Ilmus Haapsalut tutvustav “Jalutaja teejuht”

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sel kuul ilmus Solnessi Arhitektuurikirjastuselt Karin Pauluse raamat “Jalutaja teejuht. Haapsalu”. Raamat on illustreeritud Tõnis Padu fotodega.

“Üheksas „Jalutaja teejuht“ kutsub avastama hämmastavalt hõrku ning piltpostkaartlikult ilusat Haapsalut,” öeldakse raamatu tutvustuses. “Parimaks arhitektuuri- ja ka disainikriitikuks tituleeritud Karin Paulus tutvustab linna läbi ehitiste ning inimeste.

Vaadeldakse, kuidas Saare-Lääne piiskopkonna keskusest kujunes nutikate tohtrite ja ettevõtjate toel Venemaa eliidi armastatud kuurort, ning milliseid vahvaid üritusi korraldatakse linnas praegu. Suisa kolmesaja sihtmärgi sekka mahub nii Haapsalu klassika nagu kuursaal, Tšaikovski tegemised kui ka ülimalt hästi säilinud raudteearhitektuur, epohhi loov Evald Okase muuseum ning muinasjutuline Iloni Imedemaa.

Raamat viib huvilise ka mitmekesise linnustikuga endisaegsetele saarekestele; Vasikaholmile ja Paralepasse ujuma. Ära on toodud sümpaatsemad kohvikud ja galeriid, aga ka majutuspaigad. Rahvusvaheliselt tunnustatud mudaravile on aga võrdväärselt tervislikuks alternatiiviks retk raudteetammiga piirnevatel matkaradadel, mille äärde jäävad näiteks Peeter I-ga seotud rändrahn ning kenad majakad. Või hoopis minna kajakiga lahele aerutama või promenaadile kala püüdma?

Vaheldust pakub ka Läänemaa kaubandusmekaks kujunenud Uuemõisa, kus paikneb piirkonna suurmaaomanikuks olnud võimsa mõisa häärber, milles tegutses hiljem kultuurilooliselt oluline õpetajate seminar. Või tasub hoopis otsida meelerahu Harmooniast?

Loodame, et raamat pakub uudistamist nii puhkajale kui ka kohalikule.”

OÜ Solnessi Arhitektuurikirjastus on pälvinud muinsuskaitseameti tunnustuse arhitektuuripärandi populariseerimise eest sarjas “Jalutaja teejuht”.

Enne Haapsalut on “Jalutaja teejuht” tutvustanud Tallinna kesklinna, Kadriorgu, Pärnut, Piritat, Nõmmet, Rakveret, Põhja-Tallinna ning Tartu südalinna ja toometagust. Kõiki “Jalutaja teejuhte” näeb siin.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments