0

Padar: Vene sanktsioonid toovad kaasa hinnasurve Eesti toiduturul

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Venemaa kehtestatavad sanktsioonid Euroopa Liidu toiduainetele toovad põllumajandustootjatele kaasa hinnasurve, ütles põllumajandusminister Ivari Padar.

“Sanktsioonidega kaasneb kohe kaks asja, üks on Eesti tootjatele suletud Vene eksporditurg, teine aga see, et kaup kogu Euroopa Liidus hakkab otsima uusi kohti, mis tähendab tõenäoliselt toiduainete hinnalangust ka Eestis,” ütles minister BNS-ile.

Sanktsioonid mõjutavad Padari sõnul peamiselt piima- ja kalatööstust. “Hinnasurve ulatus ja kestus sõltub sellest, kui kiiresti suudetakse leida toodangule uued, alternatiivsed turud. Töö selle nimel käib ju igapäevaselt, neljapäevalgi arutasime majandus- ja väliskaubandusminister Sullinguga, kuidas kiirelt ananlüüsida võimalikke sihtriike, kuhu eksport edaspidi suunata,” rääkist ta.

Võimalik on ka pöördumine Euroopa Liidu poole sanktsioonikahjude hüvitamiseks, aga see on veel valitsuses arutlusel. “Arutlusteema see muidugi on, aga tuleb ka vaadata kuivõrd põhjendatud Euroopa Liidu käest abi küsimine, arvestades, et sanktsioonid puudutavad ju kõiki liikmesriike. Eks riikidel tule ka endil kodutöö ära teha,” rääkis Padar.

“Selles mõttes on Eestis hiilgavalt hästi läinud, et Venemaa ekspordi osakaal moodustab 18,5 protsenti, mitte 80 protsenti. Oleme ju pidevalt pidanud Venemaa probleemidega tegutsema,” lisas ta.

Venemaa kehtestab täieliku embargo looma- ja sealihale, puu- ja juurviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele Euroopa Liidust, USA-st, Austraaliast, Kanadast ja Norrast, ütles Venemaa peaminister Dimitri Medvedev valitsuse istungil neljapäeval.

Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja alkoholi turukorralduse büroo peaspetsialist Kalle Nõlvaku sõnul on Venemaa aastaid olnud Eesti põllumajandussaadustele üks tähtsaimaid eksporditurge. Rahalises väärtuses on kaubavahetus aasta-aastalt suurenenud ja mullu jõudis see 239 miljoni euroni.

“Vene turg on oma geograafilise läheduse, ettevõtjatevaheliste kontaktide ja ilmselt ka tarbijate sarnaste eelistuste tõttu Eestile huvipakkuv. Teisalt on Eesti tootjad kogu aeg edukalt otsinud muid müügivõimalusi,” ütles Nõlvak BNS-ile augusti alguses.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz