Aivar Õepa: Poliitikud, lõpetage mulli ajamine

aivaronline

aivar@le.ee

õepa

Neljapäevase Lääne Elu juhtkiri märgib, et reformierakondlased Reimo Nebokat ega Lauri Luik pole lillegi liigutanud, et Ridala valla väärt algatus Kiltsi tööstuspark rajada teoks saaks. Küll aga on mõlemad kõvad mehed poliitilist trummi põristama kui PKC end Haapsalus kokku pakib. Nebokatil jätkus vähemalt sündsustunnet vaiki jääda ja loodetavasti enda aadressil tehtud kriitika üle järele mõelda, Luik aga tuli napp mõni tund pärast LE lugemist lagedale kirjatükiga, mis kutsus „suunama energiat lahenduste leidmisele”!

Ma olen 20 aastat ajakirjanikuna töötanud, teksti tootnud, ning ma tunnen sisutu pahna kohe ära kui seda näen. Luige jutt on selline. See koosneb ainult mingitest poliitpropaganda käibefraasidest. Kogu Luige selle kirjatüki ja ka tema eelnenud kirjatükkide mõte on püsida iga hinna eest pildil. Saada tagasi valitud. Seepärast on mul Läänemaa valijaile palve: palun ärge valige seda udujutu ajajat enne kui ta midagi konkreetset on ära teinud.

Pagan võtaks, mees, kui me räägime energia suunamisest, siis sinu oma on olnud suunatud mulli ajamisele. On olnud kõik need aastad, mis sa oled Toompeal istunud. Ei ühtki sisulist algatust, ainult üldine pläma sellest, kuidas valitsus elu muudkui lilleaiaks muudab. Palun, võta end valimisteni jäänud aja jooksul kokku, eks. Ära tooda enam ühtki uut udujuttu. Tee parem midagi ära.

Suur tänu, et ostsid linnale Peetrikese-nimelise rongi, millega on kena sõita ja mis ka linnakassat usinalt täidab. Aga saa palun nüüd aru, et mängurongi ostmine ei ole põhjus, miks haapsallased sulle valimistel hääle andsid.

Ma näen, et sul pole ideid. Sa tahaks hirmsasti lahendada töökohtade probleemi, tahaks täita augu mis siia jääb pärast PKC tehase lahkumist, mis omakorda kindlustaks sulle läänlaste armastuse veel mitmeks riigikogu sesooniks — aga sa ei oska kuskilt peale hakata. Ja sa pole ses osas üksi. Mitmed poliitikud ei oska. Üks arvab, et maksuerisused toovad maakohtadesse kõrgepalgalised töökohad, teine arvab, et see mõte on jama, aga ei paku omalt poolt paremat plaani. Kokkuvõttes käib üksteise kallal naaksumine, mis toodab küll palju poliitilist mulli täis teksti, kuid ei lahenda probleemi.

Mina aga tahan, et probleem lahendataks. Sestap annan teile praegu täiesti tasuta kasutamiseks ühe juhtlõnga. Lääne Elu intervjuus Urve Paloga ma vihjasin sellele, aga vist ei jõudnud vihje kohale. Tuleb ikka selgelt välja hääldada.

Juhtlõng on: rääkige ettevõtjatega! Näiteks rääkige PKC juhtidega. Kõige kõrgemate ülemustega Helsingis. Ma tean mis nad räägivad, sest mina olen nendega rääkinud. Aga ma ei ütle mida nad mulle rääkisid — nii palju vihjeid tasuta ka ei saa, osa tööd tuleb endal ära teha.

Ja ärge manguge, et nad tehast Haapsalus lahti hoiaks, või küsige, miks see kinni pandi. Esimesest pole kasu, teist me juba teame. Küsige hoopis, miks PKC Euroopa ja Ameerika arenduskeskus Keilasse koondatakse. Mis on seal see uba? Miks see koht asub nimelt Keilas, mitte Panevežyses, Grodnos või mis iganes madalapalgalises kohas, või Tallinnas-Tartus?

Küsige Incapi pealikelt Soomes, miks neil on Saaremaal juhtmeköidiste tootmine, miks see ära ei koli? Mis seal see uba on? Miks Enerpoint, Soome koduautomaatika tootja, toodab ja arendab praktiliselt kõik oma toodangumudelid sealsamas Saaremaal? Miks nemad Serbiasse ei lähe? Ja nii edasi. Ma võiks teile pika nimekirja anda käitistest, mis Eesti eri maanurkades edukalt toodavad. Aga ei anna, see on kodutöö nr kaks: otsige nad ise üles. Otsige üles välisfirmad, kellel ei ole siin ainult tootmine, vaid ka arendus- ja seadistusosakonnad, kus palgatase julgelt kaks korda kõrgem kui lihtsal liinitööl. Neid ei ole sugugi vähe, aga ka mitte ülemäära palju. Miks nad on seal, kus nad parasjagu on, mis tõi nad siia, mis neile meeldib siin ja mis mitte. Mida me saame teha, et nad jääks, laieneks, mitte ei pakiks kokku ega koliks teise riiki.

See kõik on teie tegemata töö. Sellega oleks pidanud tegelema ammu. Süstemaatiliselt. PKC lahkumine Haapsalust ei ole mitte põhjus vaid tagajärg. Põhjused on kuskil mujal, kaugemal minevikus, muudes asjades. Tagajärje üle on küll hästi lihtne mulle ajada, aga see ei likvideeri põhjuseid. Põhjuste likvideerimiseks tuleb peaga tööd teha rohkem kui udujutu produtseerimiseks. Ma tõesti loodan, et mõni poliitik nüüd viimaks hakkabki tööle, mitte ei jätka „diskussiooni tekitamist” või „lahenduste otsimist”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
69 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Helen
9 aastat tagasi

Haapsalu linna tänavad on sama tühjad kui mujal Põhjamaades-mis sa külmaga õues ikka tuiad,eriti pärast tööpäeva-inimesed puhkavad oma kodudes.-me pole lõunamaa,kus on siesta ja õhtul tuiatakse väljas nagu meil suvel. Kolledz-tore et on üliõpilased kes üürivad haapsallaste kortereid,söövad linnas,külastavad kultuuriüritusi ja elavdavad linnapilti. Aru ei saa aga Rahvaülikooli korraldavast soome keele kursusest hambaarstidele…riigikogu peaks võtma seaduse – nii mintu aastat õppisid Eesti rahva raha eest arstiks,nii mitu aastat annad Eesri rahvale tagasi ja püsid kodumaal-aitad eestlasi ravida-enne siit jalga lasta ei saa. Luik ja Neeme Suur – tehke ettepanek riigkogule.. Eesti tippsport peaks olema samasugustel rahastamis alustel nagu paljudes muudes… Loe rohkem »

....
9 aastat tagasi

kui hiljuti oli sel teemal asjalik arikkel,polnud netikommentaaregi,järelikult rahvale meeldibki kraagelda-kes on parem(halvem),aga vastutus pole kellegi teema

no
9 aastat tagasi

Erakondade süsteem on vale.Seni polegi mõtet end ohverdada,kuni pole koondutud ühe mütsi alla nagu üks mees.Luik,haug ja vähk?

HRT
9 aastat tagasi

Mulliajamist tundub olema ka muudes asjades. Kui kaua võib partei peakontoris “tööd” teha, kuid kasu sellest ei ole? Kes oli see poliitik, kes Haapsalus käies nimetas end rongifänniks, aga raudtee tulekuks pole soovinud juba 8 aastat jah sõna öelda? Milles siis Lauri Luige arvates asi on , et see teadmine Tallinnas kohale ei jõua? Siis poleks vähemalt tänavad tühjad!?

Küsimus
9 aastat tagasi

Arne Veske esitas linnajuhtidele küsimuse, aga nood millegipärast ei tihka vastata. Miks te härrased ei vasta linnakodaniku küsimusele?

Kuglimugli
9 aastat tagasi

Meil on just sellised poliitikud, nagu oleme osanud valida. Ja poliitikud ajavadki mulli. Küsimus pole üldse mulli ajamises, pigem selles, et tulemusi pole. Ja Öepale, kes kah mulli ajab, selles mõttes, et on kommenteerijad kihevile ajanud – kõik teavad, kuidas peaks, saaks, tohiks, võiks… Selleks, et omletti teha, ei pea muneda oskama…

virtin
9 aastat tagasi
Reply to  Kuglimugli

Delfist vaatasin, et Reformikatel on suvepäevad. Loodame, et nad niisama ei mune, vaid midagi asjalikku ka välja hauduvad. Kõik olid toredasti ennast maskeerinud.

Nõus Veske kommentaariga
9 aastat tagasi

Lisaks veel olematu arstiabi (pean silmas haiglat). Ja kui kunagi austetet linnapea pidas linna suremiseks hästi sobivaks, siis vaadates hooldushaigla hinnakirja pole ka seda lootusrikast perspektiivi enam jäänud.

no
9 aastat tagasi

mina pole Luike kunagi valinudud,kes teistel seda teha käskis.Enesereklaam on raske ülesanne neile,kel oleks eeldusi midagi teoks teha.Saaks valida tegude järgi,mitte kukeleegu põhjal ära otsustada…

virtin
9 aastat tagasi
Reply to  no

Tegelikult on Lauri ju noorte inimeste kandidaat. Noorus on illussioonide aeg, seda enam, et kõigil vanematel on üks suur luukere kapis- nad on elanud nõukaajal, mis oligi takistuseks valimisel. Seda pandi nagu süüks. On veel õks jama siin elus- elu on pidevas muutumises. Maainimesed said juba hingata, aga nüüd see suur jama idanaabriga. Hakka või põllumeeste toetusel Anu Saagimiks, kes ennast piima sees leotab, et nahk siidine ja sile oleks.

Vot
9 aastat tagasi
Reply to  virtin

uus äriplaan- piimavannid peterburi tõusikutele-müüme eesti piima venemaale maha niikuinii.

jah,
9 aastat tagasi

egas Õepa asjata õelutse,ju vaja palju parandada….Rohkem nimesid ette lugeda ka ei soovi ja endale vaenlasi koguda.(Aga kas nii lihtsalt käibki rahva poolehoiu saamine-hurraaga?)Kes midagi on võimeline tegema või kes lihtsalt oma nahka hoiab?

Ivo Falk
9 aastat tagasi

Mida siin enam kraaksuda. PKC pakib juba asju kokku, keerab juhtmed rullile ja veeretab teise kohta. Kogu lugu.
Keskenduks sellele mis edasi saab, härra ajakirjaniku arvamus oleks ka teretulnud, eriti kui majanduses niivõrd laiad teadmised, kogemused on. Või oligi eesmärk rahva poolehoid võita, ega kandideerima taha hakata?