Vahur Kivistik: Kurnav ja kallis operatsioon

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vahur KivistikVahur Kivistik. Foto: Urmas Lauri

Vahur Kivistik

  • Vandeadvokaat advokaadibüroos Hansa Law Offices.
  • 1994–1995 Lääne prefekt

Ühelt poolt oli „Linn lukku” politseile suur koormus, aga teisalt ka kergendus, sest kuritegevust jäi vähemaks. Jooksvaid asju, mida tuli lahendada, jäi vähemaks. See oli tõsine ennetustöö või nagu praegu öeldakse – tõsine heidutus.

Organiseeritud kuritegevus lokkas tol ajal, aga kontroll linna sisse- ja väljasõidu üle mõjus kurjategijaile tõrjuvalt. Haapsalu pääses koledustest, mis leidsid aset Tallinnas ja Ida-Virumaal.

Politseitöö on alati risk, tol ajal olid riskid aga kordi suuremad kui praegu. Toona oli tavaline, et politseinikku võidi rünnata. See käis elukutse juurde ja igal politseinikul tuli arvestada, et temaga võib midagi juhtuda.

Praegu oleks väga küsitav, kas sellist operatsiooni saaks teha, saata relvis kaitseliitlased tänavale. Tookord oli selle järele vajadus; õiguslik ruum, õiguskultuur ja arusaamad olid teised.

Tunnetasime elanike toetust, meid toetasid ka politsei ja kaitseliidu juhtkond, linnavalitsus.
Minu sügav lugupidamine neile, kes selles aktsioonis osalesid ja kes selle käivitada aitasid – Haapsalu linnapea, kaitseliitlased ja politseikolleegid!
Lehte Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
See oli
9 aastat tagasi

…väga vajalik samm ning õige suhtumine- nii mõnedki laibad jäid olemata. Kahjuks ei räägita sellest,et sama suur teene oli jäägritel,keda maffia tõsiselt kartis. Need mehed ei ajanud näpuga paragrahve taga,vaid saabusid kiiresti ja lahendasid asja….