Homme algab Haapsalus graafilise disani festival

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu graafilise disaini festival 2012. aastal. Foto: Arvo Tarmula.

Homme avatakse Haapsalu graafilise disaini festival, kus saab näha kahte rahvusvahelist näitust.

Haapsalu linnagalerii näitusekorraldaja Agur Kruusing ütles, et tegu on festivaliga, mille põhieesmärk on tutvustada graafilist disani väljaspool tarbepoolt. "Disainerid saavad end mõne tellimustööga võrreldes siin vabamalt tunda," lausus Kruusing.

Kell 14 avatakse rahvusvaheline kujundusgraafika näitus "Isikupära/Individuality 2014". Tegemist on graafiliste disainerite vabaloominguga, mida eksponeeritakse suures, 1 x 2 meetrises plakatiformaadis.

Haapsalu graafilise disaini festival on üks väheseid Eestis toimuvaid rahvusvahelisi graafilise disani näitusi. Tänavune festival on järjekorras juba 9. "Alustasime aastaid tagasi oma sõpruskonnaga ning ajapikku kasvas üritus rahvusvaheliseks," ütles festivali korraldaja Marko Kekishev.

"Selle konkursi mõte on anda väljundit ka noortele disaneritele. Üks festivali eesmärke ongi neile julguse andmine. Samas on siin ka kogenud tegijaid," ütles Kekishev. Näiteks on esitanud näituse jaoks oma uue fondi üks Eesti parimaid tüpograafe Anton Koovit.

Kekishevi sõnul saadeti sellel aastal konkursile üle 100 töö, millest valiti välja 40 parimat. "Need, kes on eksponeeritud, on läbinud tiheda sõela," ütles Kekishev.

"40 valitud töö jaoks me eraldi auhinnasüsteemi ei tee. Need tööd on väga erinevad," selgitas Marko Kekishev. Näha saab  Eesti, Läti, Venemaa, Valgevene, Inglismaa, Ekvadori ja Kolumbia kujundusgraafikute loomingut.

Kell 14.30 avatakse näitused "Värske Poola plakat", mis keskendub maailmas tunnustatud Poola plakatikultuuri arengutele tänapäeval (plakatid aastatest 2012 – 2014) ning "Poola plakatiklassika", mis loob paralleele eelmise sajandi viimase veerandi plakatimeistritega, kes oma loominguga panid aluse Poola plakati kuulsusele.

Kokku moodustavad 2 näitust mahuka ja põneva ekspositsiooni, kus on üle saja teose enam kui 30 autorilt, mis moodustavad ilmselt suurima ja ülevaatlikuma Poola plakati tutvustuse, mida eales Eestis näha saanud.

"Poola plakati valisime sest Poola näol on tegu ühega suurtest plakatimaadest," ütles Kekishev. Kekishevi sõnul on Poola võrdväärne selliste plakatikultuuris kõrgelt hinnatud riikidega nagu Jaapan, Korea, Šveits ja Holland.

"Poola plakat murdis rahvusvahelisele areenile 1970. aastatel. 2005-2006. aasta paiku toimus seal aga põlvkonnavahetus. Selles kontekstis annavad need kaks väljapanekut hea ülevaate sellest, mis on toimunud Poola plakatis," ütles Kekishev.

"Mu suur soov oli tuua esile ka seda, kuidas viimaste aastate jooksul on Poola plakat muutunud oma visuaalselt keelelt globaalsemaks," lausus Kekishev. Kekishevi sõnul on korraldajatel pikemas perspektiivis plaanis tutvustada kõiki suuri plakatimaid.

"Sellise näituse korraldamine võtab aega vähemalt aasta, sest suhtleme kõigi autoritega otse," ütles Kekishev.

Festivali korraldavad Eesti kujundusgraafikute liit ja Haapsalu kultuurikeskus.

Näitused on avatud Haapsalu kultuurikeskuses ja Haapsalu linnagaleriis (Posti 3) kolmapäevast pühapäevani kell 12-18. Näitusi saab vaadata kuni 29. juunini 2014.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
GALERII: Graafilise disaini festival kultuurikeskuses | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Lääne Elu on kirjutanud näitustest pikemalt siin. […]