niisugune paralleel on solvav ja näitab Geikristlaste Kogu kirikuvastase organisatsioonina, mida see kindlasti ei ole. Meil ei olnud kavas ei eelmist ega praegust peapiiskoppi ja temaga ametis olevat konsistooriumi kukutada, vastupidi, meie eesmärk on teha koostööd kirikuga, et leida parim võimalus LGBT kristlaste vaimulikuks teenimiseks. Riik on hinnanud vägagi kodanikuühiskonna organisatsioone, mis toetavad riigi arengut, ootame samasugust suhtumist ka kirikult vabaühendustesse.

Samuti on eksitav Urmas Viilma selgitus Rootsi kiriku väidetavalt poliitiliselt kallutatud otsuse kohta laulatada samasoolisi paare. Esiteks tegi Rootsi kirik abieluvõrdsust toetava otsuse üheksa aastat pärast riigikiriku staatuse lõppemist. Teiseks see, kas koguduste ja kiriku juhtorganite valimistel osalevad erakonnad oma nimekirjadega või parteilised üksikkandidaadid (nagu näeme seda mitmel pool Eestis), ei oma erilist tähtsust, sest valiku teevad kiriku liikmed. Samasooliste kooselule annavad õnnistuse paljud riigikiriku taustata luterlikud kirikud, nt Ameerika Evangeelne Luterlik Kirik ja Kanada Evangeelne Luterlik Kirik, kuhu kuuluvad mitmed välis-eesti kogudusedki, samuti õnnistavad samasoolisi paare EELK koostööpartnerid Saksamaal. Nii Eesti kui ka Rootsi kirik on kirjutanud alla Porvoo kirikutevahelise üksteise tunnustamise deklaratsioonile, mille tekst ütleb: „Tunnistame, et meie kõikides kirikutes jutlustatakse Jumala Sõna õigesti.” See võiks innustada EELK mitte hukka mõistma, vaid mõistma oma naaberkirikut ning koostööpartnereid.

Heino Nurk, Meelis Süld ja Sandra Jõgeva

Geikristlaste Kogu juhatus

Samal teemal: „Urmas Viilma: Kirik ei saa võtta enamuse eestkõneleja rolli, kui enamik ühiskonnast ei järgi kiriku põhimõtteid.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Naeruväärne
9 aastat tagasi

Ma olen aru saanud et kirik on nn pedesid täis ja need samad on suurimad avalike pedede väljaviskajad. Peasi et avalikuks ei tule ega jutuks ei ole.

marianna
9 aastat tagasi

Kui samasooliste kooselu reguleeritakse juriidiliselt – sellest saan veel aru.
Keegi ei keela neil ka kirikus käia, palvetada, jumalat uskuda jne. Selleks pole aga vaja oma suundumusi afišeerida? Küsimus on selles, et kui soovitakse olla vaimses plaanis teistsugusel seisukohal, kui nt. Lutheri kirik praegu, ja ilmselt ka jätkuvalt on, siis toimetage omasoodu- tehke oma kirik, palvetage ja tehke, mida õigeks peate! Aga ei saa ju nõuda, et teie “vaimse suunaga” lepivad kõik, et see toimuks selle kiriku rüpes, kus teie soovitud reegleid ei aktsepteerita. Eks Jumal mõistab “kohut”, mitte inimesed.

Jüri-Mari
9 aastat tagasi

aga sellesama oma koguduse tekitamise nimel ilmselgesti aktiivsed inimesed ka tegutsevad. Mujal ju vikerkaarelipulised kogudused olemas, ega siis Maarjamaa samasoolised saa kehvemad olla 🙁 Aga muidugi imestan vastulause allkirjastanud kolmiku haaret- isegi maakonnalehed on luubi all 🙂 Tegus seltskond….

Normaalsed
9 aastat tagasi

….inimesed on kindlasti lp. Peapiiskopiga sama meelt-peded pühakojast välja !! Las teevad oma oü või koguduse….

Juuli
9 aastat tagasi

Homoseksuaalsuse lubatavuse õpetuse pärast kaotas Soome evangeelne luterlik kirik koha ülemaailmses Jumala koguduses. See kirik heideti välja Kristuse ülemaailmsest kogudusest. Nad ei või enam teenida Jumalat Suure Kuninga linnas Jerusalemas, ega ka kuskil mujal. Pikemalt SUOMEN TUOMIO ALKOI HERRAN HUONEESTA, shalom.fi

Andres-Indrek
9 aastat tagasi

Meelis Süld on Vikerraadio saate -Kirikuelu-toimetaja?
Allahu akhbar!

raadiokuulaja
9 aastat tagasi
Reply to  Andres-Indrek

uskumatu- aga nii see on

Teadlane
9 aastat tagasi

Kas panete tähele kui riukalikult on nn. geikristlased asunud argumenteerima. Tsiteerin: “Kas tõesti on inimõiguste ja -väärikuse eest seismine uue peapiiskopi arvates vastuolus EELK kirikuseadustega?”. Küsimusega eeldatakse, et oponent võtab omaks küsija tõekspidamised. Aus vastus on: inimõiguste ja väärikuse eest seismine on kindlasti EELK ülesanne, aga kas seda on tegelikult ka geikristlaste tehtav töö? Paraku mitte.

hiidlane
9 aastat tagasi
Reply to  Teadlane

1Ms 3:1

olaf
9 aastat tagasi

Mõtlesin, et lasen enda abielu kirikus üle registreerida. Põhjus seda teha on, et omasoolised on selle riikliku abielu toimingu ära reostanud. Kahjuks tuleb välja, et nad on juba kirikusse ka roninud. Eks tuleb kogudusest välja astuda.
Samasoolised on algus. Neile järgnevad pedofiilid, zoofiilid ja ei tea veel mis fiilid. Ma ei usu, et Noa oma laevale neid kaasa võtab, või võtab???

Mõhk
9 aastat tagasi
Reply to  olaf

Olafit ilmselt mitte.

no
9 aastat tagasi
Reply to  Mõhk

näed ,piider juba platsis………..

yamaha
9 aastat tagasi
Reply to  no

Pole ammu saanud?!

xxx
9 aastat tagasi
Reply to  no

neis suurim oled sa ise

abc
9 aastat tagasi
Reply to  olaf

naine (või mees?) on sul olafiil

algul
9 aastat tagasi

geikristlased, siis isislased, p edenumismaatikud, gaysopranid, omasooseatalitajad jne