Krista Kumberg koostas raamatu Edgar Valterist

Kaie Ilves

kaie@le.ee

edgar-valter-lasteraamatute-illustratsioonid-1948-2005Krista Kumbergilt ilmus mahukas kogumik Edgar Valteri lasteraamatute illustratsioonidest.

Raamatus on Edgar Valteri  aastatel 1948–2005 loodud lasteraamatute illustratsioonid, sekka näpuotsaga ajakirjades ilmunud pilte.

Valiku eesmärk oli leida Edgar Valteri igast loomeperioodist iseloomulikke näiteid, mis kronoloogiliselt reastatuna annavad ülevaate kunstniku kujunemisest ja arengust läbi poole sajandi.

Edgar Valter illustreeris mõnda lasteraamatut mitu korda, olgu siis põhjuseks loomingulised otsingud või kordustrüki ajaks kaotsi läinud originaalillustratsioonid.

Nii ongi kogumikus üsna mitu Sipsikut ja Kunksmoori, ka  ka kõige esimesi pilte  — neid, mis ilmusid ajakirjades koos mõne peatükiga tervikust.

„Raamat annab hea ülevaate Edgar Valteri kunstnikukäekirja kujunemisest,” ütles raamatu koostaja Krista Kumberg.

Raamat on mõeldud heas mõttes laiale lugejaskonnale, nii lastele kui ka suurtele.

„Valteri gurmaanid oleks ehk oodanud rohkem süüvimist otsingutesse ja unustatud pilte,” märkis Kumberg.

Krista Kumbergile tegi 2011. aastal ettepaneku raamat koostada Edgar Valteri kasutütar Külli Lepik.

„Eks ma punnisin vastu ka. Kõrvaotsad värisesid aukartusest, aga siis leidsin, et kui Edgar Valteri pärandi hoidja leiab, et ma saan hakkama, kuidas ma siis ei saa. Peale selle ma kangesti tahtsin, et säärane raamat oleks olemas,” meenutas Kumberg.

2011. aasta suvel läks töö lahti: materjal, kust raamatutäis illustratsioone tuli välja valida, oli tohutu.

„Sadu ja sadu pilte. Oleks võinud ka 800–leheküljelise raamatu koostada. Mass oli tohutu ja siis tuli seda hakata õhendama,” sõnas Kumberg.

Järgneva kahe ja poole aasta jooksul tuli Kumbergil sageli nii mõnestki tegemisest loobuda ja öelda, et ta veedab oma õhtud Edgar Valteriga.

Peale piltide vaatamise saab tänu nopetele arvukatest usutlustest raamatust lugeda, mida kunstnik ise oma töödest ja loometeest arvas, kuidas sündisid tema autoriraamatud. Valterile sekundeerivad kirjanikud, kes jagavad mälestusi oma koostööst kunstnikuga.

Vaatamise kõrvale pakuvad lugemist ka pikad pildiallkirjad, mis tuletavad meelde, millest nood (vahest isegi unustuse hõlma vajunud) raamatud jutustavad.

Viimastel lehekülgedel on kronoloogiline register Valteri illustreeritud raamatutest.

Kogumiku „Edgar Valter. Lasteraamatute illustratsioonid 1948–2005” on välja andnud Tammerraamat. Selles on 352 lehekülge. Kogumiku on kujundanud Endla Toots.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
raimond
9 aastat tagasi

Kui säärane raamat on nüüd olemas, siis on toimunud eesti kultuuri suursündmus. Ma tänan Pr.Krista Kumberg.