0

Tihe udu kimbutab veel paar päeva

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ilm 2014-09-11 16.06.06Viimastel päevadel meid kimbutanud erakordse udu teket on mõjutanud erinevad komponendid – niiske õhk, pea olematu tuul ja lisaks see, et koos sügise algusega on ka päevad juba märksa lühemad.

"Kui suvisel ajal tekkis ka öösiti mõni kord udu, siis varahommikul päike tõusis ja asus kohe õhku soojendama ja siis see udu hajus. Praegu on ööd juba nii palju pikemaks läinud ja päike käib ka juba madalamalt. Seetõttu ei ole tal niisugust jõudu, et seda udu kiiresti hajutada," selgitas Imateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak.

Reedel (12. septembril) tugevneb nii lääne kui ida pool kõrgrõhkkondade mõju ning nende vahel kujuneb Eesti kohale madalama rõhuga vöönd. Vihma sajab enam Viljandi-Kunda joonest ida pool, lääne pool pilvi laiguti ja sajuhooge vähem. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 9..14, rannikul kraad-paar enam, päeval 17..20°C.

Laupäeva (13. septembri) öö hakul sajab Eesti idaservas veel vihma. Päeva peale tugevneb kõrgrõhkkonna mõju ja saju võimalus väheneb. Kuid kõrgemates õhukihtides üle Eesti liikuv madalrõhulohk päris kuivaks ilma tõenäoliselt ei jäta. Arenevatest pilverünkadest võib üksikutes kohtades hoog vihma tulla. Tuul puhub idast ja kirdest ning on sisemaal nõrk, põhjarannikul mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel 8..13, rannikul kuni 15, päeval 17..20°C.

Pühapäev (14. september) on kõrgrõhkkonna servas peamiselt sajuta. Tuul on sisemaal nõrk, rannikul puhub mõõdukas ida- ja kirdetuul. Õhutemperatuur on öösel 7..12, rannikul kuni 15, päeval 17..20°C.

Esmaspäeval (15. septembril) ulatub Eesti kohale kõrgrõhkkonna kaguserv. Ilm on sajuta. Puhub nõrk põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 6..11, päeval 17..20°C.

Teisipäeval (16. septembril) katab kogu Põhja-Euroopat kõrgrõhuala ja selle servas on ka Eestis ilm sajuta ning võrdlemisi selge taevaga. Tuul on nõrk ja valdavalt põhjast ja kirdest. Õhumass on jahedam ja selgineva taeva all langeb temperatuur öösel sisemaal 4..9°C-ni, madalamates kohtades pole välistatud langus 0°C lähedale, rannikul on sooja kuni 13°C, päeval 16..20°C.

Kolmapäev (17. september) on kõrgrõhkkonna servas samuti sajuta. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Öö on jahe ja temperatuur langeb õhus 4..9°C-ni, maapinna lähedal võib langeda 0°C lähedale, rannikul kuni 15, päeval on sooja 16..20°C.

Neljapäeval (18. septembril) püsib sajuta ja nõrga tuulega ilm. Öö on ikka jahe, päev tänu päikesele mahe.

Allikas Riigi Ilmateenistus

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz