Lihula inimestele teevad muret hulkuvad noored

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_4007

Läänemaa politseijuht Margus Kaldma tunnustas Lihula vallavalitsust selle eest, et neil maakonnas ainsana turvalisuse tegevuskava, mida ka pidevalt jälgitakse. Foto Arvo Tarmula 

Lihula valla elanike meelest õõnestavad valla turvalisust kõige rohkem riskilapsed, kes õhtuti tänaval aega veedavad ja korda rikuvad.

Kohalike hinnangul ei saa Lihulas rääkida kindlast kambast, kes elanikke hirmuvalitsuse all hoiaks, vaid pigem 10—15 eri vanuses noorest, kes õhtuti tänavatel kampadesse kogunevad ja lollusi teevad.  

„Seda ei saa öelda, et Lihulas poleks noortel midagi teha. Huvitegevuseks on võimalusi küll, aga see seltskond ei lähe sinna, ” ütles Lihula kultuurimaja direktor Tiina Lobja neljapäeval Lihula kultuurimajas, kus arutati valla turvalisuse probleeme.

Lihula vald on üks kolmest Läänemaa omavalitsusest — veel on Martna ja Noarootsi —, kus politsei korraldab ennetusprojekti, mille raames kohalikud peaksid ise nimetama turvatunnet kõige enam ohustavad murekohad.

Neljapäeval oli Lihula kultuurimajja arutelule kutsutud kohalikud elanikud, et just neilt saada teada, kust king turvalisuse koha pealt kõige enam pigistab. Suurt huvi teema kohalikes siiski ei tekitanud — inimesi tuli arvamust avaldama umbes 15.

Näiteks häirib Lihula inimesi läbi Lihula linna — piki Tallinna maanteed — kiiruskatseid tegevad noored ja parkimiskorraldus peatänaval Konsumi poe ees. Vanemad prouad tõstatasid küsimuse, kuidas saaks Lihula nädalavahetustel õhtuti turvaliseks muuta.  

Arutati, mis teha mahajäetud hoonetega, kus noored käivad lõhkumas ja aega veetmas ning mis on ka silmale koledad vaadata ja kohati varisemisohtlikud. Leiti, et vaja oleks rohkem turvakaameraid ja kergliiklusteid. Arutati ka, kuidas vabatahtlikke avaliku korra tagamisse rohkem kaasata.

Lihula arendusnõuniku Margus Källe sõnul pakuti lahendusi näiteks kergliiklusteede rajamise ja turvakaamerate paigaldamise kohta, millest osa on juba valla tulevikuplaanidesse sisse kirjutatud, kuid mis on seni rahapuudusel teostamata jäänud. 

Läänemaa politseijuhi Margus Kaldma sõnul ongi osa pakutud lahendusi selliseid, mis nõuavad aega ja raha, samas võib ühise arutelu käigus tulla lahendusi, mille peale seni pole tuldud ja mis on lihtsamalt elluviidavad. 

„Lihula valla auks peab aga ütlema, et see on ainus Läänemaa vald, kus on turvalisuse tegevuskava ja seda tõepoolest ka järgitakse,” lisas Kaldma. 

„Kui tavaliselt öeldakse, et politsei loob turvalisuse, pole see nii. Kogukond ise peaks ütlema, mida peaks tegema ja ametkonnad ning vallavalitsus lahendavad seda,” ütles Margus Kaldma.

Lahendusena noortega seotud murele pakuti tugiisikute süsteemi loomist ning tihedamat ja järjepidevat suhtlemist probleemsete laste vanematega, kasvatusraskustega noortele töö- ja puhkelaagri ning Haapsalu eeskujul motivatsiooniürituste sarja korraldamist. 

Sama tähtsaks pidasid kokkutulnud aga sedagi, et kogukonna liikmed julgeksid sekkuda ja noori korrale kustuda ning et noorte kogunemiskohti valgustuse, kontrolli ja muu taolisega ebamugavaks muutes poleks neil enam kuhugi koguneda. 

Lobja hinnangul on Lihula turvalisus viimastel aastatel palju paranenud ja kui esialgu oldi Lihula jäämisest piirkonnapolitseinikuta väga kohkunud, on elu näidanud, et ööpäev läbi kohal olevat politseinikku polegi vaja — asjad saavad ka muud moodi aetud.   

Arutelu läbi viinud politseinõunik Andres Sinimeri toonitas, et turvalisus ei tähenda pelgalt politsei pidevat kohalolekut, vaid ka seda, kas teed on talvel liivatatud, tänavavalgustus põleb ja sissepääsudel on kaldteed.

