Juhtkiri: Linn oli lukus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tuleva aasta 14. juuni ajalookonverentsil tahaks kuulda meenutusi ajast, mis nüüd näib kauge ja vähe veidergi — ajast, mil linn oli lukus.

20 aasta tagune aktsioon „Linn lukku!” oli oma aja laps. Praegu on raske ette kujutada, et kellelgi tuleks midagi nii hullumeelset pähe — panna Haapsalu kolmele sissesõiduteele relvastatud patrull, et kontrollida, kes linna tulevad ja kes linnast lahkuvad. Tol ajal kadestasid paljud linnad Haapsalut, aga aktsiooni järele teha nad ei saanud, sest kus veel viib linna vaid kolm teed.

Kuigi tol ajal huvitas politseid rohkem „kandiliste peadega meeste” tulek ja minek, pööras kahe kaitseliitlase ja ühe politseinikuga patrull tähelepanu ka liiklusele. Vindise peaga rooli istuda oli risk. Vargad hoidsid Haapsalust eemale, sest kahtlased või võõrad autod otsiti läbi. Võimalik, et „Linn lukku!” mõjul polnud Haapsalus aastaid mitte ühtki ärandamist. Neid hakkas tulema alles aastaid hiljem.

Konverentsil tahaks kuulda toonaste patrullijate selliseid mälestusi, mida nad oma ameti tõttu tol ajal rääkida ei saanud. Aeg oli erakordne iga kandi pealt. Indu oli inimestel nii palju, et kui vaja, käis politseinik postil isikliku autoga. Kui palju suudeti linnast eemal hoida kandiliste peadega mehi, statistika ei ütle, aga et patrullijad kellelegi pinda käisid, näitas juhtum Rohuküla teel. Seal visati patrullijate vanasse villisesse lõhkekeha. Inimesed viga ei saanud, aga elu kaotas autos olnud küülik, kirjutab toonane Lääne Elu. Kas tema oli ainuke selle sõja ohver?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nate
10 aastat tagasi

they’re cool and stuff and i have a tablet from them, eusaduolrim or something i guess, that it’s promoted all over the world, england, spain, even uk, and i have a 2.3 installed on it and unfortunately although i have no problem with it at this moment it’s pretty annoying that i cannot make a note on the calendar or i just simply don’t know to follow instructions. I know that android 2.2 has the same problem and i want to know if this 4.0 android update has fixed this issue , and if the answer is yes can someone… Loe rohkem »

Kabrits
10 aastat tagasi

Huvitav on see, et toona käis samal ajal lennuväljal usin metallivarguste laine, sisuliselt varastatigi Haapsalu kõrval asuv sõjaväelennuväli sellel ajal tühjaks.

Vastus !
10 aastat tagasi

see on üks tubli Karilaiu jünger, väga kuulekas ja oskab lugeda. Sellise peale ei maksa auru välja lasta.

Küsimus Teadjale
10 aastat tagasi

Väga uhke nimi-“Teadja”. Kas ikka oled teadja antud teemas, või plahmid niisama. Kirjavigade järgi ei tasu nüüd end küll tituleerida sellise nimega. Ja, ehk valgustad, mida tähendab “Kassi ja hiire mäng” ?

kia plokikaan
10 aastat tagasi

seda,et suured vargad ja ahveristid liikusid rahulikult ringi ja muud ei midagi,ja praegu on sama seis

...
10 aastat tagasi
Reply to  kia plokikaan

Aferistid, mitte ahveristid. Enne õpi kirjutama, siis kommenteeri.

Teadja
10 aastat tagasi

Lugedes artiklit jääb mulje, et kõik oligi nii kerge, pane politsei ja kaitseliidupatrull kolmele riigimaanteele välja ja kõik oligi OK. Ei olnusd see aga nii lihtne midagi, kassi ja hiire mäng käis aga mujal. Vaat nii olid lood….