Toivo Tomingas: Tahaks lennata, aga mitte eriti kõrgelt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mul oli täna kaks korda asja postimajja ja kuna aega jäi pisut üle, vaatasin maja ja ümbrust senisest teise pilguga. Seda seepärast, et minagi olen kuulnud plaanidest krunt täis ehitada ja Lääne Elu lugejana isegi pisut asjaga kursis, kirjutab haapsallane Toivo Tomingas.

Postimaja laienduse arutelu (2)Olen täiesti nõus Anu Joostiga, et linna keskuses ja kõige kõrgemas kohas võiks ja peakski ehitama kõrgemaid hooneid. Nagu öeldud – kuni kaheksa korrust. Postimaja külge oleks seda ehk palju, aga kuus korrust oleks igati normaalne. Samuti on igati asjakohane arvata, et parkimisvõimalused peabki rajama tulevase hoone alla. Osundan LE-s väljatoodud alapealkirjale, kuid sõnastaksin selle nii: "Kui see krunt ehitatakse täis praeguse kava kohaselt, pole see linnaruumi arukas kasutus."

Palun siinjuures proua Aedviirul mitte solvuda. Eskiisjoonised tulid niisugused välja ilmselt tellija soove ja võimalusi arvestades.

Aga hoonest veel. Julgen arvata, et SRS Kaubandus on uute kaubanduspindade arendamisega hiljaks jäänud. Juba olemasolevaile pindadele on raske täisrakendust leida. Milleks siis veel pool hektarit?

Kui SRS peaks ise hakkama omas majas kaubandusega tegelema, nagu nimi eeldab, siis ta ilmselt seda ei teeks! Ei mängiks välja, või kui, siis 0-kasumiga. Vaevalt nad seda tahaksid.

Jutt sellest, et nii luuakse töökohti ja kinnistatakse rahvast, ei ole pädev. Kauplus(t)es, kus napib ostjaid, pole võimalik maksta tööjõule palka, mis motiveerib lojaalselt ja paigatruult töötama. Lühidalt – see rong on läinud!

Teine asi. Ma ei mõista, miks peaks kogu krundi servast servani ehituse alla panema? Vaadake, mis toimub kaubamaja-tagusel Turu tänaval. Postimaja, mis oma omapärase, klassitsistlike elementidega fassaadiga on ju täiesti kena ja harmoneerub vastasolevate Nurme tänava majadega, on liiga pikk. Ja lühemaks tuleb ta teha hoone lamekatusega osa jagu, kus praegu tegutseb postimaja teenindussaal. See on ju keset Turu tänavat. Kui omal ajal Turu tänava pikendusest veel juttugi polnud, siis nüüd võiks ometi aru saada, et niisugune nõelasilm ei majanda kuidagi ära.

Kaasajal ei tohiks projekteerida linna keskele samade põhimõtetega, nagu tehti ja tehakse Tallinnast väljas, Laagri Maximarketit rajades, või kasvõi Rannarootsi Keskust eeskujuks võttes.

Kesklinna ruutmeeter on liiga kallis, et siia nii odavalt ja otsesõnu madalalt ehitada. Mul isegi tärkas mõte, et siin taga on ehk hoopis midagi muud!

Minu vaimusilmas on sellel krundil pigem kahe tiivaga hotell. Vinklis hoone, mille selle tiiva all, mis jääks paralleelseks Niine tänavaga, oleks parkla. Sissesõiduga Nurme tänavalt ja väljasõiduga Niine põiki. Teise tiiva all, mis jääb postimaja külge, oleks aga bassein jms.

Hiljuti oli jutuks hispaanlaste suurprojekt vana tapamaja krundil. Kui linn seda ikka ootab ja loodab, siis olekski ju mõistlikum rajada postimaja krundile hotell korraliku restorani, mitme konverentsisaali, saunade ja kõige muuga, mis 4-tärni hotellil olema peab. Et seal oleks veel ka pangakontor, postkontor, suveniirid, väiksem ööpäevaringse teenindusega toidukauplus, jne, jne.

Seda projekti ma toetaksin! Ja see rajatis toetaks kindlasti neid (ja mitte vaeseid) ärimehi, kes praegu IT-suurprojektiga tegelevad. Linn läheks linlikumaks!

Niisiis – tuult tiibadesse, härrad arendajad!

Toivo Tomingas

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rr
9 aastat tagasi

Misasi on taskuprojekt?

endel
9 aastat tagasi

kuidas te läbi ei hammusta, see planeering on puhas tasku projekt, ja nii tal elu kas või nui neljaks sisse puhutakse.

noja
9 aastat tagasi

Kui maaalust parklat linn ei nõua, eks vaata kuidas ta linna parkimisprobleemi siis tulevikus lahendab,ja selliste sipelgapesade tekitamisega turvalisust tagab? Lastesõbralik linn?

aso
9 aastat tagasi

see oleks tõesti linnaruumi raiskamine, kui maja alla parklat ei tehta seda enam et see koht võimaldab maa alla minna. Rimi tegi ju ka.

ebe
9 aastat tagasi

Jah hea mõte käis kirjutaja välja, üks kaasaegne konverentsikeskus koos majutamisega tooks linna elu küll juurde, töökohti looks samuti. Tuleks, midagi, mis täna pole. See peaks sobima linnajuhtide huviga.

Hotell
9 aastat tagasi

Ja tellitavad tüdrukud on veel puudu. Siis oleks täis komplekt koos.

tarkmees
9 aastat tagasi

Saan aru ,et Toominga Toits on Lunevi kompanjon.
Väga arukas nägemus siiski.

abc
9 aastat tagasi
Reply to  tarkmees

Nägemused on toredad asjad, võimalik saavutada naturaalselt kui ka erinevaid meditatsioonivahendeid kasutades. Kas arukad või mitte, kuid need kes reaalset raha kuhugi alla panema peavad, kindlasti puhtalt nägemuste pealt oma olukorda ei hinda.

lugeja
9 aastat tagasi
Reply to  tarkmees

normaalne, tominga enda äri ka seal, eks see puudutab kõiki selle piirkonna ärisid, kelle kliendid kasutavad kaubamaja parklat.
aga parkimine on juba täna seal ju väga kitsas, postimajja minnes lõuna ajal see parkla ka täis

ettevõtja
9 aastat tagasi

Toomase mõte on õige! AGA -lind peab oma teekonna ise valima, tiivamurdumine on tema teekonna valik.

arne
9 aastat tagasi

tubli toomas