Esimene kandidaat peapiiskopi kohale on Urmas Viilma

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Urmas Viilma. Foto: Eesti Kirik
Urmas Viilma. Foto: Eesti Kirik
EELK kantsleri ja Tallinna piiskopliku toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma kandidatuuri seadis 17. veebruaril üles Ida–Harju praostkond Loksa kirikus peetud sinodil ehk praostkonna üldkoosolekul, kirjutas selle nädala Eesti Kirik.

Sinodil end tutvustanud Viilma nimetas kiriku tugevate külgedena laia koguduste võrgustikku ja vabatahtlike kaastööliste hulka.

Nõrkustena nimetas Viilma koguduste ebavõrdseid võimalusi. Lagunev ajalooline kinnisvara neelab suurema osa koguduste rahast. Nõrkuseks pidas Viilma ka asjaolu, et kirik ei ole oma liikmete kaudu kohal seal, kus langetatakse otsuseid ja arutatakse elutähtsaid küsimusi. Kiriku habrast ühtsus ähvardavad erimeelsused teoloogilistes küsimustes.

Kiriku ühtsuses on peapiiskopil võtmeroll, vahendas Eesti Kirik sinodil esinenud Viilmad.

„Kantslerina on Urmas Viilma tõsiselt tegelnud kiriku eelarvega,” iseloomustas Lääne praost ja kirikuvalitsuse liige assessor Tiit Salumäe. „Seadusekuulekaile ta meeldib ja kes [kiriku]makse ei taha maksta, need kritiseerivad.”

Urmas Viilma on sündinud 13. augustil 1973 Tallinnas, ta kuulus mullu sügiseni IRLi, praegu ei ole ta ühegi erakonna liige.

Salumäe sõnul on Eesti luteri kirikus üle 60 neid, kes sobiksid peapiiskopi kandidaadiks.

„Usun, et kandidaate tuleb veel palju,” ütles Salumäe. „Sinodid alles algavad.”

Lääne praostkonna sinod tuleb mais ja sealgi seatakse üles peapiiskopi kandidaat.

„Ei oska veel midagi öelda,” vastas Salumäe küsimusele, kas ta võiks kandideerida. Ta viitas oma aastatele, aga ka ametivandele, mis kohustab kirikuõpetajat kuuletuma kiriku otsustele.

Nii peapiiskop kui ka vaimulik saab teenida 65. eluaastani. Seejärel võidakse tema ametiaega pikendada viie aasta võrra, edasi pikendatakse aasta kaupa.

Peapiiskopi valimised tulevad tänavu novembris, sest peapiiskop Andres Põder on teatanud, et ei soovi jätkata pärast 65. sünnipäeva. Põder on sündinud 22. novembril 1949 Hanila vallas, Kõmsil. Peapiiskopi valib vaimulikest ja ilmikuist koosnev kirikukogu.

Uus peapiiskop seatakse ametisse tuleva aasta veebruaris.

Peapiiskopi kandidaate saavad üles seada sinodid, aga ka kirikukogu vähemalt kümme liiget.

„Soovin kõigile rahu,” ütles Salumäe. „See ei ole esimene ega viimane kord peapiiskoppi valida.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
billiga nike free run dam
10 aastat tagasi

I went over this website and I think you have a lot of wonderful information, bookmarked (:.
billiga nike free run dam http://www.adecco.si/news/index.asp?id=32

jutust
10 aastat tagasi

tuleb välja nagu tahaks kirik olla kõrgem rahvast ja küsib omale otsutamisõiguseks teist häält juurde, nagu kirik ei koosnegi reaalajas elavatest inimestest, see seisukoht on demokraatiale tõsiseks ohuks

Arvaja
10 aastat tagasi

100% respekt Urmasele.Tunnen teda isiklikult(mitte küll läbi tema töö),aga olen kindel,et õige mees- õigel kohal.

...
10 aastat tagasi

Urmas Viilma on päritolult läänlane, ta vanaisa kodu oli Oru vallas, Uugla külas.