Tuleval aastal möödub 20 aastat kuulsast „Linn lukku!” aktsioonist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne Elu ja Lääne politseiprefektuuri väljaande Politsei Pilk esikülg 25. augustil 1994.
Lääne Elu ja Lääne politseiprefektuuri väljaande Politsei Pilk esikülg 25. augustil 1994.

Tuleva aasta 14. juunil tahab Eesti eruohvitseride kogu koos Lääne maleva ja Haapsalu linnavalitsusega tähistada 20 aasta möödumist politsei ja kaitseliidu ühisest aktsioonist „Linn lukku!”.

Peale konverentsi Haapsalu kultuurikeskuses kavatsetakse Haapsalu ka pooleks päevaks uuesti lukku panna. Kõik on nagu 20 aastat tagasi, ainult automaatideta, sest tollaseid relvi kaitseliit enam ei kasuta, selgitas laupäeval Haapsalus asutatud eruohvitseride kogu Lääne–Eesti osakonna juht Heiki Magnus.

Koosolekul tutvustas konverentsikava Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Suvel 1994 oli Haapsalu kõigil kolmel sissesõiduteel kahest kaitseliitlasest ja ühest politseinikust koosnev patrull, kes kontrollis ööpäev läbi linna sissetulijaid ja väljaminejaid.

Magnuse sõnul võiksid kõik tollased aktsioonis osalejad kas tema või linnavalitsusega ühendust võtta, et värskendada mälestusi ja et neid inimesi saaks konverentsile kutsuda ning tänada. Oodatud on ka fotod jms materjal, sest üles pannakse näitus.

Eelmisel laupäeval pidas eruohvitseride kogu (EEOK) Haapsalus väljasõiduistungit ja arutas muu hulgas ka tuleva aasta tööplaani. Et EEOK üks tegevusi on mälestusürituste korraldamine ja neist osavõtt, kõneldi veel ajaloopäeva korraldamisest Ridalas ja Vigalas. Magnuse sõnul oli jutuks, et kogu võiks osaleda maakaitsepäeva korraldamises.

Väljasõiduistungil asutati ka eruohvitseride kogu Lääne–Eesti osakond, mis hõlmab Lääne, Rapla, Pärnu, Hiiu ja Saare maakonda.

Osakonna kolmeliikmelisse juhatusse valiti kolonelleitnant Manivald Kasepõld Raplamaalt, läänlased major Arnold Juhans ja nooremveebel Heiki Magnus, kes on ka osakonna esimees.

EEOK liikmeks saab astuda Eesti Vabariigi kodanik, kel on ohvitseri auaste, st vähemalt lipnik. Allohvitser, auastmeta isik ja tegevteenistuses ohvitser saavad olla toetajaliikmed.

Eesti eruohvitseride kogul on paarsada liiget, kogu juhib kolonelleitnant Einar Laigna. Lääne–Eesti osakonnal on praegu üle kümne liikme, ütles Magnus.

Eestis on ka reservohvitseride kogu (EROK), mille Läänemaa osakonda juhib Raimond Lunev. Mõlemad ohvitseride kogud teevad koostööd ja osalevad teineteise üritustel. Koostööd tehakse ka teiste kaitseväe ja kaitseliiduga seotud organisatsioonidega, samuti Memento jt ühendustega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
10 aastat tagasi

2014 saab LE 25. Tühja sest konveretntsist, tehke ise juubeli puhul üks pikem lugu, saavad kõik lugeda.

Dani
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Oeh, vanaemad on vist tunutd paanikanupud.Minu vanaema suutis minusse harjutada paanilise hirmu koerte ees, millega mu ema siis meeletult pikalt vf5itlema pidi, et ma iga kord kui koera ne4gin, kiljudes vastassuunas jooksu ei pistaks; eriti tubli oli tema tf6f6 pimeduse kartuse tekitamises, ma ei julgenud pimedas magamagi minna ja fcksinda kodus olla jne, mu ema oli ikka pfcsti he4das sellega Ve4lgu ja kerave4lgu kartus on ka te4nu vanaemale, eriti kerave4lgu oma, sest vanaema re4e4kis, kuidas kerave4lk oli neil maal kfcfcni pf5lema pannud jne.Oeh, kf5ik ei tulegi esimese hooga meelde aga igasuguseid loodusf5nnetusi kartsin kfcll meeletult. Nii kui natuke mfcristama hakkas,… Loe rohkem »

En.
10 aastat tagasi

Läbi ajaloo on linnaks nimetatud asulat, mis vajadusel lukku käib. Võrrelge kasvõi soomekeelse ‘linna’ tähendust eestikeelse ‘linnusega’.
Puht huvi pärast olen nuputanud, kas ka Haapsalu vanimat osa saaks muistsel kombel lukku panna? Kui ehitada üks värav Vee tänavale Krahviaia vallikraavi pikendusele, teine tuletõrjemaja juurde, kolmas Wiedemanni-Lahe ristmikule, jääks tõesti vaid kolm suurt autoväravat + kolm jalakäijate väravat (1 Õhtu kaldal ja 2 lossipargis).

patrioot
10 aastat tagasi

Miks leinapäeval? Kord veinipidu, kord linn lukku …

Patrioodile
10 aastat tagasi
Reply to  patrioot

Ja, miks mitte Leinapäeval. Ega antud üritus pole mingi tants, pillerkaar ja läbu.

Krystalyn
9 aastat tagasi
Reply to  patrioot

Why does this have to be the ONLY reablile source? Oh well, gj!