0

Kui ilm on ilus, siis on ka tantsupidu ilus

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

TP_206Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

„Pidu läks nii, nagu minema pidi ja me suutelised oleme,” ütles Läänemaa tantsupeo korraldaja Marju Viitmaa.

See tähendab, et ilm oli hea. Vihma ei sadanud, külm ei olnud. Proovide ajal oli ilm pilves, peo ajaks tuli päike välja, nii et lapsedki said pluusiväel tantsida. Tuult, mis muusika mujale kisub, ei olnud.

„Selle aasta ilm oli super!” ütles Viitmaa.

Õnnetusi ei juhtunud, kiirabi ei pidanud kasutama.

Linnuseõues on hea tantsida, aga paha pealt vaadata, sest tantsumustrid lähevad kaduma. Mustreid oleks hea vaadata staadionitribüünilt, aga jalgpallimuru pärast tantsijad sinna ei lähe. Ilma ju ette ei tea ja kui muru poriks tantsitakse, ei jõua keegi seda kahju kinni maksta, selgitas Viitmaa.

Viitmaal oli tantsupeo tarvis kasutada 9000 eurot. Suurem jagu sellest tuli Läänemaa omavalitsusliidult ja kultuurkapitali Läänemaa ekspertgrupilt. Vähema osa andis rahvakultuurikeskus ja palju abi oli sponsoreist, kiitis Viitmaa.

Tegelikult läks pidu kallimaks, sest Viitmaa eelarves ei ole kollektiivide sõiduraha.

Eelarve sees on eelproovideks kasutatud ruumide üür, koolitajate, lavastaja ja ringijuhtide töötasu; muusika kokkupanek ja rühmadele paljundamine jms. Toidule läks 2000 eurot.

Tantsijad söövad kultuurikeskuse rõdusaalis, mis tähendab, et vähemalt süües ei saa märjaks ja väiksed lapsed ei määri oma rahvariideid, mis võib juhtuda, kui söömine käib murul istudes. Noorim tantsija oli Viitmaa sõnul vaevalt kolmene lasteaialaps Noarootsist.

„Ilus oli vaadata, et valdade lipud ja vapid olid väljas,” kiitis Viitmaa. „Pole ju kuigi palju kohti nende näitamiseks.”

Viitmaad rõõmustas, et vallavanemad ja volikoguliikmed olid peol — taidlejale on see väga tähtis. See on üks viis, kuidas oma taidlejaid tänada ja tunnustada, ütles Viitmaa. Ta on kuulnud, kuidas tantsijad omavahel arutavad, et „kes meilt väljas oli ja kes teilt”. Tähtis on ka kooli– ja lasteaia juhataja osavõtt.

Pealtvaatajaid oli palju, aga et pileteid ei olnud, siis üle keegi neid ei lugenud ja arvu Viitmaa öelda ei osanud.


Merilin Kaustel-Lehemetsa galerii leiab siit.

Arvo Tarmula galerii leiab siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz