Haapsalus avati Läänemaa esimene vedelgaasitankla

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20

Täna avas Alexela Oil Haapsalus pidulikult automaatse vedelgaasitankla. Esimene klient oli tanklas kahekordne vehklemise maailmameister Nikolai Novosjolov, kellele kütusefirma on juba paar aastat sponsoriks olnud. Nüüd asus vastne gaasiauto omanik testima selle eeliseid.

Kuigi praegu on Eestis vaid paar tuhat vedelgaasil sõitvat autot ning gaas moodustab kogu kütusemahust vaid 1,5 protsenti, on nii gaasitootja kui ka kütusefirma esindajad kindlad, et sellele kütuseliigile tasub panustada.

„Oleme kindlad, et vedelgaas on tulevikukütus ning jõuline laienemine on strateegiliselt õige otsus, kuna igal aastal tõuseb terves maailmas autogaasi tarbijate arv 15 protsenti ja Euroopas lausa 40 protsenti,“ ütles Alexela Oili tegevjuht Ain Kuusik ja lisas, et ettevõttel on kavas rajada tervet Eestit kattev LPG-tanklate võrgustik. Kui praegu on Alexelal tosin gaasitanklat, siis aasta lõpuks tahetakse nende arvu vähemalt kahekordistada.

Ain Kuusiku sõnul on Haapsalu gaasitankla asukoht valitud strateegiliselt suuremate liiklussõlmede lähedusse, et pakkuda kohalikele elanikele ulatuslikke võimalusi soodsama ja keskkonnasäästlikuma kütuse kasutamiseks. „Kütusetestid on tõestanud, et gaasi ökonoomsus võimaldab näiteks 1,6-liitrise mootoriga sõiduauto omanikul säästa iga 100 km kohta ligi neli eurot. Kusjuures kokkuhoid suureneb ka auto hoolduskulude vähenemise tulemusel,“ lisas Kuusik.

Haapsalu tankla on Kuusiku sõnul eriline, sest selle ehituse ja vastuvõtmise aeg olid peaaegu ühepikkused. „See tähendab, et kindlasti on see üks paremini ehitatud, viimistletud ja kontrollitud tankla,“ lausus Ain Kuusik.

„Kui teatrietenduses on seinal rippumas püss, siis teeb ta ühel hetkel ka pauku,“ lausus Männik, osutades Dodge Durangole, mille firma oli Nikolai Novosjolovi kasutusse andnud „See suur, edev auto on püss, mis varsti teeb pauku.“

Tanklasse tuuakse vedelgaas Reola Gaasist. Selle ettevõtte tegevjuht Jaanus Mumm lausus, et kindlasti on vedelgaasil tulevikku. „Ega me muidu poleks nii suurt investeeringut teinud,“ rääkis Mumm Lääne Elule. Lätis-Leedus moodustab vedelgaas kuuendiku kütuseturust, Eestis on osakaal praegu kümme korda väiksem. „Usun, et tankla võetakse omaks ja kõik saavad varem või hiljem aru, et gaasi päralt pole mitte tulevik vaid see ongi tänapäevakütus, sest gaasiga sõites säästad loodust ja hoiad kokku raha.“

Maavanem Innar Mäesalu nentis, et kui riik kipub maakondadest kaugenema, siis eraettevõtja tegutseb vastupidises suunas. „Eks näis, kumb suund peale jääb,“ ütles Mäesalu.

Haapsalu vedelgaasitankla on tankimiseks ööpäevaringselt avatud olnud juba 17. jaanuarist ning selle aja jooksul on kohalike huvi vedelgaasi tankimise vastu olnud suur. Gaasiseadmete ostmiseks ja paigaldamiseks omab Alexela Oil üle-eestilist koostööpartnerite võrgustikku.

Läänemaa esimene vedelgaasitankla on Alexela võrgustikus juba kaheteistkümnes. 2014. aastal plaanitakse rajada üle Eesti veel kümmekond autogaasi tanklat, järgmine peaks avatama lähiajal Kuressaares.

Alexela Oil kuulub Alexela Gruppi ja on Eesti kõige suurem tanklakett, ettevõtte 59 tanklast on automaattanklaid 55.

1993. aastal rajatud tanklakett annab tööd ligi sajale inimesele üle Eesti. Ettevõtte käive ulatus mullu ligi 134 miljoni euroni. Alexela Oili tanklad kannavad märki „Aus kütus“, mis kinnitab, et Alexela tasub riigile kõik maksud, täites nii oma kohustusi riigi ja ühiskonna ees.

Fotod: Urmas Lauri
Alexela gaasitankla 003

Alexela gaasitankla 008

Alexela gaasitankla 014

Alexela gaasitankla 015

Alexela gaasitankla 021

Alexela gaasitankla 023

Alexela gaasitankla 027

Alexela gaasitankla 031

Alexela gaasitankla 037

Alexela gaasitankla 040

Alexela gaasitankla 042

Alexela gaasitankla 051

Alexela gaasitankla 054

Alexela gaasitankla 055

Alexela gaasitankla 066

Alexela gaasitankla 069

Alexela gaasitankla 082

Alexela gaasitankla 088

Alexela gaasitankla 097

Alexela gaasitankla 098

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
viira
10 aastat tagasi

Tuhat tänu, norm värk eriti Nikolaile,saab selle bensiiniröövli norm hinnaga liikuma