Merle Mäesalu: Promenaad ja Haapsalu pargid alkoholivabaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Riigikogu liige Kalle Laanet küsib 10. juuni Lääne Elus, kas väärib karistamist Haapsalu Promenaadil romantilist piknikku pidav paar, kes joob pokaali veini. Tõenäoliselt mitte, kirjutab Haapsalu vilikogu liige Merle Mäesalu (pildil).

merle-maesaluTõenäoliselt mitte, kui neid ei ole seal massiliselt, kui nad joovad vaid pokaali veini, kui nad ei muutu ülemeelikuks, kui nad koristavad enda järelt ja muud „kuid”.

Promenaad tähendab romantikat, rõõmu, ilu ja rahu. Aga kuidas käivad kokku Promenaad, vein, õlu ja viin? Pole ju vahet, mida alates 1. juulist, mil jõustub korrakaitseseaduse muudatus, avalikus linnaruumis jood – vägijoogid on kõikjal lubatud. Alkohol on keelatud vaid ühissõidukeis, ühissõidukipeatustes, laste-, õppe- ja tervishoiuasutustes ning laste ja tervisega seotud kohtades, kus linnavalitsus selle oma otsusega keelanud on.

Tänavu veebruaris vabariigi valitsuse poolt heaks kiidetud alkoholi rohelise raamatu* järgi tarbiti Eestis 2011. aastal puhast alkoholi ühe elaniku kohta 10,2 liitrit (5,7% enam kui 2010. aastal). Alkoholi tarbimise poolest oleme Euroopas kurikuulsad. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul toob tarbimine üle 6 liitri absoluutalkoholi aastas elaniku kohta kaasa tõsiseid kahjustusi rahva tervisele.

Roheline raamat annab konkreetseid soovitusi alkoholi tarvitamise vähendamiseks, millest üks on tõhustada politsei järelevalvet avalikus kohas alkoholitarbimise üle. Korrakaitseseaduse muudatuse jõustumisega on riigikogu enamus muutnud alkoholipoliitika liberaalsemaks ja see on risti vastupidine alkoholipoliitika rohelises raamatus toodud soovitustega.

Seadusemuudatuse algataja oli sel korral justiitsministeerium, kelle ametnikud põhjendasid seda sooviga vähendada käske ja keelde ning anda rohkem vastutust kodanikele endile. Aga kas oleme ikka valmis avalikes kohtades alkoholi mõistlikult tarbima? Miks just tänavu eeldatakse, et joomiskultuur on eestimaalastel äkki paranenud?

Kui ligi 20 aastat tagasi käisin külas sugulastel Kanadas, pakuti alkoholi ühel korral – lahkumispeol. Peoperemees kallas kõigile pitsi viina ja pani seejärel pudeli kappi tagasi. Praegu on selline pidu Eestis endiselt üksik erand.

Samuti teame, et eeskuju on nakkav. Eriti laste puhul. Mida rohkem näevad lapsed alkoholijoojaid, seda enesestmõistetavamaks nad seda tegevust peavad. Seni pidi igaüks, kes avalikus kohas jõi, seda varjama ja loodetavasti ka piinlikkust tundma.

Kui riigil on tegelik soov vähendada rahva tarvitatava alkoholi kogust, peaks kasutusele võtma hoopis otsustavad meetodid. Sureb meil ju 15–64aastaste seas alkoholi tõttu üle veerandi meestest ja viiendik naistest; enamik mõrvu, mida on Euroopa teiste riikidega võrreldes saja tuhande elaniku kohta ligi neli korda rohkem, on seotud alkoholiga; ligi pooled pere- ja seksuaalvägivallateod on seotud alkoholiga.

Naeruväärne on põhjendus, et politseinikud nagunii ei jõua avalikus ruumis joojaid kontrollida ega korrale kutsuda. Seda enam, et nüüd peavad korrakaitsjad hindama (mis on väga subjektiivne!) asja tõsidust, kas ja kuivõrd häirib alkoholi tarbimine kaaskodanikke.

Seaduse jõudu ei saa alahinnata. Singapuris saadi jagu prügi ja nätsu mahaviskajaist ning sülitajaist, kui selle eest kehtestati kopsakad trahvid. Nulltolerants toimis tulemuse nimel. Singapurlastel oli kaalul puhas linnaruum, aga meil – rahva tervis!

Otsus lubada alkoholi avalikku tarvitamist on ennatlik ja järeleandev. Kindlasti ei vähenda see ilma suurema diskussioonita vastuvõetud otsus alkoholi tarbimist, pigem vastupidi. Küll aga saab iga omavalitsus, ka Haapsalu linnavalitsus, oma otsusega hoida meie lapsi eemal igapäevasest vaatepildist promenaadil ja parkides õlut libistavaist jommidest.

Kõigil linnakodanikel on võimalus teha linnavalitsusele ettepanekuid, kus ei tohiks alkoholi joomine lubatud olla. Alustan loeteluga: Promenaad ja kõik Haapsalu pargid!

Merle Mäesalu
Haapsalu linnavolikogu liige
IRL

* Roheline raamat (Green paper – ingl) on rahvusvaheline termin dokumendi kohta, mis kajastab arutelu teatavas poliitikavaldkonnas

27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Oh+elu+eluke
7 aastat tagasi

Ega viimasest kommentarist saanudki sotti, kes peaks, mida häbenema. See häbistamine oli vaja nii kiiresti paika panna, et lause kuidagi poolikuks jäi: mida, mida…mida kirjutatakse või, mis lugeja peab tundma ja arvama (uus sõna kasutusel).
Kirjutad tähe valesti (kusjuures o ja i on kõrvuti) – HÄBI, HÄBI.
Küll haritud ja ideaalsel inimesel on ikka siin ilmas raske elada..häbi tapab ära, ükskõik kuhu sa ka pilgu heidad. Hakka või jooma. Siis pole mingit süü, ega häbitunnet. Kõik naised on nii ilusad ja maailm rõõmus ning roosa.
Jah,Ilu on vaataja silmades.

L.
7 aastat tagasi

Vilikogu liige? Häbi häbi..
Enne postitamist võiks ikka lugeda ka, mida.

rene
7 aastat tagasi

Käisin täna viigi ääres naisega jalutamas,seal oli kolm noormeest.Üks neist tugevalt purjus,konid maas,kui möödusime neist,siis tehti ehmatav karje kohe selja tagant.Olukord möödus sõnavahetustega,kuid paju ei puudunud ka muust.Mina olin kohalik,aga kui oleks olnud välismaalane.Politseisse helistamisega oleks nad jalga lasknus.Paljude inimeste arengutase ei ole küps avalikus kohas joomiseks,eriti veel noortel.

mingi teema peab ju äles võtma et pildil olla
7 aastat tagasi

ei pääse populismist ka merle

Teema
8 aastat tagasi

Millega üldse tegeleda ???Aeg energia ja suured loosungid ,võiks midagi asjalikku teha.

Kael Rihm
8 aastat tagasi

Mida me kardame? Kas tõesti seda, et Küülik kolib oma pundiga müürilt promenaadile üle ja meie peame vaikides leppima olukorraga. Kui üks seadus kaob, siis telliks pasunasse andmise seaduse. Elus peab olema kõik tasakaalus. Tegelikult on ju Merle jutt õige.. aga abitus teeb inimese kurvaks. Ja kui meis on abitus midagi muuta, siis saavad karsklastest varsti ka joodikud või käegalööjad. Mina küll ei lähe sellepärast parki jooma, et seadus ei keela. Endalgi raskelt saadud..hakka veel teistele jagama. jah – Minu inimesed nagu laulis Chalice räägin sest nii hakkab kergem kuningatele külakeeles lihtsalt tänan võimaluse eest näidata mis meelel südamel kirjas..… Loe rohkem »

Rünno+Haava+tänavast
8 aastat tagasi

Kui ära keelata, siis tuleb linnal osta üks kongiga auto ja paar tursket meest kes parme iga päev pargist platele viivad. Nagu vene ajal. Või teed nagu suur-saksamaal linna taha neile ühe koondava karskuslaagri.

Autojuht Taeblast
8 aastat tagasi

Merle, oled väga ilus naisterhavas. Kui kuningaks saan, siis teen Sinust kuninganna.

mõtetu+mõte
8 aastat tagasi

Pätid vanglasse. homod kappi. alkohol poeletile ja kodudesse jne ja jne. plaa plaa plaa Lihtne.

Küülik
8 aastat tagasi

Igatahes neie Ändu,Konna ja Tolikuga 1.juulist küll õlut surnuaia müüril ega raudtee pargis jooma enam ei hakka,kolime promenaadile üle.Asi peag ikka kena olema.