Peaminister: Teederegistris ja teede korrashoiuraha jaotamises pole kõik korras

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu ootab valitsuse otsust, et saada tänavate rekonstrueerimiseks 505 750 eurot. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu ootab valitsuse otsust, et saada tänavate rekonstrueerimiseks 505 750 eurot.  Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu ootab valitsuse otsust, et saada tänavate rekonstrueerimiseks 505 750 eurot. Foto: Arvo Tarmula

Valitsus arutas eile avalikult kasutatavate kohalike teede hoiuks eraldatud raha jaotust omavalitsusüksuste kaupa 2014. aastal. Lõplikku jaotust ei kinnitatud ning arutelu jätkatakse nädala pärast toimuval valitsuse istungil.

Valitsus arutas kohalike teede teemat ka eelmisel nädalal. „Et kuidas jaotada raha kohalike omavalitsuste vahel ja lootsime täna ühele poole saada ja kinnitada selle rahaliste vahendite jaotuse,“ rääkis peaminister Andrus Ansip eilsel valitsuse pressikonverentsil. „Kahjuks pidime pettuma, sest et on kahtlus, et teederegistris ei ole kõik kanded lähtunud ühtedest ja samadest eeldustest.“

Ansipi sõnul on mõni kohalik omavalitsus kaotanud praegu pakutud kava järgi rahalisi vahendeid teede hooldamiseks 59%, teine on kaotanud 28%, kolmas 14%. „Ja seletus üldiselt on veenev, et on tehtud kontroll ja leitud, et kohalik omavalitsus on varasemalt oma teede hulka arvanud ka riigi metsamajandamise keskuse poolt hooldatavaid teid,“ selgitas Ansip. „Ja kui keegi ikkagi on taotlenud vahendeid nende teede hooldamiseks, mida nad tegelikult hooldanud ei ole, siis selline vahendite vähendamine tundub põhjendatuna.“

Peaminister ütles, et Tallinna linn peaks saama umbes 5% vahendeid juurde, sel ajal kui keskmisena kaotatakse 4% vahenditest. „Ja millepärast? Sellepärast, et Tallinna linnas on otsustatud teederegistrisse kirjutada ka kvartalisisesed teed,“ lausus Ansip.

Peaministri sõnul pole ta veendunud, et kõik linnad on kvartalisisesed teed teederegistrisse kandnud. „Seda ei tahaks nagu aktsepteerida, et kui keegi on leidnud, et registrisse saab kanda suurema kilomeetri tänavaid ja saab selle eest siis eelarve vahendeid juurde ja teised pole selle kavala mõtte peale tulnud ja kaotavad vahendeid, siis see päris õiglane ei ole,“ selgitas peaminister. „Põhimõtteliselt peaks riigil olema kohustus kõiki ühteviisi informeerida ja mitte premeerida neid, kes on kuidagi registri üle kavaldanud.“

Andrus Ansip ütles, et midagi selles teederegistris, selles jaotamise aluses ei ole päris nii korras, nagu ta olema peaks.

Kellelgi on sõlmitud leping avalikult kasutatavate teede kasutamiseks, teisel jälle pole lepingut sõlmitud. Seadus ütleb, et registrisse saamise aluseks peaks olema leping ja riigieelarvest tulebki raha siis lepingulistele teedele.

„Aga nüüd kujutage ette kohalikku teed, seal on mingisugune 400 meetrine jupp, mis ei ole lepinguga kaetud. Aga omanikul pole sooja ega külma, kes seal tee peal sõidab, sõitke-sõitke, aga lepingut ma ei viitsi sõlmida,“ lausus Ansip. Ega teesahk ei tõsta seal sahka üles ja jäta seda talvel lumest lahti lükkamata, sest et taga on mitu küla ja inimesed tahavad koju saada. „Mis me siis teeme nüüd? Karistame kohalikku omavalitsust rahast ilmajätmisega pelgalt selletõttu, et kusagil on üks jäärapäine maaomanik, kes ei taha lepingut sõlmida omavalitsusega?“ arutles peaminister.

„Ega me seda registri korrastamist ilmselt nädalaga ära teha ei saa, aga tahaks saada suuremat selgust, veendumust selles osas, et kõik kohalikud omavalitsused saavad teederegistrisse teede kandmise alustest ühtemoodi aru,“ lausus Ansip. „Järsku mõni linnapea tuleb ka mõttele veel kiiresti nädala jooksul teederegistrisse oma kvartalisisesed teed lisada, et mitte vahendeid kaotada.“

2014. aasta riigieelarve seaduses on avalikult kasutatavate kohalike teede hoiuks ette nähtud 28 012 500 eurot. Sellele summale lisandub avalikult kasutatavate kohalike teede hoiuks 2014. aasta eelarvesse 2013. aastast üle kantud 58 800 eurot. Avalikult kasutatavate kohalike teede hoiuks jaotatakse omavalitsusüksuste kaupa 2014. aastal kogusumma 28 071 300 eurot.

Haapsalu linn ootab valitsuse otsust, et saada tänavate rekonstrueerimiseks 505 750 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Bart
10 aastat tagasi

Nõrk peaminister.Londoni linnapea sellise jamaga ei tegele(ta ei ole riigi peaminister).Ta on Londoni linnapea.Siit küsimus:millega tegeleb meie riigi peaminister?