Soe merevesi paneb mürgised vetikad vohama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

sinivetikadMaatuul on sinivetikad Kärdla rannast merele puhunud. Sadamakai servas vetikaid siiski veel leidub. Foto: Toomas Kokovkin

Soome lahes ja Väinameres levib sinivetikas, mida on leitud juba näiteks Kärdla rannast, kuid Läänemaa ametlikesse supluskohtadesse pole see terviseameti andmeil veel jõudnud.

Terviseameti Lääne talituse vaneminspektor Lea Kiis käis eile hommikul kõigis Haapsalu kolmes ametlikus rannas, kuid ei avastanud veel sinivetikat. „Praegu ei ole sinivetikas siia jõudnud. Loodame, et ei jõuagi,” ütles Kiis.

Terviseamet võtab ametlikest randadest regulaarselt veeproove, kuid nende puhul uuritakse üksnes seda, kas vees leidub E. coli või enterokokk-baktereid. Sinivetika proovi tehakse eraldi, seda võetakse üksnes siis, kui vaatlusel tuvastatakse sinivetikakahtlus, mida siis laboris kinnitada tuleb.

Veeproove võetakse Haapsalus Vasikaholmilt, Aafrika rannast ja Paralepast ning Noarootsis Roosta rannast. Peale selle on kohaliku omavalitsuse soovil võetud proove ka kolmest mitte-ametlikust supluskohast, need on Haapsalus asuv Väike viik ning Noarootsis asuvad Dirhami ja Österby rand.

Kõik proovid on tänavu olnud korras, kolibaktereid ja enterokokke pole.

See, kas ja millal sinivetikas Läänemaa randadesse triivib, oleneb Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi asedirektori Georg Martini sõnul tuule suunast. Mereinstituudi andmeil on sinivetikat Väinameres ja Soome lahes.

Sinivetikas ohustab Martini kinnitusel praegu kogu Eesti põhjarannikut, mis tähendab, et seda võib sattuda ka näiteks Põhja-Läänemaa randadesse.

Täismahus artiklit vt Lääne Elu 31. juuli paberlehest

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments