Kalle Laanet: Sisejulgeolekust meis ja meie ümber

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kalle Laanet

Aasta tagasi oli Ukraina väga lähedal pöördumatule lõimumisele Euroopa Liiduga. Tänaseks lõpuni selgumata asjaoludel pöördus president Janukovitš rahva tahte vastu ja eelistas asuda edendama suhteid Venemaaga. Teame, mis järgnes: Maidan, kus rahumeelsete meeleavaldajate seas külvasid hirmu snaiperid, kaos, presidendi põgenemine, Krimmi okupeerimine, hübriidsõda, reisilennuki allatulistamine, ja nüüd päris avalik sõda kahe suurriigi piirialadel, kirjutab riigikogu liige Kalle Laanet.

Kalle LaanetJulgeolekuolukord maailmas on totaalselt muutunud. Kirjutatakse uusi reegleid, otsitakse vastasseise ida vs lääs, autokraatia vs demokraatia, Euroopa Liit ja Venemaa, NATO ja Putini režiim. Maskid on langenud, illusioonid purunenud. Peame leppima faktiga, et elame vaenuliku suurriigi naabruses, kes ka meie piiril juba provokatsioone korraldab.

Samas on pilt saanud selgemaks. Ohud, mille eest oleme Läänt hoiatanud juba aastaid, on nüüd selgelt näha kõigile. Meil on liitlased, kes on kinnitanud toetust Eesti iseseisvusele. Majandussanktsioonid Venemaa vastu muutuvad üha karmimaks. Putinlik reziim on kaotamas oma mõjuvõimu Euroopas ja ainuke võimalus on jõuga, püssiga ennast kehtestada. Sõda Ukrainas, Moldova ähvardamine, jõuetuse tunnistamine, et nii tehnilistest vahenditest, kui inimeste teadmiste ja oskustega ollakse Läänest maas võimaldab loota vaid lausvaledele ja ajupesule.

Isegi Eesti territooriumilt röövitud operatiivtöötaja juhtum näitab oma häirivuse kõrval sedagi, et luureorganisatsiooni FSB võimekus on langustrendis – suutmata oma naaberriigi luuret üle mängida kasutatakse lihtsaid kuritegelikke võtteid.

Samal ajal on Eesti suurima opositsioonipartei liidrist, koos talle kuuleka parteiga on saanud vaid Putini teguviisi takkakiitev, Eesti riiki Tallinna maksumaksja raha eest naeruvääristav taskuerakond, mis vastustab oma liikmete suu läbi kuulutab Eestile kadu. Peaksime olema väga rumalad, kui seda ohtu ei tajuks.

Ma ei kutsu üles Keskerakonda keelustama. Küll aga kutsun ise Keskerakonnas olnuna kõiki selle erakonna liikmeid endale peegli ees sügavalt silma vaatama ja küsima, kas nad on Eesti iseseisvuse poolt või vastu. Selles küsimuses ei ole erapooletus võimalik ja Savisaarele takkakiitmine ei vabasta vastutusest, mis otsustega kaasneb.

Valijad peaksid küsima kõigilt Keskerakonda kuuluvatelt kohalike volikogude liikmetelt Narvast Kuressaareni ja Tallinnast Võruni, kas nad on koos Putini ja tema tegevust õigustava Savisaarega või koos Eestiga. See küsimus tuleb selgeks saada. Eesti ei ole enam Venemaa oblast, vaid osa Lääne kultuuri- ja majandusruumist. Ning osa maailma võimsaimast kaitseorganisatsioonist, mis seda tagab. Peaksime seda tajuma ja teadvustama. Väärikalt.

Reformierakonnal on selge plaan, mida teha Eesti iseseisvuse säilitamiseks. Selleks tuleb tugevdada liitlassuhteid, aga ka riigikaitsevõimekust. Riigi kaitsmise alustalade tugevdamine on kirjas meie Rahvusliku Julgeoleku strateegias, mis on avalik dokument ja mis näeb ette terve rea samme riigikaitse väärtustamiseks. Soovime ka laiapõhjalist koostööd sisejuleolekut tagavate organisatsioonide vahel ning seda, et keegi ei jääks Eesti iseseisvuse hoidmisel kõrvaltvaatajaks.

Nii soovime nn. sõdurigarantiina toetada kaitseväelase elukutse ning sõjalise hariduse prestiiži tõstmist ühiskonnas. Tõstame kutselistel kaitseväelastel palka ning 50% võrra ajateenijail hüvitist. Ajateenistuse atraktiivsuse suurendamiseks tagame aga äsja ajateenistuse lõpetajatele esimese kolme kuu jooksul riigipoolse tervisekindlustuse, et kevadel ajateenistusest vabanenud ei peaks enne õpingute jätkamist sügisel selle pärast muretsema. Plaane on veel palju, arutelu avatud ja laiapõhjalise rahvusliku julgeoleku strateegia koostamisel saavad kõik kaasa rääkida.

Meie iseseisvuse alus on soov, tarkus ja oskus elada idanaabri kõrval  ja koostöövõime meiega ühiseid väärtusi kandvate rahvastega. Kuid nendest jõududest, kellele Eesti iseseisvus on vaid narrimiseks, ei peaks me mööda vaatama, vaid käituma konkreetsemalt.

Kalle Laanet, riigikogu liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
anton
9 aastat tagasi

keskerakonna käitumine meenutab koera käitumist, kes liputab saba selle pärast, et kardab varast ja haugub selle pärast, et kardab peremeest

ats
9 aastat tagasi

täna keskis, homme reformis, ülehommu putini püksis.

mis
9 aastat tagasi

sisejulgeolekust me räägime, kui poliitikud on kui tuulelipud