Juhtkiri: Ette teada lahkumine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25PKC lahkumine Haapsalust ei ole tegelikult uudis. Mõni poliitik üritab nüüd küll poliitilist kapitali koguda, karjudes teiste poliitikute peale, miks nood midagi ette ei teadnud ega teinud midagi lahkumise takistamiseks. Nagu oleks rahvusvahelise haardega börsifirma tegevuse korraldamine omavalitsusjuhi võimuses.

Ka ei saanud keegi tehase sulgemisest varem teada. Börsifirmal on kohustus teavitada sedasorti uudistest kõigepealt börsi. Linnapeale, ministrile või isegi tehase töölistele selle uudise ütlemine oleks reeglite rikkumine, paremal juhul järgneks sellele karistuseks kopsakas trahv.

PKC tehase sulgemine pole uudis aga sellepärast, et see oli määratud juhtuma varem või hiljem. Tehase äriidee põhines suurel hulgal odaval tööjõul. Pidu sai ent läbi: tööjõudu ei ole siin enam nii rohkesti saada kui kümme aastat tagasi, samuti pole see enam odav. Nagu käsitöö- ja tööjõumahukas tootmine omal ajal Soomest ja Rootsist siia kolis, kolib see nüüd edasi. Esialgu Leetu ja Serbiasse, mõne aasta pärast veel kaugemale, järgmisse odavasse riiki.

See on makromajanduslik protsess, mille toimumisse ei saa üks omavalitsusjuht või minister midagi parata. Millesse ta aga midagi parata saab, mille eest ka tema kallal võtta tuleb, on see, et ta võiks näha ja isegi peaks selle protsessi toimumist ette nägema. Olema valmis. Tal peaks olema plaan juhuks, kui tema valitsetava valla, linna või riigi suur tööandja ühtäkki asjad kokku pakib ja ära kolib.

Kogu see jutt makromajanduslikust ettemääratusest ei lohuta ju ühtki inimest, kes aasta lõpus PKCst koondatakse. Lohutust pakuks hoopis poliitik, kes ütleks: „Ma nägin sellist võimalust ette ja meil on selleks puhuks plaan B.” Üksteise süüdistamine igatahes plaan B ei ole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
9 aastat tagasi

Suklesel on sügavalt kama, peaasi et saaks korra kuus palga järel käia

üllatunud
9 aastat tagasi

Ütleme nii,et kui linnapea meelest ei ole üle 200 haapsalase töötuks jäämine sotsiaalne katastroof, siis peab inimene kas väga loll olema või on asjast ükskõik.

arvan
9 aastat tagasi
Reply to  üllatunud

et ta peab olema mõlemat,muidu NII hästi välja ei KUKUKS

küsimus
9 aastat tagasi

Kes selle Promenaadil oleva randumissilla kulud kinni maksab? Arvata võib, et jällegi maksumaksja. Eelnevatel aruteludel juhtisid paljud teadjamad tähelepanu sellele, et seesuguse süvisega laevuke ei pruugi Promenaadile ega ka Fra Maresse sisse sõita. Aga kus sellega, linnapea meil ju kõige targem. Las nüüd siis maksab kinni ühe läbi mõtlemata teo.

kinni
9 aastat tagasi
Reply to  küsimus

maksame meie maksumaksjad,küll sukles mõne SKEEMI jälle välja käib….

pärnakas
9 aastat tagasi

Juba pikemat aega on Läänemaa uudiseid masendav lugeda. Alati kui midagi juhtub, teatab linnapea URMAS SUKLES välgukiirusel, et probleemi pole ja tema niikuinii midagi teha ei saa. Volikogu esimees JAANUS KARILAID seevastu väidab, et kõik on puhta per**ses ning nimetab kohe ka süüdlase, kes otse loomulikult on mõni koalitsioonipartei minister. Ühtegi reaalset tegevust selle noormehe registrist kahjuks ei leia. NEEME SUUR teab, mida peaks, võiks, tuleks, saaks teha, aga miskipärast ei tee midagi. Selle tegelase võimed siin kahjuks lõppevad. Kümnendat (!) aastat võimu juures olesklev LAURI LUIK ehib end võõraste sulgedega. Kui neid parasjagu ette näidata pole, ajab täiesti seosetut… Loe rohkem »

ammu
9 aastat tagasi
Reply to  pärnakas

juba ootan millal need PARASIIDID minema kihutatakse sealt linnavõimu magusa piruka juurest,aga nagu näib,pole see ettevõtmine jõukohane

Kilu+Soomest
9 aastat tagasi

Kohalik metalli kokkuost sureb järgmisena välja, sest pole enam kuskilt vaske varastada…

oh
9 aastat tagasi

Kas seepärast LE kuude viisi avaldaski perega Soome kolimise lugu, et teadis ette Läänemaa suurima tööandja peatset lahkumist? Oleks võinud ju otse välja öelda. Tagantjärgi laiutamine on väiklane.

Valdo
9 aastat tagasi

Selliseid lahkumisi tuleb kindlasti veel. Paraku on Meil kõigil oma osa selles mängida. Kahju inimestest, kes jäävad tööta. Mina näen süüd pigem kohalikul PKC juhtkonnal. Tavaline töötaja ei saa esitada PKC juhtkonnale Eestis, plaan B ja ka linn mitte. Edu Urmas, sest ajad keerulised.

Oskar
9 aastat tagasi

Jutt õige. Need jutud selle kohta, et linnavalitsus tilu-lilu aselinnapeade asemel võiks olla üks tegus ametikoht. Teatrit ja nalja oskavad linnavalitsuses paljud teha, aga oskust majanduse ohutsooni laskumisel võimalikke stsenaariume paika panna linnavalitsuse palgal täna ei ole. Enne valimisi olid mitmed kandideerijad pakkunud välja vajaduse luua linnavalitsuse koosseisu linna ettevõtlusega tegeleva ametniku ametikoht. Sukles pareeris seesuguse mõtteviisi ja veeretas palli LEK-i kapsaaeda. Selline arusaam näitas kujukalt milline on linnapea suhtumine ettevõtlusesse linnas. On avatud teenindusettevõtteid (baare, kohvikuid), aga töö neis on rohkem sesoonse iseloomuga ja tööhõive väike. Linna ettevõtlusega tegeleva ametniku kohus oleks olnud ka lihtlabane sutlemine ettevõtetega, ettevõtete tuleviku… Loe rohkem »

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  Oskar

Teatrit ja nalja seal enamjaolt tehaksegi,aga mis sa neilt oodata saadki ,sest kui nüüd linnapead välja jätta,siis lv 35 st töötajast on omandanud kõrghariduse vaid 12, nendest kolmel osakonnajuhatajal: Reimeril , Ulmil ja Levinal ei ole kõrgharidust,nii et mis arengut linnalt oodata,kui seda juhtivad inimesed ei viitsi endagi arendamisega tegeleda. Pealegi, milleks mingid osakonnajuhid, kui osakonnas on 1 või 2 inimest, vaadake oma lv struktuur ükskord üle, inimesi linnas ei ole,aga terve rida juhte on.

kati
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

no kaks juhti ühe töölise kohta on igati haapsalu linnajuhtide ajupotensiaal………….