Nukke näitus linnagaleriis teeb kummarduse joonistusoskusele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

 

Kolmapäeval Haapsalu linnagaleriis avatud Mall Nukke näitus N-AINE teeb sügava kummarduse joonistusoskusele.

„Hea on näha, et käsitöö joonistusoskus pole kuhugi kadunud,” kommenteeris näitust linnagalerii galerist Agur Kruusing.

Mall Nukke, kes varem on Haapsalu linnagaleriis näidanud oma kollaaže, tunnistas, et joonistamine on tema kui graafiku jaoks juurte juurde tagasi naasmine. „Kuigi olen palju maalinud ja kollaaže teinud, on joonistamine minu loomingu baas. Ma lähtun kõiges neist teadmistest, mida joonistades olen saanud,” selgitas ta.

Tänavu 50. sünnipäeva pidanud kunstnik ütles, et tegelikult ei hakanud ta linnagaleriis nähaolevaid töid üldse näituse pärast tegema, vaid plaanis sel aastal lihtsalt rahulikult oma ateljees joonistada ja ühtlasi proovida, kas saab moodsa fotorealismiga edukalt hakkama. „Fotorealism on minu jaoks huvitav teema, see pole nagu puhtalt pildi järgi joonistamine, vaid vaja on teada ka inimese anatoomiat,” rääkis ta.

Nukke sõnul on näituse pealkirja kätketud N-AINE tema ise, 50aastane naine, kes vaatab oma olemisele tagasi. „See on nagu vihjete näitus minu mõtetest ja tunnetest, ” lisas ta.

Fooliumist vormitud maastikud või vormid, väljendavad mis söega ümberjoonistatuna allegoorilises vormis kunstniku kogetud tunded ja pinged.  „Kelle jaoks need on lihtsalt pildid, kelle jaoks need tähendavad midagi,” andis Nukke vaatajatele vabad käed.  

Galerii vastasseinas vaatab aga vastu midagi hoopis realistlikumat. Seeria „Sobitumine” tarbeks pildistas kunstnik latekskostüümi riietunud modelli, kes püüdis sobituda kitsasse, pildi formaadis kasti. „Ta üritas end pressida konkreetsesse raami, nagu elus seda tihtipeale teha tuleb,” selgitas Nukke. Tema sõnul oli ülesanne päris keeruline, sest üle poole minuti ei saanud modell ühes poosis püsida ja kogu sessioon lõppes sellega, et latekskostüüm läks katki.  Kunstnik lubas seda seeriat veel jätkata.

Mall Nukke tunnistas, et Haapsalu näitus sündis Agur Kruusingu „süül”, kes tema valminud pilte sotsiaalmeedia vahendusel nägi ja tegi ettepaneku need Haapsalus näituseks vormistada. Kuigi kunstniku plaanides mõlkus näituse korraldamine järgmise aasta kevadel Tallinnas, võttis ta Kruusingu ettepaneku vastu.   „Mõtlesin, et hea küll, vaataks, kuidas need tööd näitusel välja paistavad. Ja see galerii on just joonistuste jaoks väga sobiv – hele, puhtad seinad,” rääkis ta.

Nukke tunnistas, et on tulemusega rahul ja sama meelt on ka Agur Kruusing. „Oli meeldiv üllatus näha, et inimene joonistab lihtsalt sellepärast, et mõnus on,” ütles Kruusing. 

 

Mall Nukke 2

Nukke 3 Nukke 4 Nukke 5 Nukke6

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments