Maaleht: Vormsi naine ketrab kährikuvillast lõnga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

"Kährikuvill on hästi kohev ja pehme, ta soojendab ja ravib ilmselt ka," tutvustab oma üdini ainulaadset toodet Vormsi saarel elav Maarja Koppelmaa.

Kährikuvillast valmistatud lõng ja heie on tõesti ainulaadsed, ka erinevate villade lõngade keskel elavad käsitöötegijad imestavad silmad suureks, kui Maarja Koppelmaa osavate näppude alt tulnud lõnga näevad, kirjutab Aive Mõttus Maalehes.

"Mul on päris palju villalembeseid sõpru ja enamus neist polnud kährikulõngast kuulnudki. Need, kes olid, teadsid, et seda tehakse vaid ühes kohas – Vormsi saarel," rääkis Maalehele Eesti Vabaõhumuuseumis töötav Aune Mark, kes komistas kährikulõngale Vormis saart külastades.

Kuidas metslooma karvakasukast villane lõng saab? "Elus metslooma keegi muidugi pügama ega kammima ei hakka. Minu isa on jahimees ja kui ta kährikuid laseb, siis enne nahkade kokkuostu viimist kammin ma neist alusvilla välja, see on karusnahkade töötlemisel rutiinnne tegevus. Kogutud villa pesen ära ja ketran lambavillaga kokku," räägib Vormsi koolis poiste, mitte tüdrukute tööõpetuse õpetajana töötav Maarja Koppelmaa lahkelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments