Heino Tamm: Toonane linnavalitsus oli noor ja teotahteline

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

heino-tammHeino Tamm. Foto: Arvo Tarmula

Heino Tamm

  • 1994 Haapsalu kommunaalnõunik, praegu pensionär

Idee linn lukku panna pakkus välja Urmas Sukles, kellest oli 1993. aasta oktoobris saanud linnapea. Toonane linnavalitsus oli noor ja teotahteline.

Kuritegevuse poolest oli tollane aeg üsna ärev. Aasta varem oli olnud jäägrikriis, Haapsalus oli rünnatud inkassaatorit, Mere baari lähedal mõrvatud inimene.

Kust Suklesel see mõte tuli, ei tea, võib-olla oli asi selles, et Laubre hakkas Haapsalus Africa ööklubi avama, aga eks ta natuke peljanud kriminaalset elementi.

Andsime politseile Moskvitši, et linna konstaablil oleks, millega sõita, ja linna raha eest osteti ka uued kiirusemõõtjad ning paigaldati kaamerad.

Minu kui kommunaalnõuniku peale jäi asja tehniline korraldamine.

Teedevalitsuse juht Vello Kippak oli kohe väga linna sulgemise poolt, aga oli ka neid, kes ütlesid, et see ei tule kõne allagi. Kõige väiksem asi oli liiklusmärkide ja siltide tellimine ning kontrollpunktide juurde tänavavalgustuse korraldamine. Metsateid oli väga raske kinni panna. Kõige rohkem panime rõhku Ungru tee sulgemisele. Tõstsime ette suured betoonplokid, aga need olid järgmiseks päevaks kõrvale veetud. Nii see seal käis: päeval panime, õhtul olid jälle kõrvale veetud. Tahtmine linna sisse tulla oli nii suur.

Kes seda tegi, ei tea, üks inimene neid plokke ära vedada ei suutnuks, plokkide nihutamiseks oli vaja mitut masinat. Võib-olla oli siin mängus Pullapää jäägrite käsi.

„Linn lukku“ sai üle vabariigi kuulsaks. Ületasin kord Pärnu maanteel lubatud kiirust ja politsei pidas mind kinni. Kui politseinikega jutuks tuli, et olen Haapsalust, läks jutt kohe linnaluku teemale ja lubatud kiiruse ületamise eest trahvi ei tehtudki.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments