Sotsiaalkindlustusameti külastajad saavad tasuta helkuri

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Alates eilsest saavad tasuta helkuri kõik need sotsiaalkindlustusameti klienditeeninduste külastajad, kellel see puudub ja kes pimedal ajal vastuvõtult lahkudes võivad sattuda ohtu.

Sotsiaalkindlustusameti ja maanteeameti korraldatava helkurite jagamise eesmärk on inimestele meelde tuletada, et nad kindlasti kasutaksid pimedal ajal märgatavust tagavat varustust – olgu selleks helkur, ohutusriietus, taskulamp või muu valgusallikas, teatas
sotsiaalkindlustusameti pressiesindaja Elve Tonts.

Maanteeamet eraldas 4600 helkurit tasuta jagamiseks sotsiaalkindlustusameti klienditeeninduste külastajatele, kelle vastuvõtud lõpevad õhtul, kui väljas on pime.

Maanteeamet andis möödunud aastal pensionäridele, puuetega inimestele, lastevanematele – kõigile sotsiaalkindlustusameti klientidele – tasuta jagamiseks 4000 helkurit. Sotsiaalkindlustusameti kliendid võtsid tasuta helkurite jagamise eelmisel aastal hästi vastu.

Teist aastat toimuv helkurite jagamine kestab, kuni helkureid jätkub.

Sotsiaalkindlustusametil on 17 klienditeenindust üle Eesti, mida iga päev külastab sadu erinevas vanuses kliente. Sotsiaalkindlustusameti Haapsalu klienditeenindus asub Jaama 15.

Ilma helkuri, helkurvesti või valgusallikata liikleja on autojuhile pimedal ajal ja halva nähtavuse korral vaevumärgatav – auto kaugtulede valguses silmab autojuht jalakäijat või jalgratturit kõigest 30 meetri kauguselt. Kui sellistes tingimustes toimub jalakäijatele otsasõit ning sõiduki kiirus on otsasõidu hetkel üle 60 km/h, on jalakäija hukkumise tõenäosus 90%. Liiklejat, kes on ennast abivahenditega nähtavaks teinud, märkab autojuht pimedal ajal vähemalt 150 meetri kauguselt ning selle vahemaa kestel jõuab autojuht vajadusel auto kiiruse ohutusse vahemikku reguleerida.

Helkurit on soovitav kanda sõiduki tuledega samal kõrgusel ehk umbes 50–80 cm maapinnast. Kui kantakse ainult ühte helkurit, tuleb see kinnitada keha sõiduteepoolsele küljele. Tähtis on, et rippuv helkur jope või mantli allserva alt välja ulatuks ning oleks nähtav võimalikult mitmest küljest. Meeles tuleks pidada, et helkur on vajalik ka linnatänaval, kus tänavavalgustus ei ole sugugi kõikjal piisav.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments