Heli Lehtsaar: Pankade tarbimislaenude intressid erinevad ligi kolm korda

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Vahel tuleb ette väljaminekuid, mille jaoks palgast ei jätku. Kui sääste pole või on need napid, mõeldakse laenu võtmisele. Sel juhul tasub erinevate pakkujate tingimusi võrrelda, sest näiteks pankade tarbimislaenude intressid erinevad ligi kolm korda ja ka lepingutasudes võivad olla suured vahed.

See aga tähendab tarbijale, et ühes pangas võib laen talle sadu eurosid rohkem maksma minna kui teises. Seega tasub eeltööd teha ja pakkumisi võrrelda.

Kiiresti ja mugavalt saab pankade tarbimislaenudest ülevaate sõltumatu tarbijaveebi minuraha.ee tarbimislaenude võrdlustabelist. Sinna sisestavad kaheksa panka enda pakutavate väikelaenude, tarbimislaenude, järelmaksude ja arvelduskrediitide intressid, lepingutasud ja muud tingimused. Üldjuhul antakse selliseid laene sissetuleku, teise eraisiku käenduse või pangas oleva hoiuse tagatisel.

Tabelist on näha, et näiteks 500eurose ostu tegemiseks pakuvad pangad nii järelmaksu, väikelaenu, tarbimislaenu kui ka arvelduskrediidi võimalust. Sõltuvalt laenu liigist pakutakse 500 euro laenamisel tähtajaks 10–24 kuud, aastane intressimäär kõigub vahemikus 9,9–28% ja lepingutasu on 6–35 eurot. Nagu näha, on nii  intressid kui ka lepingutasud väga erinevad ja seetõttu on ka laenu kogukulu tarbija jaoks erinev – 500 euro suuruse laenu puhul jääb tagasi makstav summa koos intresside ja lepingutasuga sõltuvalt pangast 540–730 euro vahemikku.

Tasub teada, et pangad pole ainsad laenupakkujad. Tarbimiseks mõeldud laene, mille eesmärki laenuandja ei uuri, nii et seda võib kasutada nii kodutehnika ostmiseks, reisimiseks kui ka ravikulude katmiseks, annavad ka teised äriühingud. Nendegi tingimusi tuleb hoolikalt võrrelda, et endale mitte üle jõu käivat kohustust kaela võtta. Kindlasti tuleb vältida kiirlaenu ehk SMS-laenu võtmist, sest nende intressid on väga kõrged ja tagasimaksmise tähtaeg lühike.

Seitse küsimust laenuvõtjale

  1. Kas asja, mille jaoks plaanin laenu võtta, on tõesti vaja?
  2. Kas mul on ostu võimalik edasi lükata?
  3. Kas oleks võimalik osa või kogu ostuks vajaminev raha hoopis säästa?
  4. Kas ostu kasutusiga on pikem kui laenu tagasimaksmise periood?
  5. Kas mu sissetulek on laenamiseks piisav ja stabiilne ka pikaajaliselt?
  6. Kas pean millestki loobuma, et saaksin tasuda igakuiseid laenumakseid?
  7. Kui võtan praegu selle laenu, kas jätan end ilma võimalusest laenata tulevikus millegi tähtsama jaoks?

Kust saada rahaasjades nõu?

www.minuraha.ee on Finantsinspektsiooni loodud tarbijaveeb. Siit ei saa raha laenata ega ühtegi teenust osta, küll aga leiab usaldusväärset ja erapooletut infot enda ja oma pere rahaasjade korraldamiseks ning selgitusi finantsteenuste kohta. Finantsteenused on näiteks hoiused, laenud, pensionifondid, kindlustused jms.

www.minuraha.ee lehelt leiad infot nii elusündmuste põhiselt, näiteks, mis muutub su rahaasjades lapse sünniga või kodu ostmisega, aga ka finantsteenuste põhiselt, näiteks, kui sind huvitab hoiustamine, laenamine või investeerimine.

Kasulike abivahendite rubriigist www.minuraha.ee/kasulikud-abivahendid leiad pangateenuste võrdlustabeleid. Näiteks on olemas hoiuste, tarbimislaenude ja krediitkaartide intresside, lepingutasude ja teiste tingimuste võrdlused. Samast rubriigist leiad 14 kalkulaatorit, näiteks hoiuste ja laenukalkulaatori, palgakalkulaatori ning I ja II samba pensioni suuruse kalkulaatori.

Heli Lehtsaar,
tarbijaveebi www.minuraha.ee toimetaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments