0

4. juunil tähistatakse Eesti lipu 130. sünnipäeva

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eesti lipp. Foto: Urmas Lauri

Eesti lippEesti lipp. Foto: Urmas Lauri

Eesti lipu sünnipäeva tähistatakse lipu heiskamise ja avatud ligipääsuga Pika Hermanni torni, lipuväljaku avamise ja konverentsiga Põltsamaal ning rongkäigu ja kontserdiga Otepääl ja Pärnus.

Sünnipäevahommik algab Tallinnas kell 7.00 Eesti lipu piduliku heiskamisega Pika Hermanni torni. Tseremoonia lõppedes avatakse Pika Hermanni torn külastajatele ning päeva lõpetavad Tallinnas Andre Maaker ja Mari Kalkun kell 18.00 algava Stenbocki maja õuekontsertiga.

Põltsamaal, esimese sinimustvalge lipu õmblemise paigas, jutustatakse lipu õmblemise lugu algusega 10.30. Lavastuse käigus avatakse lipuväljak lipuõnnistaja Christopher Beermanni ja tema õe Emilie auks. Südapäeval algab Eesti Lipu Seltsi korraldatud konverents-aktus, kus teevad päevakohase ettekande Tartu Ülikooli ajaloo- arheoloogia instituudi dotsent Tõnu Tannberg, Tallinna Linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakas ja Eesti Lipu Seltsi esimeesTrivimi Velliste.

Otepääl, esimese sinimustvalge lipu õnnistamise paigas, algavad pidustused kell 16.00 rongkäiguga kirikumõisa. Kirikumõisas peab peokõne Eesti Üliõpilaste Seltsi esimees ning kuulutatakse välja lipulugu tutvustava bareljeefi ideekonkursi võitja. Õhtul kell 18.00 saabub sünnipäevalaps ning seejärel esinevad Ivo Linna, Antti Kammiste, Siiri Sisask, Ott Lepland koos kooridega lipu sünnipäeva kontsert-jumalateenistusel.

Haapsalus toimub 4. juuni hommikul kell 7 linnavalitsuse ees riigilipu pidulik heiskamine. Sõnavõttudega esinevad Lääne praostkonna praost Tiit Salumäe, Haapsalu linnapea Urmas Sukles ning Kaitseliidu Lääne maleva liige Heiki Magnus. Kohaletulnutele pakutakse teed ja pirukat.

Lottemaa koguperepargis Pärnumaal heisatakse kell 10 Eesti lipp ning istutatakse maha Eesti 100 tamme pargi puud. Möödunud sügisel algas Eesti 100 tamme parkide rajamine tõrude korjamisega Kadriorus, millest ka Lotte osa võttis. Eesti 100 tamme pargid rajatakse igasse maakonda, koolide ja omavalitsuste osalusel. Sümboolselt istutatakse tärganud puud taimlasse Lottemaal just Eesti lipu sünnipäeva tähistamiseks. Eesti 100 tamme parkide rajamine on osa Eesti Vabariigi 100. aasta juubeli ettevalmistustest, mida korraldab riigikantselei.

Pärnus Rüütli platsil kogutakse kella 18.00 kokku 130 sinimustvalget kandelippu, mille järel liigutakse rongkäigus ranna kõlakotta. Õhtu lõpetab kõlakojas kontsertiga, kus esinevad Rein Vendla puhkpilliorkester, Pärnumaa ühendkoor ja Kuu rahvatantsu nais- ja segarühmad.

4. juunil 1884. aastal pühitseti ja õnnistati esimene sinimustvalge lipp. Toona oli see eestimeelsete ja –keelsete tudengite tunnuslipp, mille hoidjaks sai tänane Eesti Üliõpilaste Selts. Ometigi kasvas lipu tähendus ning inimpõlv hiljem tähistas sinimustvalge värvikombinatsioon juba eesti rahvakultuuri ja rahvusaateid. Loomulikuks jätkuks omariikluse saavutamisel oli sinimustvalge trikoloori riigilipuks saamine.

Eesti lipp on võimas sümbol. Lipp on täitnud oma 130. aasta jooksul erinevaid rolle, kuid ta on olnud alati ühendaja: liites kõigepealt tudengeid, seejärel rahvust ja nüüd Eesti riiki ja kõik tema kodanikke. Sünnipäeva puhul on kohane välja tuua rohkelt sinimustvalgeid lippe ning osutada suuremat tähelepanu meie ühendajale – Eesti lipule.

Kutsume kõiki tähistama lipu sünnipäeva. Selleks heiskame 4. juunil Eesti lipud. Head eeskuju on lubanud näidata ka mitmed kohvikud üle Eesti kaunistades kõik sel päeval müüdavad koogid sinimustvalgete lippudega.

Eesti

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz