3

Arnold Juhans: „Linn lukku” oli jõudemonstratsioon

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Arnold Juhans

 

Arnold Juhans. Foto: Urmas Lauri

Arnold Juhans

  • Kaitseliidu Lääne maleva pealik
  • 1994 Haapsalu prefektuuris kriminaalpolitsei abikomissar, 1995 komissar.

Prefektuuris oli reegel, et ole sa juhtkonnas või reapolitseinik, „Linn lukku” patrullist ei vabasta sind miski. Töö oli üsna rutiinne. Suurim vahejuhtum oli 1994. aasta augustis Rohuküla maanteel, kui ühe kaitseliitlase villisesse visati granaat.

Autos sai surma jänes. Selle oli maamehest kaitseliitlane kas kelleltki saanud või pidi ta selle kellelegi viima. Igatahes suri jänes kangelassurma.

Kaitseliitlase endaga oleks võinud ka halvemini minna, aga ta oli seda vana autot tuuninud ja mingi metallplaadi vaheseinaks keevitanud. See võttis suurema laksu kinni, mees kaotas ainult kuklakarvad.

Mina ajasin koos koerajuhiga viskaja jälgi, aga teda me üles ei leidnudki. Vahejuhtum näitas, et patrull kedagi ikka segas.
Patrullimise eesmärk oli väikesed sulid kätte saada ja suured linnast eemale peletada.

Eks juhtunud selles võitluses mõndagi naljakat. Suvel peatasime ühe päevinäinud Žiguli. Seal istusid üks hästi paks kurja näoga mammi ja hästi tilluke mees.

Mees otsis dokumente, sahmis ja rabistas, naine kõrval aina riidles: mida sa kohmerdad! Mehel oli autokindlustus puudu, ütles meile peenikese häälega, et jäi tegemata. Sai jälle naiselt sõimata: „Vanamees, raisk, ma löön su kodus maha!”
Tegime mehele suulise hoiatuse, et mitte õhutada koduvägivalda.
Eks see olnud ka jõudemonstratsioon, sest oli aeg, mil spordiülikonna ja punaste pintsakutega suured kandilised mehed püüdsid maksustada igat müügiputkat.

Kui patrullimise ajal vähenes kuritegevus 15%, siis näiteks autode ärandamine kadus sootuks. Tol ajal ärandati autosid palju kõikjal üle Eesti, heal juhul saadi kätte paar plekitükki mõnest mahajäetud garaažist.

Kui aktsioon „Linn lukku” oli juba läbi, rääkisime mõne korterivargaga. Nad tunnistasid, et tol ajal ei tahtnud vargad Haapsallu tulla. Aga ega neil töö tegemata jäänud, kuskil mujal kuritegevus kasvas.

„Linn lukku” positiivne külg oli, et see sidus politseid ja kaitseliitu. Paljudes maakondades ei olnud nende kahe vahel mitte midagi peale tüli.

„Linn lukku” ajendas politseinikke kaitseliitu astuma ja paljud on siiani kaitseliidus.

Tähtis oli, et paranesid liikluskultuur ja liiklusohutus. Kui sind ikka iga päev kontrollitakse, saavad juhiload pikendatud ja ülevaatus õigel ajal tehtud, apteek on korras ja purjuspäi rooli ei istu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
mõtetu mõte
mõtetu mõte

nagu Ukraina separatistid panid mingid värgid korraks lukku. ma saan aru kui asja mõte oleks kurjategijate tabamise harjutamine…

Jass
Jass

Külapeal räägivad, et kaitseliitlane olla ise granaadiga mänginud….

Täpsustus
Täpsustus

Ka enne on külapeal “palju” ja “mõistlikku” räägitud, kuid kas tasub seda päris uskuda. Lihtsalt täpsustan, et kaitseliitlane polnud autos teps üksi, vaid politseinikuga. Koos mängisid ja siis mängimise käigus viskasid granaadi enda selja taha. Ka ainult mängimise mõttes. Ja siis, mängimise mõttes ootasid ja ootasid.

wpDiscuz