Täna avati Tõnis Padule mälestuspink

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Täna avas Haapsalu gümnaasiumi vilistlaste sihtasutus piiskopilinnuse peavärava kõrval mälestuspingi muinsuskaitsja hingega arhitektile Tõnis Padule.

Tekst plaadil ütleb, et pingi on pannud muinsuskaitsjale ja arhitektile Tõnis Padule tänulik Haapsalu gümnaasium.

„Pink pannakse lossivärava juurde perekonna välja valitud kohta,” ütles varem Haapsalu gümnaasiumi ja nüüd Haapsalu põhikooli juhtiv Anne Mahoni. „Linnuse peavärav oli koht, kust Tõnis alustas oma ekskursioone.”

„Isale oli Haapsalu linn tervikuna tähtis,” kõneles pingi avamisel poeg Madis Padu. Seepärast võinuks pink olla ka Väikese viigi ääres või Promenaadil. Lõpuks jäi peale koht, kust Padu oma ekskursioone alustas.

„Loodetavasti saab sellest nüüd pink, mille juurde kogunevad järgmised ekskursiooni ootavad inimesed,” ütles Madis Padu.

Muuseumide  sihtasutuse juht Anton Pärn andis lesele Lehti Padule Läänemaa muuseumide Toimetiste viimase numbri. Varem ei ole Toimetistes järelehüüet olnud, nüüd on.

„Kui mälestus on raamatusse kirjutatud, ulatub ta hääl kaugemale kui mälu,” ütles Pärn.

Mahoni sõnul oli Tõnis Padu Haapsalu gümnaasiumi vilistlane ja inimene, kes kooli palju aitas.

„Alati võisime tema poole pöörduda, kui tahtsime õpetajatele või õpilastele ekskursiooni,” meenutas Mahoni. Viimaseks ühiseks ettevõtmiseks jäi kooli kunagiste õpetajate haudadele küünalde ja lillede viimine mullu jõulude eel. See oli kooli traditsioon käia enne kooli aastapäevapidu ja vilistlaste kokkutulekut surnuaial. Padu projekteeritud on ka kooli lipuväljak.

Haapsalu gümnaasiumi vilistlaste sihtasutus pani suve lõpus kaks mälestusplaadiga pinki Kuuse tänava koolihoone juurde. Üks on Haapsalu I keskkooli ja teine Haapsalu gümnaasiumi mälestuseks. Mõlemad koolid on tegutsenud Kuuse tänava koolimajas.

Kooli juubelist jäi natuke raha järele ja koos otsustatigi panna kolm pinki, selgitas Mahoni.

Tõnis Padu sündis Haapsalus koolmeistri peres 25. oktoobril 1950 ja suri pärast lühikest rasket haigust tänavu 26. märtsil.

Fotod: Arvo Tarmula

Tõnis Padu  pink (1) Tõnis Padu  pink (2) Tõnis Padu  pink (3) Tõnis Padu  pink (4) Tõnis Padu  pink (5) Tõnis Padu  pink (6) Tõnis Padu  pink (7) Tõnis Padu  pink (8) Tõnis Padu  pink (9) Tõnis Padu  pink (10) Tõnis Padu  pink (11) Tõnis Padu  pink (12) Tõnis Padu  pink (13) Tõnis Padu  pink (14) Tõnis Padu  pink (15)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
?
9 aastat tagasi

Tänulik Haapsalu Gümnaasium? Miks siis juba mitte Haapsalu 1. Keskkool? Täitsa soojad peast.