Pühapäeval sõidetakse Vormsi jääteel jalgrattakrossi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Jääretke korraldajad ehitasid Rohuküla sadamasse stardipaika jääst "lossi". Foto: Mihkel Reile
Jääretke korraldajad ehitasid Rohuküla sadamasse stardipaika jääst "lossi". Foto: Mihkel Reile
Jääretke korraldajad ehitasid Rohuküla sadamasse stardipaika jääst “lossi”. Foto: Mihkel Reile

Sel pühapäeval peetakse Rohuküla–Vormsi jääteel talvine mägirattakross ja sel ajal on jäätee muudele liiklejaile suletud.

„Jääteel enamasti, väike paun tuleb maal ja natuke on ka saarel sõitmist,” selgitas võistluse peakorraldaja Mihkel Reile MTÜst Aerobike Cycling Agency.

Rada tuleb 22 km pikk, sellest 19 sõidetakse jääl.

Neile, kes tahavad tõsiselt võistelda, tuleb võidusõidudistants ja neile, kes tulevad lustima, on matkadistants.

Teisipäevaks oli ennast kirja pannud poolsada ratturit, kuid korraldajad arvestavad kuni saja osavõtjaga. Tuntuima rattasportlasena on kirjas Sigvard Kukk.

Reile sõnul on mägirattakross merejääl esimene selletaoline Eestis ja temale teadaolevalt ei ole sellesarnast võistlust ka ei Soomes, Rootsis ega Norras. On sõidetud küll järvejääl, aga et nii pikalt merejääl või koguni jääteel, seda Reile ei tea.

Jäätee suletakse võistluseks kl 12–15. Sel ajal ei lubata jääle ei autosid, rinnamärgita rattureid ega ka jalakäijaid. Rajal saavad peale ratturite sõita vaid korraldajad ATVdega, kes hoiavad rattureil silma peal ja annavad abi, kui keegi väsib või puruneb rattakumm.

Et tegemist on talvise meelelahutusega, saavad tulla võistlema kõik huvilised tavaliste ratastega. Kohapeal saab enne võistlust samuti registreerida, aga see on siis kallim kui eelregistreerimine.

Siiani on Aerobike Cycling Agency teinud rattavõistlusi suvel. Läänlased teavad Filter maanteekarikasarja Haapsalu etappi, mis on kestnud aastaid ja kus on üle 600 osaleja. Suurim üritus on Facto Auto Tallinna rahvasõit, kus mullu oli 850 osalejat.

„Nüüd tekkis mõte teha midagi ka talvel,” ütles Reile. „Midagi omapärast ja ebatraditsioonilist.”

Jäärada tundus korraldajaile piisavalt unikaalne ja et lõunapoolsetes riikides sellist asja nagu jäätee ei tunta, võiks see võistlus olla neile atraktiivne. Tänavu ühtki välismaalast veel siiski ei osale, lisas Reile.

Reile sõnul võikski rattakross jääda Rohuküla–Vormsi jääteele. Rohukülla–Heltermaa oleks veel uhkem, aga selle peale ei saa igal aastal loota.

Rohuküla–Vormsi alternatiiviks sobib ka Kihnu jäätee.

Pühapäevane võistlus toimub vaid juhul, kui jäätee on avatud. Kui jäätee on pühapäeval suletud, lükkub võistlus edasi. Selleks on korraldajad arvestanud kahe alternatiivse ajaga: 23. veebruar ja 16. märts.

„Praeguse seisuga võistlus toimub,” ütles Reile täna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Markus
10 aastat tagasi

Kust sellekohta infot võiks saada?