Vene spordiühing tahab taastada tsaari mälestussamba Pullapääl

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Ajaleht Vetšernjaja Moskva teatas oma veebilehel, et vene kogukond Eestis kavatseb restaureerida Haapsalu külje all Pullapääl asuva Vene imperaatori Aleksander III mälestussamba.

Vetšernjaja Moskva teatas 13. märtsil, et Tallinnas toimus haridus- ja spordiühingu „Vitjaz“ nõupidamine, kus otsustati, et Aleksander III mälestussammas Pullapääl tuleb restaureerida.

Lähimaks ülesandeks on spordiühingul otsida rahastusvõimalusi samba restaureerimiseks ning teha teavitustööd ettevõtmise kajastamiseks erinevates meediakanalites.

Venemaa-asjatundja Mart Helme ütles Lääne Elule, et sellised ettevõtmised ei ole juhuslikud. „Venemaa mängib väga pika sihikuga,“ lausus Helme. Mart Helme Aleksander III samba läikimalöömist mingil juhul heaks ei kiida.

„Kes oli Aleksander III?“ küsis Suure-Lähtru mõisahärra Helme ja vastas samas ise, et just Aleksander III ajal alustati totaalset venestamist, tema valitsemisajal meelitati inimesi massiliselt üle Vene õigeusku.

„Ta oli tsaar-venestaja, kellele oli vähimgi liberaalsus vastuvõetamatu,“ lausus Helme.

Pikemalt loe homsest Lääne Elu paberlehest!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mats
10 aastat tagasi

Ei mingeid tsaaride ausambaid.Viigu Punasele väljakule.Helmel öige jutt

No...
10 aastat tagasi

Seda veel vaja! Viigu kivihaaval endale koju mälestuseks!

juss
10 aastat tagasi

viigu venemaale ja värvigu või punaseks.

Ats
10 aastat tagasi

Tõsine väljakutse tõepoolest. Ma arvan ,et õigem oleks see objekt lihtsalt konserveerida ja lisada näiteks juurde selgitav info teksti ja mõne foto näol. .Kõik!

urmas
10 aastat tagasi

Neole ütlen, et vaata Ukrainat ja Krimmi, Pridnestrovjet ja Moldaaviat praegu ning tuleta meelde 1939-1941, 1944-1991! Nüüd mötle halva nägemisele ja negatiivsuse külvamisele.
Mart Helme on mees, kes ütleb asju otse, sest ta pole ühegi erakonna ja poliitiku löa otsas. Paraku pole praegu midagi positiivset öelda.

eestlane ka tahab ausammast?
10 aastat tagasi
Reply to  urmas

Tõepoolest hirmutav lugu. Aga, Urmas; Helme on ikkagi erakonnaga seotud. Vähe sellest, ta on erakonna esimees. See siinkohal muidugi ei muuda asja tõsidust ja Helme asjatundlikkust olematuks. Tänan!

Neo
10 aastat tagasi

Pese silmad ja puhasta kõrvad….ei saa igal pool näha halba. Aitab hirmu ja negatiivsuse külvamiseset!

kodanik 2
10 aastat tagasi
Reply to  Neo

Oled sa Neo äkki kuulnud midagi Ukrainast ja Krimmist? Muide, aastal 1994 sõlmisid Venemaa, USA ja Inglismaa lepingu, millega andsid Ukrainale garantii territooriumi puutumatuse kohta juhul, kui Ukraina loovutab tuumarelvad. Ukraina tegigi seda, paraku ei pidanud üks garantidest sõna. Seega, käigu see tsaar koos oma mälestusmärgiga kuradile. Kiiremas korras tuleks sinna buldooser saata.

Post
10 aastat tagasi
Reply to  Neo

Kui elad väljaspool Eestit ja kirjutasid kirja riigist väljaspoolt võin isegi mõista arvestades EU uimasust. Kui kohalik siis lihtsalt sooda

Ps
10 aastat tagasi

//Lähimaks ülesandeks on spordiühingul otsida rahastusvõimalusi samba restaureerimiseks ning teha teavitustööd ettevõtmise kajastamiseks erinevates meediakanalites.//

Läheb lahti propagandaks!

Sass
10 aastat tagasi

Ah, et tsaar oli suur spordimees siis … seega, pjuutini invasjoon algab siis järgmisena siit!

kodanik
10 aastat tagasi

hakkan tasapisi Helmest lugu pidama