Maa-amet valmistub aeropildistamiseks

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Aeropildistuse maamärke ei tohi omavoliliselt paigast liigutada. Foto: Maa-amet.
Aeropildistuse maamärke ei tohi omavoliliselt paigast liigutada. Foto: Maa-amet.
Aeropildistuse maamärke ei tohi omavoliliselt paigast liigutada. Foto: Maa-amet.

Maa-amet valmistub varajase kevade tõttu juba geodeetiliste punktide ja maastiku markeerimisega aeropildistamiseks

Seoses aeropildistamisega markeerib Maa-amet sel kevadel riigi geodeetilise põhivõrgu ja maastiku punkte Loode-, Lääne- ja Kesk-Eestis. Markeerimine on vajalik aerotriangulatsiooniks ehk aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga.

Tegemist on 60 × 60 cm suuruste kileruutude või 250 × 250 cm suuruste kileristidega, mis paigaldatakse geodeetilistele punktidele või maastikule ja on varustatud sildiga “Aeropildistuse maamärk”.

Valgest kilest markeeringud paigaldatakse alates algavast ehk 14. nädalast Lääne-Eestis järgmistes piirkondades: lääne-ida suunas Hiiumaast Maardu-Lelle jooneni ja põhja-lõuna suunas mererannikust kuni Lihula-Vändra jooneni.

Maa-amet palub markeeringuid mitte puutuda ega rikkuda. Juhul, kui näiteks geodeetidel on tarvis kasutada markeeritud punkti, tuleb kile ettevaatlikult lahti lasta nii vähestest nurkadest kui võimalik, et saada piisav juurdepääs tsentrile.

Töö lõpetamisel tuleb tsentreeritud kile kinnitada tagasi võimalikult täpselt samale kõrgusele tsentri kohale (kõrguse võiks enne ühe nurga lahtilaskmist ära mõõta, et pärast saaks seda kontrollida).

Aeropildistamise alusel uuendatakse kaarte ja valmistatakse ortofotosid, mille täpsus on väga oluline.

Allikas: Maa-amet

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments