Ants Laikmaa modelli saatus ei hellitanud

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänane Maaleht kirjutab Ants Laikmaa modelli, Linnamäelt pärit Lemmi Saare keerulisest elust.

Linnamäelt pärit blondi Lemmi Saare elu tähthetki oli 1937. aastal, kui kunstnik Ants Laikmaa palus tal pildi tarvis poseerida.

Ümbruskonna kauneim piiga abiellus 1939. aastal kohaliku Kaitseliidu sekretäri Ago Talvariga ja noorpaar kolis elama Haap­sallu. Talvarite korter hakkas meeldima nõukogude majorile, kes algul võttis neilt ühe toa, hiljem kogu korteri ning noored olid sunnitud kolima Lemmi isa juurde Linnamäele. Ago Talvarit hakati jälitama ning mees põgenes metsa. Nii ei näinud Lemmi ja Ago teineteist enam kunagi.

1941. aasta suvel piirasid küüditajad Saarte maja sisse. Kuna Ago Talvarit polnud, võeti kaasa Lemmi ja tema isa. Kannatuste rada alustas noorik õhukeses suveriietuses. Nädal hoiti teda Haapsalu vanglas, edasi suunduti tundmatutele teedele, teadmata, mille eest.

Irkutski oblasti nn Aleksandrovi tsentraalis sai Lemmi süüdistuse: nõukogudevastane agitatsioon ja metsavendade abistamine. Kohtuotsus kõlas: 10+5. Edasi viis tee Krasnojarski krai Mariinski rajooni.

Samal ajal sai Lemmi abikaasast Läänemaa Omakaitse juht ning 1944. aastal põgenes ta paadiga Rootsi, kuhu jäi elama elu lõpuni.

Lemmi Talvar tuli kodumaale 50ndate lõpus. Kodukohta Linnamäele või Haapsallu teda elama ei lastud ning ta asus tööle Paliveres raamatupidajana. Vahel andis valusasti tunda mõne kodukandi inimese kadedus ja kahjurõõm, kirjutab Maaleht. Ka poeg Olev meenutab, et koolipoisina tuli vahel taluda tagakiusamist.

Ants Laikmaa maal “Linnamäe Lemmi” on nüüd Kumus. Kunstniku majamuuseumis Kadarpiku külas saab näha pildi koopiat.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments