Muinsuskaitsekuu põhiüritus on Virtsus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Täna avatava muinsuskaitsekuu põhiüritus Läänemaal on 30. aprillil Virtsus vasallilinnuse varemetel.

Maakonna muinsuskaitseinspektori Kalli Petsi sõnul räägitakse seal nii Virtsu ümbruskonna ajaloost kui ka tehakse korrastustöid vasallilinnuse varemetel.

Kl 14 räägib arheoloog Mati Mandel Virtsu koolis arheoloogiast ja Virtsu kandi vanemast asustusest.

Seejärel minnakse linnusele, kus tehakse koristustöid, räägitakse tulevikuplaanidest ja süüakse suppi. Päeva lõpetab matk maanteeäärsete ohvrikivide juurde.

15. sajandil rajatud Virtsu vasallilinnuse varemed on väga kehvas seisus ja lagunevad silmnähtavalt, kuid sel aastal Muinsuskaitseamet on linnusevaremete konserveerimistöödeks eraldanud 5000 eurot.
Kalli Petsi sõnul konserveeritakse esimesena edelatorni müür.

Teise üritusena on kavas muinsuskaitsega seotud inimeste väljasõit Martna valda, kus tutvutakse sealsete mälestistega. “Igal aastal võiks teha sellise väikese ühte Läänemaa valda,” ütles Pets.

Muinsuskaitsekuu sisse jääb ka Teeme Ära talgupäev, mil tehakse talgutööd mitmetel Läänemaa mälestistel. Nii näiteks saab talgupäeval kaasa lüüa Haapsalu piiskopilinnuse õueala, Noarootsi pastoraadi pargi, Riguldi mõisa ümbruse ja Ridala valla pärandkultuuriobjektide korrastamisel. Heakorratöid tehakse ka mitmetes Läänemaa kirikaedades ja kalmistutel.

Muinsuskaitsekuu algab rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval, 18. aprillil ja kestab rahvusvahelise muuseumipäevani 18. mail. Eestis hakati muinsuskaitsekuud tähistama 1985. aastal. Kuu raames toimub arvukalt mälestisi ja kultuuriloolisi paiku tutvustavaid ekskursioone, heakorratalguid, muinsuskaitse seminare, töötube, näitusi.

Muinsuskaitsekuud korraldab Eesti Muinsuskaitse Selts koostöös vabaühenduste, riigi- ja linna-, ja vallaasutuste, muuseumide, eraettevõtjate ning arvukate vabatahtlikega. Muinsuskaitsekuu läbiviimisele aitavad talgutöödel kaasa Eesti Kaitseväe ajateenijad ning kooliõpilased.

Tänavune muinsuskaitsekuu avatakse täna Tallinnas Patareis – kunagises merekindluses ja hilisemas vanglas. Sellega soovib Eesti Muinsuskaitse Selts juhtida tähelepanu Patarei praegusele olukorrale ja hädavajadusele hoonetekompleksile uus kasutus leida.

Muinsuskaitsekuu avamisel tunnustatakse tublimaid vabatahtlikke muinsuskaitsjaid ja Eesti kultuuripärandi hoidjaid Eesti Muinsuskaitse Seltsi teenetemedalite ja tänukirjadega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
eh
10 aastat tagasi

Minu meelest on need varemed püsinud sellistena ala 25a. muutumatutena.