0

Aivo Paljasmaa: Ilusad väravad annavad tooni

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Robin van Persie of the Netherlands heads to score against Spain during their 2014 World Cup Group B soccer match at the Fonte Nova arena in Salvador

Robin van Persie hetk pärast suurepärast pealööki. Foto: Scanpix

Jalgpalli MMi nädalavahetuse alagrupimängudest pakkus erilist huvi tiitlikaitsja Hispaania avamatš Hollandiga. Holland on aegade jooksul välja võidelnud esimese printsi tiitli, kes on kolmel korral (1974, 1978 ja 2010) pidanud leppima hõbemedaliga. Nüüd aga tulpide maa koondis lausa purustas võitmatu armaada esinduse. Hollandi võitu 5:1 ei osanud ette näha ka nende kõige andunumad fännid.

Kuna samas alagrupis näitas teravat minekut ka Tšiili koondis, muutub Hispaania jõudmine alagrupi kahe tugevama hulka üsna küsitavaks. Igatahes on homse nende omavahelise matši eel elektrit õhus, nii et hoia ja keela!

Hollandi rõõmus jalgpall Hispaania vastu sai aga täistuurid teisel poolajal, kui nad pingekrambist vabanesid. Üks ilus värav järgnes teisele. Arjen Robbeni läbisööstud ja pommlöögid vastaskaitsjate vahelt olid muljetavaldavad. Senise MMi kauneim värav sündis aga esimese poolaja lõpus, kui Robin van Persie viigistas seisu 1:1.

Daley Blind andis lennuka söödu Hispaania karistusalasse üle kaitsjate ja van Persie sööstis sellest rivist läbi, kerkis nagu vibust lastult õhku ja muru kohal lennates palli peaga väravavõrku suunaski.

Ainult kiire mõte jõuab pärale

Seni on löödud palju ilusaid väravaid peaga ja loomulikult ka jalaga. Gurmaanid peaks igati rahul olema. Tänapäeva tippjalgpalli väravalööke iseloomustab eriline mõtlemiskiirus ja muidugi lööjate kõrge tehniline meisterlikkus.

Need kaks komponenti on hädavajalikud suurmeistriks saamisel. Näiteks Eesti koondisel ja klubidel on valulapseks, kuidas i-le punkt panna. Kindlasti jälgivad nad praegust MMi ja õppematerjali pakutakse seal igas matšis. Peale väravalööjate võib nautida ka haruldaselt täpseid sööte, millega ründajaid löögipositsioonile viiakse. Näiteks itallase Antonio Candreva sööt Mario Balotellile, kes siis lõi (jälle peaga) 2:1 Inglismaa vastu. Või siis Elevandiluuranniku mängija Serge Aurieri kaks söötu Jaapani karistusalasse, mille vastavalt Wilfried Bony ja Gervinho väravaks lõid.

Tõrjetest on seni enim meelde jäänud Costa Rica väravavahi Keylor Navase päästetöö. Uruguay tähtmängija Diego Forlani pealöök sai kaitsemüüri puutest uue suuna ja oli juba üle väravavahi ristnurka maandumas, aga Navase kiired jalad ja meeleheitlik viimase hetke väljasirutus aitas tal palli näpuotstega üle põiklati suunata.

Favoriite tuli juurde

Esimesed muljed võivad tekitada ennatlikke järeldusi, kuid seniste matšide põhjal säilitavad Brasiilia ja Argentina oma favoriidiseisuse. Võimeka mulje jättis Itaalia koondis, samuti Kolumbia, Tšiili ja Mehhiko. Muidugi kütab taas lootusi Holland. Meeskond on kokkumängitatud, kogemustega ja näljane esmakordse tiitlivõidu järel.

Väravaid oskavad nad lüüa. Oskavad ka teised, sest sellist algust MMi ajalugu ei tunne. Esmaspäevaks polnud tehtud veel ühtegi viiki ehk esimesed üksteist mängu viike ei tunnistanud. Senine rekord oli 1934. aasta MM, kus esimene viik sündis pärast üheksat matši. Brasiilias on 11 mänguga löödud 37 väravat ehk keskmiselt 3,4 väravat ühes mängus.

Mängud

 • Brasiilia – Horvaatia 3:1
 • Mehhiko – Kamerun 1:0
 • Hispaania – Holland 1:5
 • Tšiili – Austraalia 3:1
 • Kolumbia – Kreeka 3:0
 • Elevandiluurannik – Jaapan 2:1
 • Uruguay – Costa Rica 1:3
 • Inglismaa – Itaalia 1:2
 • Šveits – Ecuador 2:1
 • Prantsusmaa – Honduras 3:0
 • Argentina – Bosnia ja Hertsegoviina 2:1
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz