Euroopa toetab loopealsete taastamist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

HanilaKeskkonnaameti esitatud projekt “Elu alvaritele” sai Euroopa Komisjonilt 3,7 miljonit eurot Eesti loopealsete taastamiseks ja karjatamise taasalustamiseks Saaremaal, Muhus, Hiiumaal, Läänemaal ja Pärnumaal, teatas projekti “Elu alvaritele” koordinaator Annely Reinloo.

Projekti “Elu alvaritele” (“LIFE to alvars”) eesmärgiks on taastada 2500 ha alvareid ehk loopealseid ning luua eelnimetatud piirkondades karjatamise taasalustamiseks sobilikud tingimused. Samuti tutvustatakse loopealsete väärtusi nii kohalikele kui külalistele.

Läänemaa asuvad taastamist vajavad alad Hanila vallas.

Praeguseks on projektis osalemiseks oma nõusoleku andnud ligi 300 maaüksuse omanikud. „Ootame projektis osalema firmasid, MTÜsid ja eraisikuid, kel on huvi karjatada loopealsetel loomi pakkudes loopealsete taastamise teenust,“ ütles Annely Reinloo. „Ennekõike on oodatud ühendust võtma projektialadele jäävate maaüksuste omanikud, kes pole seni projektis osalemiseks nõusolekut andnud.“

Need, kellel maa kasutamiseks leping sõlmitud, võivad lepingu projekti tööde teostamiseks sõlmida juba selle aasta sügisel.

Projektiga alustatakse tänavu oktoobris, mil amet korraldab Kärdlas infopäeva, kus tutvustatakse kõigile huvilistele projektis osalemise tingimusi.

Projekti raames taastatavate alade kaartidega saab tutvuda keskkonnaameti kodulehel.

Loopealsed

  • Loopealsed ehk kadakased karjamaad on õhukese mullaga liigirikkad rohumaad, mille teke ja säilimine sõltub inimtegevusest. Rohumaad hoiab avatuna nende iga-aastane karjatamine ja see loob soodsad tingimused suure hulga erinevate taimede (sh käpaliste) kasvuks.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments