Obama: NATO peab saatma Ukraina toetuseks sõnumi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Obama Eestis (4)Eesti oli eile kogu maailma tähelepanu keskmes, sest siin viibis visiidil Ameerika Ühendriikide president Barack Obama. Foto: René Velli / Vabariigi Presidendi Kantselei

Eile varahommikul Eestisse saabunud USA president Barack Obama kohtus siin nii Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese kui ka Läti presidendi Andris Bērziņši ja Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga. Kell 16 pidas Obama Nordea kontserdimajas avaliku kõne, mida oli kuulamas ka Lääne Elu reporter. Obama kõnet kuulas saalis peaaegu kogu Eesti eliit.

Kella 13.50 paiku ulatus kõnet kuulama tulnute järjekord ringiga ümber Solarise keskuse Estonia puiesteele välja. Inimesi oli silma järgi hinnates sadades. Ühtegi Ameerika lippu kohaletulnute käes Lääne Elu siiski ei märganud. Enamik inimesi oli keskendunud pigem oma telefonidega piltide tegemisele ja viimaste kiirete sõnumite saatmisele. Kokkuvõttes kulus Estonia puiesteelt kontrollpunkti jõudmiseks ligi 40 minutit.

Turvameetmed olid silmanähtavalt tõsised. Ajakirjanikud pidid suunduma peamisest sissepääsupunktist edasi pressi check-in’i turvakontrolli, kus turvatöötaja koos teenistuskoeraga otsis läbi kaasas olnud asjad (kontrolliti isegi seda, et kotis olev arvuti tööle läheb ning et see pole makett). Turvakontroll võttis kõike arvestades siiski üllatavalt vähe aega.

Veidi aega pärast kella 16 astus Obama Eesti ja Ameerika Ühendriikide lippudega dekoreeritud lavale. Lihtne kõnepult ja tühi lava, mille täitis presidendi sarm ja sõnum. Kõne juhatas sisse Tallinna tehnikaülikooli üliõpilane Oskar Poolav.

Obama alustas naljatades, et tal on kahju, et laulupeost ilma jäi. Kõne keskne teema oli Venemaa agressioon Ukraina vastu ja Balti riikide julgeolek väga teravaks muutunud välispoliitilistes oludes. Obama tsiteeris Heinz Valgu kuulsat lauset „ükskord me võidame niikuinii”, samuti Marie Underit.

„Marie Under kirjutas: „Kes tuleb meile appi?" Ütlen, et tuleme vajadusel appi! Kui küsite nüüd, kes tuleb appi, siis appi tuleb NATO, sealhulgas USA," ütles Obama. „Tallinna, Riia ja Vilniuse kaitse on sama oluline kui Berliini kaitsmine.”

„Artikkel 5 on kristallselge,” ütles USA president. Ta kinnitas, et USA väed tulevad appi, kui rünnatama peaks mõnda NATO liikmesriiki.

„Eesti kaotas kunagi oma iseseisvuse. NATOga te oma iseseisvust uuesti ei kaota,” märkis Obama.

Obama kordas, et Venemaa toetab, varustab ja juhib Ukrainas tegutsevaid vägesid. Selle kohta on USA presidendi sõnul olemas tõendid. „See nädal peab NATO saatma Ukraina toetuseks sõnumi,” kinnitas president.

Obama märkis, et Putin on korduvalt ignoreerinud võimalust lahendada Ukraina kriis diplomaatiliselt. Seetõttu on USA Venemaale kehtestanud sanktsioonid.

„Kapital põgeneb Venemaalt, välisinvesteeringud vähenevad. Krediidireiting on madal. Venemaa tegevus kahjustab vene rahvast,” ütles Obama.

33 minutit pärast kella nelja oli kõne lõppenud. Obama lahkus Walesi tippkohtumisele.

Välisminister Urmas Paet jäi oma sõnul Obama kõnega rahule. „Päev enne NATO tippkohtumist oli oluline kuulda veel kord seda, et NATO riikide julgeolek on jagamatu. Ei ole vahet, kas riik on suur või väike, kõikidel riikidel on julgeolekutagatis sama,” ütles Paet meediale pärast Obama kõnet.

„See on väga hea sõnum ja lähtekoht homsele ja ülehomsele NATO tippkohtumisele,” lausus Paet.

Paeti sõnul oli Obama visiidi ajastus väga tähtis. „Kuidagi pole võimalik alahinnata Obama visiiti Eestisse,” ütles Paet.

Konkreetsemate julgeolekualaste sammude osas, millest oleks Eestile kasu, käis Obama välja võimaluse, et Ämari õhuväebaasi tuleb juurde täiendav Ameerika lennuväeüksus.

Obama on teine USA president, kes külastab oma ametiajal Eestit. Esimeseks oli George W. Bush, kes käis Eestis 27.—28. novembril 2006.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments