Juhtkiri: Eesti ja NATO tulevik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Barack Obama visiit oli Eesti välispoliitika jaoks sündmus, mille sarnaseid ei toimu iga päev. Arvestades praegu Ukrainas toimuvat, on kahtlemata oluline, et USA annaks selgesõnaliselt mõista, et Balti riikide peale ei tasu üha agressiivsemaks muutuval Venemaal hammast ihuda. Tegelikult sõltub Balti riikide ja Venemaa tulevikust paljuski ka NATO enda tulevik.

Kui Venemaa peaks alustama agressiooni Eesti, Läti või Leedu vastu, seisaks kogu allianss raske valiku ees. Kas astuda otsesesse sõjalisse konflikti Peeter Suure jälgedes käiva Putiniga, või seda vältida ja tõmmata nii kriips peale igasugustele julgeolekugarantiidele ja usaldusväärsusele, mida NATO peaks oma liikmetele pakkuma. Sellise ülikeerulise dilemma vältimiseks oleks NATO jaoks lihtsam, kui nad muudaksid juba ennetavalt Balti riikide vallutamise Venemaa jaoks võimalikult ebamugavaks, mitte ainult diplomaatiliselt, vaid ka siin asuva täiendava sõjalise jõu tõttu.

Obama lubas baltlastele täiendavaid ressursse, näiteks lennuväe lisaüksust Ämaris. Siiski on vara veel lõplikult rõõmustada, sest Ida-Euroopa turvalisuse tagamise võtmeküsimuseks saab siiski täna ja homme Walesis toimuv NATO tippkohtumine, kus otsustatakse võimaliku kiirreageerimisüksuse loomine NATO idapiirile. USA on küll sõjaliselt võimsaim riik maailmas, kuid üksi ta sellist üksust ilmselt looma ei hakkaks. Siin on vaja kõigi NATO liikmete, kellest mõni on oma julgeolekupoliitikas väga pehmeks muutunud, ühist koostööd.

Obama kõnest käis läbi üks väike fakt, mis seletab väga hästi, miks ta tegi tippkohtumise eel visiidi just Eestisse. Eesti on üks väheseid NATO riike, mis panustab 2 protsenti oma SKTst kaitsekulutusteks, nagu näeb ette ka NATO põhikiri. Teistel oleks siin meist õppust võtta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ätt.
9 aastat tagasi

Ostame endale rohkem relvi,toome sisse võõrvägesid,seda muidugi Ameerikast.Rahastame vaese maksumaksja kulul sealseid relvatööstureid.Kui juba oled lakei siis pole kunagi võimatu,et ühel päeval Sulle jalaga tagumikku ei virutata.Suurrikidel on oma huvid ja meie sebime kahe suure vahel kes kumbki ei taha teist rünnata.

olaf
9 aastat tagasi

Mul üks tuttav USA-st soovitas, et kõik kes 0bamast imponeeritud on, peaks uurima mida 0bama on ütelnud või lubanud, ja mida ta on teinud. Eks igaüks otsusta ise.

kodanik
9 aastat tagasi

Sojahysteeria on lihtsalt kellelegi vaga kasulik.

pamp
9 aastat tagasi

Mart, lõpeta vene propagandakanalite vaatamine!

Mart
9 aastat tagasi

Lugedes ajaloolisi raamatuid tuleb välja et kõige suurem agressor maailmas on olnud Inglismaa vallutades oi oi kui palju kaasaarvatud ka põhjaameerika(USA,Kanada) rääkimatta Austraaliast.Peale selle on suured agressorid prantslased,hispaanlased,sakslased.portugal jne.Läbi ajaloo on üritatud Venemaad allutada endale,lõppenud on sellega et Venemaa lööb agressori välja ja läheb oma maadele tagasi(Napolen).
Praegust maailma vaadates on Usa üle planeedi oma baase täis toppinud mingil põhjusel.Miks???