Deiw Rahumägi — vallavanem tööõnnetuse kiuste

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi. Foto: Arvo Tarmula
Nõva vallavanem Deiw Rahumägi. Foto: Arvo Tarmula

 

 

 

 

 

 

 

 

Harku valla mehest Deiw Rahumägist sai Nõva vallavanem pärast seda, kui Nõva vallavolikogu oli umbusaldanud kohalikku meest Tõnu Raagi.

Volikogu nimetas napilt kaks nädalat ametis olla jõudnud Raagi vallajuhiks valimist tööõnnetuseks, võttis mehe koha pealt maha ja andis ohjad siseministeeriumi endisele asekantslerile Rahumägile.

Raagi jätkamist pooldas kolmandik Nõva rahvast.

Nüüd on Deiw Rahumägi kaks kuud ametis olnud, end valda sisse kirjutanud, peab pahandustest hoolimata plaani sinna püsivalt elama asuda ja võib–olla isegi oma paabulinnud Nõvale kolida.

Olete Läänemaa kõige skandaalsem vallavanem, kes pandi jõuga ametisse.

Ei ole mind kuskile jõuga pandud, eks ma ikka vabatahtlikult läksin Nõvale.
Teid ei käskinud keegi, aga ametisse pandi Teid vastu rahva tahet.

Mina seda täpselt ei tea, kui palju rahvast mind tahtis või kui palju ei tahtnud.

Te oleksite võinud mängust välja astuda.

Mind võttis tööle volikogu, mitte rahvas. Volikogu tegi mulle ettepaneku, kas ma oleks nõus neile appi minema. Mina ei ole läinud sinna kedagi karistama ega valda maha müüma. Ma läksin siiralt appi.

Kas olite Nõval varem käinud?

Jah. Koos skautidega, jalgrattamatkal ja jahil.

Nõval on ligi 400 püsiasukat. Kui palju on suveelanikke?

Väidetavalt peaks Nõval suvel ringi liikuma 800–900 turisti. Mingi osa on suvitajaid, kes veedavad Nõval kaks, kaks ja pool nädalat.

Hanila suveelanikud osalevad aktiivselt valla elus, kirjutavad end sisse. Nõval nii ei ole. Kuidas suvitajaid valla ellu kaasata?

Jah, sissekirjutamiseni me ei ole jõudnud. Tuleb luua teenused, mis neid rohkem kohapeal hoiaks. Meil on plaan ürituste korraldamise koha pealt.

Tööd peaks tegema nende inimestega, kes on nõvakad, tulevad suveks, aga sügisel lähevad jälle minema. On mõtteid, kuidas neid vanu nõvakaid ürituste ja kampaaniate tagasi kutsuda. Kavatseme küsida, mis veel võiks Nõval olla, et nad oleks nõus end sisse kirjutama.

Kas ise olete ennast Nõvale sisse kirjutanud?

Jah, olen.

Teile on ette heidetud, et Teid pole Nõval näha. Kui tihti Te tööl käite?

Käin seal väga tihti. Kas ma pean istuma vallamaja ette maha või, et mind oleks näha? Kui arvatakse, et vallavanema töö seisneb kabinetis istumises, siis on see vale arvamus.

Ma teen iga päev valla tööd. Ma teen seda Nõval, ma teen seda Haapsalus, ma teen seda Tallinnas. Ma olen teinud seda Noarootsis, ma olen teinud seda… nojah, Vormsis ma tol päeval ei käinud. Ma olen teinud seda Hiiumaal.

Te olete väga liikuv mees.

Aga vaadake, tänapäeval on ju nii, et… Kui tahta, et keegi Nõvale investeeriks, siis tuleb olla pildil, süsteemis. Kui istuda Nõval ja oodata, et keegi tuleks ja teeks, siis seda ei juhtu. Inimesed tuleb kohale tuua.

Kui sa tahad ellu jääda, kui sa tahad, et piirkond areneks, siis sa pead tegema tööd, sa pead lobistama, sa pead käima ministeeriumis, rääkima ettevõtjatega, sa pead käima pangas ja küsima.

Praegu olen jõudnud nii kaugele, et sadama omanikud on nõus alustama detailplaneeringu koostamist.

Mis Nõva koolist saab?

Kui suund on see, et tehakse uus tugev õpilaskoduga kool, kui on otsustatud, et need on õpiraskustega lapsed, siis tuleb see ka niimoodi ette valmistada, luua neile võimalused.

Mis Nõva koolist tegelikult saab? Kas panete kinni?

Miks me peaks kinni panema?

Nõval pole kooli pidamiseks lapsi.

Teine võimalus on teha väike algkool, aga seda peab kogukond otsustama.

Kas küsite kõike kogukonna käest?

Kelle käest ma siis peaks küsima?

Missugune on Nõva vald nelja aasta pärast?

Mina arvan, et Nõva on nelja aasta pärast pisike tugev oma keskusega kogukond. Ja ta on suure valla üks osa.

Kuhupoole siis liitutakse?

No mere poole ei saa…

Kuhupoole siis ikkagi?

Ma arvan, et Haapsalu poole, sest Keila tõmbekeskuseks jääb siiski nõrgaks.

Teile on ette heidetud Harjumaal MTÜ Nelja Valla Kogu juhtimist Nõva vallavanema ameti kõrvalt.

Mina ei juhi seda. Mina olen seal inimene, kes nõustab arengukava tegemisel. Mina ei ole seal täiskohaga töötaja. Ma ei istu seal iga päev kontoris. Teen neid asju siis, kui olen Nõva valla asjad ära teinud. Ja kui on vaja kuskil käia, siis ma teen seda võimalikult pärast tööaega. Ma tegelen ka väikeettevõtlusega.

Mis ettevõtlus see on?

Põrgupõhja. Talu Harku vallas. Mul on lindla. Ma kasvatan faasaneid ja paabulinde. Mul on jäneste põhikari, mida ma tahan laiendada.

Kas toote paabulinnud ka Nõvale?

Aga mis selles halba on? Jah, tahan ettevõtluse Nõvale tuua. Siiamaani veel tahan. Olen kodu otsingutega pihta hakanud, kuigi ei ole enam päris kindel, kas see on ikka see, mida ma tahaks.

Detsembris olite küll päris kindel.

Aga vaadake, kuidas inimesed vastu võtavad uusi inimesi piirkonda! Ja siis räägivad, et inimesed lähevad minema! Kui uued inimesed tulevad, siis tehakse neist märtrid…

Kas ma kuulen Teie hääles pisukest solvumust, et Teid ei ole Nõval hästi vastu võetud?

Loomulikult ei ole. Küsimus on selles, kui palju ma kannatan.

Kas veel kannatate?

Praegu veel kannatan.

Te tahtsite Noarootsi ja Vormsi vallavanemaks kah saada.

Küsimus on põhimõtteline. Kui ma olen valmis siia elama tulema ja oma elamise siia tooma, siis mul on vaja tööd. Kui ma tunnen, et olen suuteline vallavanema tööd tegema, siis ei ole ju vahet, kuhu ma kandideerin. Minu eesmärk on tuua oma elu Harjumaalt ära. Harjumaa, see kant, kus ma elan, on täis tipitud uusi elamurajoone. See ei ole enam maa. Ma olen maalt tulnud ja tahan maale tagasi.

Kust Te pärit olete?

Kuimetsast, Rapla kandist. Vanaisa oli talunik, isa oli jääger.

Mis haridus Teil on?

Kõrgem. Olen käinud Tallinna spordiinternaatkoolis. Pärast seda tuli Tallinna pedagoogiline instituut, kehakultuuri teaduskond. Pärast käisin juhtide reservkoolis.

Mis kool see veel on?

Kui Edgar Savisaar oli peaminister, siis oli juhtide reservkool, kus õpetati kiirkorras kahe aasta jooksul välja riigiametnikke.

„Kuhu lähed, Nõva?” küsis 16. jaanuari Lääne Elus Nõva elanik Ilmgard Vagula. Kuhu siis?

Mul on siiralt kahju, et pakub lõbu kirjutada negatiivset selle asemel, et tulla ja küsida, mis on positiivseks läinud. Sopa loopimine on mõttetu, see ei vii mitte kuskile. Mul on nii siiralt kahju, et pole välja pakutud alternatiive.

Nõval on kolm tähtsat asja. Üks on sadam — Nõva turismivärav. See on Nõva võti.

Teine on keskus. Tuleb korda teha metskonnahoone kinnistu, kus oleks võimalik arendada turismiatraktsioone.

Kolmandaks tuleks välja mõelda piirkonna bränd, mida müüa. Mitte ühe ettevõtja kaupa, vaid Nõva, Noarootsi ja võib–olla ka Padise peaksid seda tegema koos.

Tuleb teha koostööd ettevõtjate, omavalitsuse, kogukonna ja MTÜde vahel.

Praegu tirib igaüks oma nurgast seda pisikest tekki, mis meil on, ja kellelgi ei ole ta tegelikult peal.

Kas Te tahate öelda, et seni ei ole Nõval koostööd tehtud?

Ei, seda ma ei ütle, aga ma ei tunne seda koostööd.

Kui kaua Te arvate ennast Nõval vastu pidavat?

Noh, ma ei tea. Laupäeval lähen vaatan ühte talu, kas osta või mitte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Salamisi.
8 aastat tagasi

Mis probleem on?
Vallas on kõik ideaalne, kuid inimesed ainult nutavad.
Mis te siin netis kommenteerite suure suuga.
Kui vanad te olete, kasvage suureks.

Epp
10 aastat tagasi

Mitte et mulle oleks meeldinud, mis toimus enne Rahumäge. Kuid nii palju, kui minu mõistus võtab, oli see puhas poliitiline mäng ja nii pidigi minema. Lihtsalt vist ei arvestatud, et rahvale see Raagi variant nii palju meeldib ja nad sellest kinni hoiavad. Rahvaga on palju manipuleeritud (sellest konkreetsest nimest pole ju vaja vist konkreetselt rääkidagi) ning loodeti sama rada jätkata. Ülejäänud volikogu on sellega nõus olnud, sest ei ole näha olnud inimesi, kes reaalselt sama võimekad juhid tahaksid!! olla. Jah, kurdeti ja kurdetakse ja tehakse etteheiteid.. Kuid ise piisavalt ei soovita härjal sarvist haarata ning asja muuta! Vähemalt selline mulje… Loe rohkem »

Jaan
10 aastat tagasi
Reply to  Epp

Väga hea ja konstruktiivne kommentaar! Aga kui uus vallavanem saab pooliku koormuse eest 1100 € palka, ajab asju mitmel toolil ja kasutab selleks Nõva valla autot ning siis ilmselt ka kütusekompensatsiooni, jäävad tingimused alles edaspidiste konfliktideks. Ainuõige samm hetkel oleks võimalikult kiiresti loobuda nelja Harjumaa valla tegevjuhi kohast, määratleda ennast Nõva vallavanemana, mitte reformierakondlase Kallase sisse imporditud tööriistana. Ma ei tea, kuidas Nõva vallas, aga meie asutuses peetakse sõidupäevikut, kus eraldi kirjas isiklikud ja ametisõidud ja iga Tallinnas või mujal käigu taga on põhjendus, on see siis üritus, kellegagi vajalik kohtumine. Tegelikult väga vana asi juba, aga selline aruandlus on… Loe rohkem »

Nõvakas
10 aastat tagasi
Reply to  Jaan

õige jutt

S.R.
10 aastat tagasi

Kui palju oli Raag-il tegelikult pooldajaid?Artiklis märgitud kolmandik ei ole ju tegelikult lõplik suurus.Allkirjade kogumise aeg oli väga lühike ja palju oli neid kes ei julgenud või ei saanud oma allkirja anda.Samas ei oma see arv ka olulist tähtsust,kui “kogukonna”arvamust arvestatakse ainult juhul kui see sobib teatud isikute eesmärkide täitmiseks. Millise kogukonna käest on küsitud näiteks kooli saatuse kohta?Milles seisneb valla jaoks kokkuhoid,kui teha algkool praeguse põhikooli asemel? Vaadake kuidas võetakse vastu uusi inimesi piirkonda,on huvitav küsimus.Kas peeti silmas osa rahva suhtumist uude vallajuhti?Kuidas peaks rahvas vastu võtma tundmatut inimest,kelle ametisse panekuks võetakse vallajuhi kohalt maha kohalik,enamikule tuttav,inimene kes on… Loe rohkem »

L.
10 aastat tagasi

Eks ta sügiseks on läinud.

eks ta ole
10 aastat tagasi

armas taevas …. Muud nagu ei oskagi esimese hooga kosta. No on meile ikka vallavanem antud, sellist nutulaulu pole tükk aega lugenud. Teda pole hästi vastu võetud – valla elanikele jõuda pähe määritud oleks küll õigem nimetus.
Aga Sa tule, ole kohapeal, suhtle rahvaga. Niikaua kui omi kõrgeid ja kaugeid asju kusagil ajad, ei tunne ega tea Sind keegi, miks me peaks avasüli kedagi vastu võtma.
Selleks et saada Nõva inimeseks, tuleb enne ikka oma kümmekond talve siin elada ja koos “puud soola ära süüa” ….

angervaks
10 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Ärge parem lootke – see mees ei koli kunagi Nõva valda.