Juhtkiri: Valimiste tuleproov

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Lääne-Eesti on valimistel erakordselt keeruline piirkond, sest koosneb kolmest maakonnast, mille elanike mured ja rõõmud märkimisväärselt erinevad. Seetõttu on siin keeruline saada head tulemust. Isikumandaate on Lääne-Eesti ringkonnas võetud vaid kahel korral. 1992. aasta parlamendivalimistel tegi seda kuningriiklaste nimekirjas Kirill Teiter (6314 häält) ja kolm aastat hiljem Andres Lipstok Reformierakonna nimekirjas (6289 häält). Pärast seda on poliitikuil tulnud leppida kraadi võrra nõrgema ringkonnamandaadiga või siis hoopiski loota asendusliikme kohale.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese kasuks räägib, et ta on peaaegu ainus kohalik poliitik, kelle nimi ütleb midagi ka tallinlasele. Ta on tuntud kaugemal maakonnapiiridest. Kui Haapsalus käib Suklese nimega kaasas mälestus tehinguist Laine sanatooriumis, siis maakonnapiiride taga teatakse teda kui kauni suvituslinna kindlakäelist juhti. See on hea lähtekoht suurde poliitikasse astumiseks.

Kogenud linnapeana on Sukles oodatud mees nii Ameerika Ühendriikide kui ka Venemaa saatkonna vastuvõttudel. Kultuurikontaktid toovad tulu nii linnale kui ka Läänemaa turismiasutustele, mille hulgas Suklese kaasomanduses olev Fra Mare on kõige tähtsam.

Suklese hea sõber ja ärikaaslane Lipstok sai 1995. aastal Lääne-Eestis isikumandaadi. Eeskuju väärib järgimist. Nagu ka see, et Lipstokil õnnestus häälte kapital pöörata edukaks karjääriks ministri ja Eesti Panga presidendina. Sukles on seni pigem eelistanud olla esimene mees provintsilinnas kui ei-tea-mitmes Tallinnas.

Linnapeast tühjaks jääv tool avab eeloleval kevadel poliitilise tähelennutee mõnele noorele reformierakondlasele. Uue linnapea ülesanne ei saa olema kerge, sest maakond voolab elanikest tühjaks ja vajab hädasti uusi suuri investeeringuid ettevõtluse taaselustamiseks. Esmalt tuleb aga Suklesel läbi teha valimiste tuleproov.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmmile
9 aastat tagasi

kajasta siis neid reformierakondlasi paremini:) Sul ju sulg olemas ja kaastunne samuti.

hmmm
9 aastat tagasi

praegu ei paista nagu silmapiiril ühtegi noort reformierakondlast kes oleks uudsete ideede ja positiivse energiaga? Vähemalt meedias on meil kajastatud pigem “käsutäitja broiler” -tüüpi noored reformikad.Tavaliselt on seda tüüpi inimestele võimu kätteandmine ohtlik, sest mentaliteet on selline, et täidan usinalt käsku kuni edutatakse ja siis saan võimaluse ka ülemust mängida. See on muidugi nüüd must pilt. Aga teisest küljest ehk ilmub tõesti mõni värske nägemusega, kogukonda kaasav ja eelkõige- tark ning intelligentne tegija välja. Oleks igatahes põnev.