PKC Eesti Haapsalu tehase töötajad on uudisest šokis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

PKC Haapsalu tsehhi esimese vahetuse töötajad kuulsid uudist tehase sulgemisest neljapäeva hommikul, mil kõik kutsuti koosolekule.

Teise vahetuse töötajad said teada tehase sulgemisest meedia kaudu. See šokeeris ja tegi meele veel mõrumaks.
„Eile oli meeleolu tuimem, täna enam emotsioone väga ei paista,” ütles Lääne Elule üks anonüümseks jääda soovinud töötaja. Tema on otsustanud, et Keilasse ta ei lähe, tuleb midagi muud vaadata. Mida, ta veel ei tea.

Et midagi on teoksil, aimasid töötajad juba varem, kui töö ja seadmed hakkasid tasakesi Leetu kolima. Aga et lõpp on nii lähedal, oli ootamatu.

Töötajad on isekeskis mõelnud, et jutt, justkui pole Läänemaalt tööjõudu võtta ja seepärast peab tootmise mujale kolima, ei ole ehk päris õige. Kui vanadele olijaile makstakse enam-vähem, siis uued töötajad said tähtajalise lepingu ja miinimumi. Neil tingimustel aga pole imestada, et kogu aeg tuli uusi inimesi otsida.

„Tööjõudu ei ole, öeldakse, aga kes miinimumpalga eest tööl käib?” küsis anonüümsust palunud allikas. „Ega ole ju enam nii raske majandusseis.”

Tehas kasutas ka võõrtööjõudu: Leedust, Lätist, Jõhvist. Praegu enam võõrtöölisi ei ole – nemad kadusid enne kollektiivpuhkust, mis lõppes nädalapäevad tagasi.

Masuajal on tehases palka kärbitud, aga on aegu, mil teeniti väga hästi, lisas allikas.

Kui enne masu käidi tehases tööl isegi Virtsust, siis masuajal see kadus, ent veel nüüdki käiakse Haapsalus tööl Ristilt, Piirsalust ja mujalt.

Esmaspäeval tuleb tehasesse töötukassa nõustaja, et rääkida tööta jäävate inimeste õigustest ja võimalustest. Terve tuleva nädala on tehases kaks korda päevas teavitustunnid.

PKC juhid on lubanud, et sadakond töötajat saab tööd Keila tehases.

„Eile olid paljud esimese hooga valmis Keilasse minema, aga täna ollakse juba pessimistlikumad,” ütles allikas. „Kauaks seda Keilatki enam!”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments