Haapsalu jäi loomavaenulikuima teo konkursil teiseks

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Haapsalu loomade varjupaik arvo tarmula

Haapsalu loomade varjupaik. Foto: Arvo Tarmula.

Eesti Loomakaitse Seltsi korraldatud internetihääletusel valiti 2014. aasta kõige loomavaenulikumaks teoks Harjumaal Rummu külas peremehe poolt oma koerale Pätule kirvega selga löömine ja napilt teisele kohale jäi Haapsalu linnavalitsuse tegevusetus Haapsalu loomade varjupaiga osas.

10. septembril lõi Harjumaal Rummu külas peremees oma väiksemakasvulisele koerale Pätule kirvega selga, tekitades talle raskeid füüsilisi vigastusi.

4-aastase koera puhul on loomaarsti sõnul lähimal vaatlusel tegemist tõsiselt väärkoheldud loomaga juba varasemast ajast. Kriminaalmenetlus täna veel kestab ja koera löönud peremeest võib ees oodata rahaline karistus või kuni aastane vangistus.

Haapsalu linnavalitsus toetab Haapsalu loomade varjupaiga tegevust, ehkki mitmed varjupaiga külastajatest, sh murelikud kodanikud, veterinaarid ja loomakaitsjad, on teinud linnavalitsusele korduvalt märkusi varjupaiga ebasoodsate loomade pidamistingimuste ja tauniva käitumise kohta.

MTÜ Jooksev Koer tegevuse hääletasid inimesed Eesti Loomakaitse Seltsi kodulehel möödunud aasta kõige loomasõbralikumaks teoks.

MTÜ Jooksev Koer nime alt teeb heategusid Aivo Sihvart ehitades liikumisraskustega koertele "ratastoole", küsimata töö ja materjalide eest tasu. Raami ja kahe rattaga konstruktsioonid lubavad koeral end esikäppadega ringi vedada.

Koertele, kelle tagumised jalad vähegi töötavad, teeb mees vankri selliste mõõtudega, et koer saab käppadele veidi koormust ja ei teki ohtu, et looma lihased kärbuksid. Iga kuu jõuab mees aidata keskmiselt 2-3 koera.

"Seekord valisime aasta kõige loomasõbralikumat ja -vaenulikumat tegu varasemast 13 aastast teistmoodi, lastes inimestel hääletamisele omalt poolt kandidaate esitada. Kolme kõige sõbralikumaks ja kolme kõige vaenulikumaks nimetatud teo vahel said inimesed valida terve detsembrikuu vältel," ütles Eesti Loomakaitse Seltsi tegevjuht Henry Vürst.

"Meil on hea meel näha, et hääletusest osavõtjaid oli tänavu kordades rohkem kui eelnevatel aastatel. Loodetavasti seavad nii mõnedki inimesed MTÜ Jooksev Koer tegevuse omale eeskujuks ning nii Haapsalu linnavalitsus kui ka Politsei- ja Piirivalveamet leiavad loomasõprade survel motivatsiooni rohkem ka loomateemadega tegeleda," lausus Vürst.

2013. aasta kõige loomasõbralikumaks avalikuks teoks valiti liikumise Loomade Nimel karusnahafarmide vastane kampaania "Karusnaha lugu" ja kõige loomavaenulikumaks Tallinnas ja Viljandis avalikuks tulnud linnupoegade põletamised.

Eesti Loomakaitse Selts on 2000. aastast tegutsev loomasõpru ühendav mittetulundusühing, mille missiooniks on abi vajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine ning loomade väärkohtlemise

5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
targutaja
7 aastat tagasi

Nii kahju kohe sellest pisikesest Pätust 🙁

Urmas
7 aastat tagasi

mis teema? ei meenu mulle

haaspallane
7 aastat tagasi

Häbi on olla loomavaenuliku linna elanik.

Andres_indrek
7 aastat tagasi

seekord läks napilt…peame rohkem pingutama…

mis
7 aastat tagasi

Haapsalut tahaks ikka teises suunas arenemas näha. See on küll häbi!