Juhtkiri: Viriseda või võidelda?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Eelmisel aastal algas arutelu, kas Karja tänav võiks olla vaid jalakäijate päralt, mai lõpus, kui turismihooaeg tasapisi juba käis. Nüüd on küsimus üleval juba varakult ja see pole üldsegi mitte halb. Jõuab kaaluda poolt- ja vastuargumente, vaielda ja mõelda.

Kuigi esialgu tundus, et kohvikute väliterrassid ei mahu mingi väega Karja tänavale, leiti lõpuks lahendus, nii et autoga sõitjad ja jalakäijad olid päris rahul. Linn nägi juba turismilinna moodi välja. Hilja õhtuni olid tänavad inimestest tulvil, õhus hõljusid hõrgud toidulõhnad.

Alguses küll kardeti, et kes ikka tahab autode vahel istuda ja süüa, aga elu näitas, et hirm oli asjata. Eriti kui kohvikupidajad terrassi ja liikluse vahele uhke lillemüüri rajavad. Lopsakad amplid Dietrichi kohviku väliterrassi ümber meelitasid istuma isegi siis, kui kohvi- ja koogiisu polnud.

Ent Haapsalu vanalinn ei ole üksnes Dietrich, mis tuli, nägi ja võitis. Kuursaali, mida varem peeti kohaks, kus kindlasti tuli ära käia, enam nii palju turiste ei jõua, sest nad jäävad Karja tänavale lõksu. Turistile ei saa seda pahaks panna. Eks uus rentnik pea nüüd ellujäämiseks midagi uut välja mõtlema, mis inimesi taas sisse astuma meelitab.

See ei pruugi olla sugugi mingi suur ja kallis pidu, vaid see peab olema midagi erilist, enneolematu, seninägematu.

Kärdla eeskujul avatud õued ja kodukohvikud levivad kui kulutuli ja on jõudnud juba Setumaale. Kalamaja ja Uue Maailma elanikud Tallinnas on hakanud korraldama üritusi, mis toovad rahvast kokku: õuekontserte, kirbuturgu jne. Igasugu ideid on õhus, inimesed, kes elavad ja töötavad võõrsil, võiksid vahendada oma kogemusi ja mujal nähtut.

Terve talv on aega arutada, kas Karja tänava liikluseks sulgemine on see ainuke võluvits, mis toob tänavale veel rohkem elu ja melu. Et see küsimus ei kerkiks taas igal aastal uuesti üles, võiksid kolledži liiklusasjatundjad teema põhjalikult läbi seedida ja oma ettepanekud teha. Linnavalitsus võiks välja kuulutada ajurünnaku ja ideekonkursi, et saada uusi värskeid ideid. Rohkem võiks rõhuda kodanikualgatusele ja vähem jääda lootma ettevõtjate peale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
9 aastat tagasi

jaa! valimised tulekul!

tyu
9 aastat tagasi

Linnad tuleb ehitada inimeste jaoks. Vähe teadlikumad euroopa suurlinnad on ka minemas seda teed et on autoliiklus on tervete kvartalite kaupa keelustatud. Asi toimib väga hästi. Kuigi Haapsalu linna kontekstis on tegemist ilmselt pseudo probleemiga et näidata et linnaisad rahvast hoolivad ja on inimkeskse suhtumisega. Liikluse sulgemiseks pole vaja mitte midagi teha ka.Paned aga telliskivi märgi ette, see on kõigile arusaadav et näe Sukles ja Karjalaid jälle midagi teinud. Ilmselt üritatakse sellega tõsisematelt probleemidelt jälle teemat kõrvale juhtida.