Telefonikelmid tegutsevad taas Läänemaal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eile päeval võtsid telefonikelmid politseile teadaolevalt ühendust kahe Läänemaal elava vene keelt kõneleva inimesega. Üks inimene langes ka kelmide ohvriks.

Viimasel ööpäeval on Haapsalu politsei saanud kaks teadet võimalike vene keelt kõnelevate telefonikelmide tegevusest. Skeem on tuttav juba varasemast: helistatakse ja teatatakse, et lapselapsega on põhjustanud õnnetuse ja selleks, et pääseda probleemidest politseiga, tuleks maksta raha. Kõned on eranditult venekeelsed, tehtud lauatelefonile ja selgitused raha küsimiseks on enam jaolt sarnased.

Haapsalu kriminaalpolitseid juhtiva Andrei Taratuhini sõnul saab pettustele piiri panna vaid see, kui inimesed lõpetavad kelmidele maksmise:

„Inimesed peaksid mõistma, et 21. sajandil ei helista ühegi riigi politsei selleks, et küsida raha inimese vangistusest või menetlusest päästmiseks. Loomulikult on kelmid alati osavad inimestega manipuleerijad, kuid katsuge nendega vestluses võtta endale mõtlemisaega, et mitte tekitatud emotsioonidel end juhtida lasta. Hea oleks kui te ei lepiks nendega kokku kohtumist, vaid helistaksite kohe oma lähedastele ja uuriksite välja, kas teile telefonis edastatud informatsioon õnnetusest üldse tõele vastab. Loomulikult tuleks alati keelduda raha maksmisest,“ soovitas Taratuhin.

Üks olulinesoovitus on muidugi see, et kontaktist kelmidega tuleks igal juhul kohe politseile lühinumbrile 110 teada anda. Isegi siis, kui kahju pole põhjustatud, ütles Taratuhin.

11. septembril kella 14 paiku helistati Haapsalus elava 51-aastasele Aleksandra lauatelefonile ja anti teada, et tema pojapoeg on põhjustanud liiklusõnnetuse. Selgitati, et lapselapse kinnipidamisest ja kriminaalasjast päästmiseks on vaja 1000 eurot. Aleksandra teatas kelmile, et temal raha pole ja lõpetas kõne. Hiljem selgus pojapoja emaga rääkides, et lapselapsega pole midagi juhtunud.

Sama päeva kella 17 paiku helises Haapsalus elava Antonina lauatelefon. Kõnega anti 89-aastasele naisele teada, et tema lapselaps on põhjustanud avarii. Politseiga sekelduste vältimiseks tuleks maksta 3000 eurot. Veidi peale kõnet oli naise ukse taga noormees, kellega koos mindi pangaautomaadi juurde. Proua andis kelmile oma pangakaardi ja PIN-koodi, millega võeti arvelt 600 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Leena
9 aastat tagasi

Mulle helistati ka öösel kell 0:37 lauatelefonile, vastu ei võtnud, võtsin juhtme telefoni tagant ära. Meilile tuli Elionilt kiri, et helistati numbrilt 37062562866, Leedu number peaks olema.