Martnas ja Noarootsis toimuvad samalaadsed arutelud oktoobris. Projekti on plaanis laiendada ka teistesse valdadesse.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Margus Kaldma
8 aastat tagasi

Sattusin sellele artiklile ja kommentaaridele ehk liiga hilja, aga tahaks kommenteerijatele vastata. See koosviibimine, kus arutati Lihula turvalisuse küsimusi, oli välja reklaamitud ja kõik inimesed olid oodatud kaasa rääkima. Tegemis oli avatud ruumi meetodil läbi viidud aruteluga, kus ei maksnud selle hääl, kes kõrgemal kohal, võik kõvema häälega. Kõik olid võrdsed. Nüüdseks on hulk vett merre voolanud ja minu teada on Lihula turvalisuse tegevuskavasse sissekirjutatud punktid paljuski täidetud. See on saavutatut paljuski valla ja inimeste koostöös. Alati võib kritiseerida ja ise mitte midagi selleks teha, et midagi paremaks muuta, kuid ka kaugelt paistab, et Lihula on selle ajaga muutunud ja… Loe rohkem »

Ahto
9 aastat tagasi

Minul pole õigust ennast küll nooreks nimetada ,pigem ikka pensioniootel ,kuid tahaks öelda ,et Lihulas on täiesti tavalised noored. Noo vaadake jalgpallipoiisse -tüdrukuid. Nemad lähevad nüüd peale trenni või võistlust kusagil Eesti teises otsas veel tänavale sigatsema ? Kuidagi ei usu . Olen Lihulas olnud igal kellaajal ,pole märganud mingit jama . See ikka põlvkondade vaheline probleem vist

:D
9 aastat tagasi

mida te sonite? on need noored mõne halva teoga hakkama saanud, et sellest ilge probleem teha? või lihtsalt on lihula kiuslikel ja õelatel vanamuttidel nii igav, et mõeldakse asjad 100 korda hullemaks, kui need tegelikult on? või ei meeldi penskaritele, et noored ka liiguvad tänaval, et tänav peaks olema mõeldud ainult penskaritele? mida õelam penskar, seda suurem õigus tänaval kõndimiseks?:D ja mis jutt, et lihulas on noortel teha küll ja küll. no mida näiteks??? kõik mingu aga maadlustrenni, isegi kui see absull ei huvita? või see noortemaja, mis eksisteerib krdi 10 aastat aga mis tegelikult absull ei tööta? perekeskuse tegevused… Loe rohkem »

Lihula
9 aastat tagasi

Väike alev, palju sigadusi. Nõrk kohalik omavalitsus, ilma hariduse ja südametunnistuseta volikogu esimees, ühest parteist teise rändav laiaja, mujalt tulnud vallavanem. Enamasti pensionäride elupaigas ametisse saanud sooja koha otsijad. Ja võõra varaga sahkerdajad, intrigandid -see on manduv , lagunev ja vananev Lihula, kus käib Haapsalust ka küünilisest küünilisem naispolitseinik.

vallakodanik+maalt+ja+hobusega
9 aastat tagasi

a mis te imestate? need seal ju enamus nende järeltulijad,kes nt.peale vanglat kOLhoosi ajal sinna sundkorras tööle saadeti:D

kah noor
9 aastat tagasi

Kas enam ei tohigi sõpradega Lihula linna peal kokku saada, kohe pätt? Ma ei tea, miks see muret teeb, meie küll kurja ei tee.

mnjah
9 aastat tagasi

Kas Lihula ei olnud just see koht,kuhu suure meedialärmi käigus politseitöötajat otsiti, lõpuks leitigi ja tunduvalt suurema palga osaliseks vist isegi sai kui teised ametivennad……mis nüüd siis on,kas ametnik ei olegi ennast õigustanud,et kihutamiste ja muude probleemidega ikka jännis ollakse?

Säga
9 aastat tagasi

Läänemaa politseijuht Margus Kaldma (vasakul) tunnustas Lihula vallavalitsust selle eest, et neil maakonnas ainsana turvalisuse tegevuskava, mida ka pidevalt jälgitakse. Foto Arvo Tarmula

Kahju küll, kui politseijuhil ühe päeva jooksul pealagi kiilaneb. Vähemalt too vasakul olev mees seda kindlasti on.

Tohohh !
9 aastat tagasi

Hulkuvad noored ! Jube jama ,tuleks ketti panna noored w ? Emased võiks jälle ära uputada ,muidu hakkavad liialt sigima 🙂

Olge õnnelikud ,et ikka on veel noori ,mitte ärge vinguge pisiasjade pärast .Noored on noored ja ikka tahavad natuke ringi liikuda

Igapäevane Lihula külastaja
9 aastat tagasi

Kas suurim probleem on öised kihutajad, või tüdrukute kamp, kes kaupluse ümber luusib?