Läänemaa tantsupeole tuleb laupäeval 1200 tantsijat

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sel laupäeval on iga–aastane Läänemaa tantsupidu, kus osaleb seekord 1200 mitmes vanuses tantsijat.

„Läänemaa inimesed on tantsurahvas,” ütles Laulu– ja Tantsupeo SA Lääne maakonna kuraator Marju Viitmaa. Tänavune tantsupidu on pealkirjaga „Päikeseratas: meie lugu”. Lavastab Liia Lees, kellele on assistendina abiks Malle Õiglas.

„Kuna tänavu on üldtantsupeo aasta, siis sõltume sealsest kavast. Üldtantsupeo repertuaar on sellel aastal eri põlvkondade pereloost. Sellest lähtuvalt valisime ka oma teema,” ütles lavastaja Liia Lees.

Leesi sõnul valiti maakonna tantsupeo teemaks esialgu „Meie lugu”, kuid see tundus veidi igavavõitu pealkiri, mistõttu sai lõplikuks nimeks „Päikeseratas: meie lugu”.

„Päikeseratas sümboliseerib ju eluratast,” lausus Lees.

Põhjus, miks lähtutakse üldtantsupeo kavast, on proosaline. Tantsijail jääb lihtsalt ajast puudu, et kaht täiesti erinevat kava selgeks harjutada.

Esinejaid on Läänemaa tantsupeol igas vanuses. Alates väikelastest kuni memmedeni. „Esimest korda on kavas see, et emad tantsivad oma sülelastega,” ütles Marju Viitmaa.

„Leidsime, et beebid sobivad meie teemaga hästi, sest peredes on ju ka sülelapsi,” ütles Lees.

Maakonna tantsupeo ettevalmistused algasid juba eelmise aasta augusti lõpus, mil valiti lavastaja. „Põhitegevus sai hoo sisse septembris,” lausus Lees.

Viitmaa ei osanud öelda, mitmes tantsupidu tänavune on. „Ei saa rääkida täpsetest arvudest, sest kunagi alustades ei peetud selle kohta arhiivi. Viimased paarkümmend aastat on see toimunud aga igal aastal,” selgitas Viitmaa.

Viitmaa sõnul oleks tantsupeo varase mineviku uurimine iseenesest põnev teema, mis tasuks kindlasti ette võtta.

Läänemaa tantsupidu algab laupäeval kell 17.30 rongkäiguga veetorni juurest piiskopilinnusesse, millele järgneb kell 18 peo avamine.

Tänavuse Läänemaa tantsupeo lavastab Liia Lees. ARVO TARMULA

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
metsavend
9 aastat tagasi

Kas ülekanne netis kah tuleb?