0

Statistikaamet: Aasta alguses jaemüügi kasv mõnevõrra kiirenes

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2014. aasta jaanuaris 2013. aasta jaanuariga võrreldes püsivhindades 7%, teatab Statistikaamet.

2013. aasta viimasel kolmel kuul suurenes jaemüük võrreldes varasema aasta sama kuuga 4–6%. Tänavu jaanuaris jaemüügi kasv mõnevõrra kiirenes.

2014. aasta jaanuaris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 366,1 miljonit eurot, seega jäi jaanuaris kauplustesse 279 eurot elaniku kohta.

Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes 2013. aasta jaanuariga võrreldes 12%. Müük suurenes kõigil tegevusaladel.

Enim suurenes jaemüük posti või interneti teel (kasv 32%).

Jaanuaris kiirenes märkimisväärselt jaemüügi kasv tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes, kus müük kasvas aastaga 23%. Nende kaupluste jaemüügi kasvule avaldasid mõju eelmise aasta madal võrdlusbaas ning jaanuaris toimunud soodusmüügikampaaniad.

Keskmisest enam suurenes jaanuaris jaemüük veel ka muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmetega, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjadega (kasv 14%).

Toidukaupade kauplustes suurenes jaemüük eelmise aasta jaanuariga võrreldes 5%, eelnevate kuudega võrreldes jaemüügi kasv neis kauplustes veidi kiirenes.

Toidukaupade kaupluste jaemüügi kasvu kiirenemisele avaldasid mõju eelmise aasta madal võrdlusbaas ning toidukaupade hinnatõusu aeglustumine. Kui eelmise aasta jaanuaris oli toidukaupade aastane hinnatõus 5,5%, siis tänavu jaanuaris 2,5%.

Mootorikütuse jaemüük kasvas 2013. aasta jaanuariga võrreldes püsivhindades 4%.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaanuaris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades ligi viiendiku (18%). See on tavapärane langus, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal suurenes aga müük eelmise kuuga võrreldes 3%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli jaanuaris 440,8 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 83%. 2013. aasta jaanuariga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 9%, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 14%.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz