Ridala valla eelarve võib tulla tänavusest väiksem

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kavas on korda teha Uuemõisa mõisahoone idatiib, uuendada kooliosas elektrivarustus, vahetada aknad, rajada ventilatsioon. Foto: Arvo Tarmula

Ridala vald peab uuel aastal oma soove kärpima, sest tulud vähenevad ja eelarve võib tulla väiksem.

Põhitegevuse tulu on praeguse kava kohaselt 2,733 miljonit eurot, mis on tänavusest 2,49 protsenti väiksem.

Tulumaksu loodab vallavalitsus saada pisut rohkem kui tänavu, aga maamaksu laekub tuleval aastal 7 protsenti vähem, sest kodualune maa on maksuvaba — tiheasustusega alal kuni 1500 m² ja hajaasustuses kuni 2 ha ulatuses.

Põhitegevuse kulu on kavandatud 2,694 miljonit eurot, mis on tänavusest väiksem 2,18 protsenti.

Investeeringuist nimetas vallavanem Toomas Schmidt Uuemõisa mõisahoone projekti tegemist. Kavas on korda teha mõisa idatiib koos kaht korrust läbiva saaliga, uuendada praeguses kooliosas elektrivarustus, vahetada aknad, rajada ventilatsioon. Kui on projekt, saab vald taotleda 2015. aastal lossi kordategemiseks euroraha.

Vajalikud tööd on ka Panga küla spordisaali ja Kiltsi tööstusala projekteerimine, aga et eelarves on veel palju ebaselget, ei saanud vallavanem nende kohta midagi kindlat öelda.

Laenuraha maksab vald tuleval aastal tagasi 103 849 eurot, uut laenu ei ole kavas võtta.

„Õige vähe arve jääb samaks,” ütles Schmidt läinud nädalal volikogule esitatud eelarve eelnõu kava kohta. „See on tasakaalus variant ja tugineb selle aasta eelarvele.”

Eelarvet on praegu keeruline koostada, sest ei ole teada, mis põhimõttel jagab haridusministeerium haridusraha. Eriti kui üle poole eelarvest kulub haridusele, ütles Schmidt.

Haridusministeerium lähtub rahastamisel sellest, et põhikooli klassis on vähemalt 24 õpilast. Kui õpilasi on vähem, peab puuduoleva raha lisama vallavalitsus. Millise valemi järgi raha arvestatakse, ei ole teada.

Vald tahab Schmidti sõnul säilitada mõlemad põhikoolid ja kindlustada õpetajaile 800eurose kuupalga.

Teistes valdkondades ei suuda vald nii suure palgatõusuga kaasa minna. Valla palgal töötajad peaksid tuleval aastal saama 5,5 protsenti palgatõusu, kinnitas vallavanem.

„Kui riik haridusvaldkonnas suurt alarahastamist ei korralda, suudame oma kavad realiseerida,” ütles Schmidt.

Keeruline on seis seltsitegevuse rahastamisega, sest taotlusi on esitatud ligi 50 000 euro peale, kuid raha on kavandatud niisama palju, kui oli tänavu, ehk 28 000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Realist
10 aastat tagasi

Kõik teed on praeguse lörtsi ja plärtsiga ühesugused, pole see tee ei parem ega halvem kui teised kruusateed. Ega trahvimine ka teid korda tee.

Agole
10 aastat tagasi

Rahvas valis, vallavanem sai ju korraliku mandaadi, küllap ollakse siis rahul tegemiste ja tegema jätmistega.

Rein taksojuht
10 aastat tagasi

Sinna silmale ei taha isegi traktoriga kliendile järele minna. Üks auk ajab teist taga.

2.kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  Rein taksojuht

Aga kas sa nende aukudega rääkinud oled, et nad ei ajaks üksteist taga, vaid oleksid ilusti paigal? Saaksid jälle traktoriga kliendile järele minna…

Ago
10 aastat tagasi

Aeg oleks lõpuks Herjavas, Silma tee korda teha. Ega enne aru saada kui kohtukutse käskjalaga üle antakse ja autoremondi arve maksmata jätmise kohta selgitust palutakse. Ku volikokku hääli vaja, siis vallaelanik neid annab aga kui munadega mehi vaja siis pole neid kahjuks kuskilt võtta.

teeseadus
10 aastat tagasi
Reply to  Ago

kui teeauk on üle 5sm sügav ja üle 20 sm lai, kutsu politsei ja teevaldaja saab väärteo protokolli kaela pluss kahjutasu nõue, kui on ka kahju esinenud, loe teeseadust, seal kõik ilusti kirjas ja tegutse vastavalt

Maamats
10 aastat tagasi

a kus on panga küla?

Kukušvili
10 aastat tagasi

Luksulik peugeot. Lubage naerda. Vald võiks rohkem pigem lastele panustada ja veelkord lastele. Kas panga külla nüüd suurt spordikeskust vaja on selles ma julgen kahelda.

eks
10 aastat tagasi

siis tuleb kasinus käsile võtta ja luksusliku peugoti liising lõpetada ning hakata bussiga taebla vahet sõitma