0

Tartus avatakse näitus Rohuküla sõjasadamast

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Torm Rohuküla sadamas

Tänases Rohuküla sadamas on I maailmasõja eel rajatud sõjasadamast vähe järel. 

Esmaspäeval algavate Euroopa muinsuskaitsepäevade puhul Tartus avatav näitus räägib ka Rohuküla sõjasadamast.

11. septembril Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuse muusuemis avatav näitus „Kaks aega. Kaks piiri“ annab ülevaate I maailmasõja künnisel Vene impeeriumi lääneservale rajatud sõjasadamast Rohukülas ja iseseisvunud Eesti Vabariigi idapiiril rajatud Laidoneri liini kindlustuskavadest Narva jõe ümbruses.

Euroopa muinsuskaitsepäevad, mida Eestis tähistatakse 1993. aastast, keskenduvad tänavu teemale "Euroopa suurte sõdade pärand". Tänavu möödub 100 aastat I maailmasõja ja 75 aastat II maailmasõda puhkemisest. Sõjad ja konfliktid on muinasajast alates jätnud jälgi inimestesse ja meie ümbrusele – muistsed linnamäed, kindlused, mälestussambad ja monumendid, sõjaväebaasid, kalmistud, relvad, filmid, muusika, lood ja mälestused.

1991. aastal alguse saanud Euroopa muinsuskaitsepäevad on kõige rahvarohkem ja laiemalt levinud ajaloo- ja kultuuripärandit tutvustav algatus Euroopas. Nende eesmärk on tutvustada üldsusele ajaloolisi ehitisi, kultuuriväärtusi, juhtida tähelepanu käsitööoskustele ja vanadele tavadele. 

Tänavu tänavu 8.-14. septembrini toimuvatel muinsuskaitsepäevadel saavad miljonid inimesed terves Euroopas osa ekskursioonidest, avatud mälestistest, seminaridest ja näitustest. Ka Eestis on sel ajal kavas hulk tasuta üritusi. 

9. septembril tutvustab ajaloolane Robert Treufeldt maailmasõdadega seotud paiku Paljassaartel. 10. septembril toimub konverents „Paldiski – väärtuslik Eesti väikelinn“, Tallinna Kultuuriväärtuste Amet tutvustab sõjajärgsetel aastatel rajatud kodusid ja Tallinna Kaitseväe kalmistut, kuhu on maetud nii tsaariarmeelasi, Saksa okupatsioonivõimu kandjaid, Briti mereväelasi ja Eesti sõdureid. Sõrves peetakse ajalookonverents raketibaasidest Saaremaal ning toimub veel teisigi ettevõtmisi, mis tutvustavad meie kultuuri, ajalugu ja mitmetahulist pärandit.

Euroopa muinsuskaitsepäevade kava on .Eesti Muinsuskaitse Seltsi koduleheküljel

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz