Tööinspektsiooni jurist: tööalase koolitusel käimisel tuleb maksta keskmist palka

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lugeja küsib: Käisin tööalasel koolitusel, tööandja maksis koolituse kulud kinni, aga selle päeva eest töötasu ma ei saanud. Kas tööandja ei pea mulle midagi maksma koolituse aja eest?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets: Tööandja poolt korraldatud või sisse ostetud koolitusel osalemine on töötajale nagu iga teise tööülesande täitmine. Tööalasel koolitusel ei käida oma vabast ajast, vaid tööajast. Seepärast peabki tööandja maksma töötajale koolitusel osalemise aja eest keskmist töötasu ja hüvitama koolitusega seotud kulud, näiteks transpordikulu.

Töölepingu seaduse § 28 lõike 2 punkti 5 kohaselt on tööandjal kohustus tagada töötajale tööalaste teadmiste ja oskuste arendamiseks tööandja ettevõtte huvidest lähtuv koolitus.

Seadus märgib, et sealjuures peab tööandja kandma koolituse kulud ja säilitama koolituse ajaks töötajale keskmise töötasu.
Antud olukorras on töötajal võimalus pöörduda tööandja poole selgituse saamiseks ja koolituse päeva eest töötasu nõudmiseks. Kui pooled kokkulepet ei saavuta, siis on tegemist juba töövaidlusega ja töötajal õigus selle lahendamiseks pöörduda kohtusse või töövaidluskomisjoni.

Töövaidluskomisjoni avalduse näidis ja selgitused selle koostamiseks on olemas Tööinspektsiooni kodulehel: www.ti.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments